Kolme erilaista reittiehdotusta Ahvenanmaan-reissuun pyörällä.

5–6 päivää:

1. Vuosnainen–Brändö–Lappo–Vårdö–Prästö–Lumparland–Kökar–Korppoo

Noin 55–60 km. Helppo.

Tämä reitti alkaa ja päättyy mantereelle Suomen lounaiskärkeen. Matka soveltuu hyvin myös lapsiperheille, sillä lauttayhteyksiä on paljon ja päiväetapit ovat lyhyitä. Myös yöpymis- ja levähdyspaikkoja on matkan varrella paljon.
Ota Vuosnaisista lautta Brändön Åvaan ja polje kiireettömästi koko saaren halki etelään. Reitti kulkee veden tuntumassa, useiden siltojen ja pengerteiden yli, ja sen varrella on runsaasti uimapaikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lauttamatkalla Brändön Torsholmasta Vårdölle pysähdy pienoiselle Lappon saarelle vaikka päiväksi ja jatka sieltä lautalla Vårdön Hummelvikiin. Polje noin 15 kilometrin päässä satamasta sijaitseville, venäläisajalla rakennetuille Bomarsundin linnoitusraunioille. Prästössä on noin 5 km pitkä kulttuuri- ja luontopolku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jatka Prästöstä lautalla etelään Lumparlandin Lumpoon. Käväise Pyhän Andreaksen kirkossa, joka on saariston vanhin puukirkko. Saaren ympäristössä myös paljon kanoottireittejä. Jatka lautalla ihastuttavaan Kökariin, jossa vierähtää helposti useampi päivä. Kökarista on lauttayhteys Korppooseen.


3–5 päivää:

2. Eckerö–Skarpnåtö–Geta–Tjudö–Kastelholma–Bomarsund–Vårdö

Noin 92 km. Keskivaikea.

Polje Eckeröstä koilliseen Skarpnåtön kylään. Tutustu kotiseutumuseoon ja rentoudu rannalla.

Seuraavana aamuna jatka pyörälautalla Getaan, jossa on luvassa muutama pitkä ylä- ja alamäki. Getassa sijaitseva hotelli Havsvidden tarjoaa luksusta ja gourmet-ruokaa keskellä kaunista luontoa. Jos energiaa riittää, polje Getan korkeimmalle kalliolle, Getabergenille. Seuraavaksi reitillä on Tjudö ja Ahvenanmaan ainoa viinitila. Käy tilakierroksella ja maista kuuluisaa Ålvadosia, ahvenanmaalaista calvadosia.

Jatka keskiaikaiseen Kastelholman linnaan, jossa järjestetään kesäisin konsertteja ja teatteriesityksiä. Polje Bomarsundin linnoituksen kautta Vårdön Sandösundiin, vaihda pyörä kanoottiin ja tutustu naapurisaariin meloen.

2–3 päivää:

3.  Maarianhamina–Eckerö–Degersand

Noin 44 km. Helpohko.

Tällä reitillä ei käytetä yhteysaluksia, vaan koko matka kulkee pääsaaren läpi.

Suuntaa Maarianhaminasta luoteeseen ja käänny päätieltä Eckeröhön vievälle pyörätielle. Seuraavat 20 km poljet vanhan metsän läpi, ohi tuulimyllyjen ja metsämansikkapeltojen.
Pysähdy matkalla ihailemaan 1300-luvulla rakennettua Hammarlandin kivikirkkoa. Eckerössä, joka oli aikoinaan Venäjän portti länteen, tutustu mahtipontiseen Posti- ja tullitaloon, herkuttele käsintehdyillä suklaakonvehdeilla Cafe Lugn o Ro:ssa ja käy Käringsundsbyn riistasafarilla, joka on erityisesti lasten mieleen.

Eckeröstä tehdään myös puolenpäivän retkiä Märketin historialliselle majakalle. Majakkavierailu on monen kävijän mielestä saaristoreissun kohokohta.

Polje etelään noin 5 kilometriä ja pysähdy tienvarsikahvilaan Söderhagenissa. Sen lähikylässä Torpissa on vanhin juhannussalon paikka.

Jatka etelään noin 5 kilometriä ja tulet Ahvenanmaan kenties parhaalle uimarannalle Degersandiin. Täällä on myös  luomuherkuistaan tunnettu ravintola Q ja tasokas mökkikylä.

Lue myös:

Koe Ahvenanmaa pyörän selässä

Sisältö jatkuu mainoksen alla