Tehtävälista ennen matkaa: reitti, lennot ja auto.

Reitti

Reitti on valikoitunut kuukausien taustatyön perusteella, niin että meillä on "pakko-nähdä-paikkoja" ja "voidaan-nähdä-paikkoja". 

Idealistisena ajatuksena on ajaa koko USA:n ympäri, mutta koska matkaan lähdetään vain puolivarmalla suunnitelmalla, matkan kulku ja reitti saattavat muuttua helpostikin vain puolikkaaksi USA:ksi. Tämän näemme vasta tien päällä. 

Yksimielisellä päätöksellä kuitenkin tulimme siihen tulokseen että kaikista tärkeimmät kohteet sijaitsevat lännessä, joten se tulee olemaan se puolikas joka ainakin kuuluu reittiimme.

 

Alapuolella olevasta kartasta näet miten reittimme on tähän asti kulkenut.Lennot

Lentojen hintoja alettiin seurata jo tammikuussa, jotta ne saataisiin niin edullisesti kuin mahdollista. Lentojen hinnat hyppivät viikonkin sisällä 400 eurosta 800 euroon. Tästä oppineena voin antaa vinkkinä, ettei kannata heti samana päivänä ostaa lentoja kun idean lähtemisestä saa, ellei tiedä saavansa oikeasti hyvän tarjouksen. Jossain kohtaa täytyy kuitenkin vain luovuttaa ja luottaa ettei parempaa tarjousta enää tule. Mitä tarkempi olet päivämäärien kanssa sitä lujempaa juodut juoksemaan, muuten saatat saada ilmoituksen (myös kesken varauksen, nim. kokemusta on) että lennot menivät jo.

Joten siis lentoreittimme kulki Düsseldorfista Atlantaan (tämän välin kuljimme kolmirivisellä viihdelentokoneella, jossa käytimme enemmän aikaa elokuvavalikoiman selaamiseen kuin niiden katsomiseen), jossa välilasku kesti pari tuntia. Täällä saimme myös kohdata ensimmäistä kertaa amerikkalaisen viranomaisjoukon, joka osaa olla hyvinkin pelottava halutessaan. Oma virkailijani ei meinannut uskoa että olen lähtenyt poikaystäväni matkaan vapaaehtoisesti. Varautukaa selvittämään rahatilannettanne myöten kaikki matkastanne näille tyypeille. Atlantasta matka jatkui Chicagoon paljon pienemmällä häslingillä kuin sinne oli tultu. Chicagon lentokentällä vietimme yön ”mukavasti” penkkirivillä ”nukkuen”, ja seuraavana aamuna lensimme Denveriin, josta ystävämme poimi meidät mukaansa.

Auton rajoitetun tilan vuoksi matkaan lähdettiin vain yhden matkalaukun ja käsimatkatavaroiden kanssa.  

Auto

Koska olemme onnellisia amerikkalaisten ystävien omistajia, auton ostaminen tuli kyseeseen. Auton ostaminen autokauppiaalta (ainakin meidän autokauppiaan laki sanoi niin) vaati amerikkalaisen ajokortin tai passin, joten automme laitettiin ystäviemme nimiin. Vakuutukseen kuitenkin saatiin oma nimi alle. Koska autoon saatiin väliaikainen rekisteri 60 päiväksi, mitään muita paperihommia ei tarvinnut nyt tällä erää tehdä.

Me päätimme pärjätä eurooppalaisella ajokortilla, vaikkakin mahdollisuus kansainvälisen kortin ostamiseen on.

Tiina Amadei kirjoittaa Matkaopas-lehden nettisivulla matkastaan USA:n ympäri autolla 28.5.-28.7.2013.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.