Kolme erilaista reittiehdotusta Ahvenanmaan-reissuun pyörällä.

5–6 päivää:

1. Vuosnainen–Brändö–Lappo–Vårdö–Prästö–Lumparland–Kökar–Korppoo

Noin 55–60 km. Helppo.

Tämä reitti alkaa ja päättyy mantereelle Suomen lounaiskärkeen. Matka soveltuu hyvin myös lapsiperheille, sillä lauttayhteyksiä on paljon ja päiväetapit ovat lyhyitä. Myös yöpymis- ja levähdyspaikkoja on matkan varrella paljon.
Ota Vuosnaisista lautta Brändön Åvaan ja polje kiireettömästi koko saaren halki etelään. Reitti kulkee veden tuntumassa, useiden siltojen ja pengerteiden yli, ja sen varrella on runsaasti uimapaikkoja.

Lauttamatkalla Brändön Torsholmasta Vårdölle pysähdy pienoiselle Lappon saarelle vaikka päiväksi ja jatka sieltä lautalla Vårdön Hummelvikiin. Polje noin 15 kilometrin päässä satamasta sijaitseville, venäläisajalla rakennetuille Bomarsundin linnoitusraunioille. Prästössä on noin 5 km pitkä kulttuuri- ja luontopolku.

Jatka Prästöstä lautalla etelään Lumparlandin Lumpoon. Käväise Pyhän Andreaksen kirkossa, joka on saariston vanhin puukirkko. Saaren ympäristössä myös paljon kanoottireittejä. Jatka lautalla ihastuttavaan Kökariin, jossa vierähtää helposti useampi päivä. Kökarista on lauttayhteys Korppooseen.


3–5 päivää:

2. Eckerö–Skarpnåtö–Geta–Tjudö–Kastelholma–Bomarsund–Vårdö

Noin 92 km. Keskivaikea.

Polje Eckeröstä koilliseen Skarpnåtön kylään. Tutustu kotiseutumuseoon ja rentoudu rannalla.

Seuraavana aamuna jatka pyörälautalla Getaan, jossa on luvassa muutama pitkä ylä- ja alamäki. Getassa sijaitseva hotelli Havsvidden tarjoaa luksusta ja gourmet-ruokaa keskellä kaunista luontoa. Jos energiaa riittää, polje Getan korkeimmalle kalliolle, Getabergenille. Seuraavaksi reitillä on Tjudö ja Ahvenanmaan ainoa viinitila. Käy tilakierroksella ja maista kuuluisaa Ålvadosia, ahvenanmaalaista calvadosia.

Jatka keskiaikaiseen Kastelholman linnaan, jossa järjestetään kesäisin konsertteja ja teatteriesityksiä. Polje Bomarsundin linnoituksen kautta Vårdön Sandösundiin, vaihda pyörä kanoottiin ja tutustu naapurisaariin meloen.

2–3 päivää:

3.  Maarianhamina–Eckerö–Degersand

Noin 44 km. Helpohko.

Tällä reitillä ei käytetä yhteysaluksia, vaan koko matka kulkee pääsaaren läpi.

Suuntaa Maarianhaminasta luoteeseen ja käänny päätieltä Eckeröhön vievälle pyörätielle. Seuraavat 20 km poljet vanhan metsän läpi, ohi tuulimyllyjen ja metsämansikkapeltojen.
Pysähdy matkalla ihailemaan 1300-luvulla rakennettua Hammarlandin kivikirkkoa. Eckerössä, joka oli aikoinaan Venäjän portti länteen, tutustu mahtipontiseen Posti- ja tullitaloon, herkuttele käsintehdyillä suklaakonvehdeilla Cafe Lugn o Ro:ssa ja käy Käringsundsbyn riistasafarilla, joka on erityisesti lasten mieleen.

Eckeröstä tehdään myös puolenpäivän retkiä Märketin historialliselle majakalle. Majakkavierailu on monen kävijän mielestä saaristoreissun kohokohta.

Polje etelään noin 5 kilometriä ja pysähdy tienvarsikahvilaan Söderhagenissa. Sen lähikylässä Torpissa on vanhin juhannussalon paikka.

Jatka etelään noin 5 kilometriä ja tulet Ahvenanmaan kenties parhaalle uimarannalle Degersandiin. Täällä on myös  luomuherkuistaan tunnettu ravintola Q ja tasokas mökkikylä.

Lue myös:

Koe Ahvenanmaa pyörän selässä

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.