No kyllähän näinkin säästää. Kuva: Shutterstock
No kyllähän näinkin säästää. Kuva: Shutterstock

Rahat vähissä, matkalle tekisi mieli. Kokeile näitä vinkkejä!

Äkkilähdöt, halpalennot, Airbnb ja sesongin ulkopuolella matkustaminen eivät ole ainoita kikkoja säästää rahaa.

1. Valitse vierestä.

Missä on hittikohde, sen kyljessä on takuulla hyvin samantyyppinen kaupunki tai maa, joka ei vain juuri nyt satu olemaan trendien huipulla ja on siksi halvempi. Budapest on köyhän naisen Pariisi, Bolivia budjettimatkaajan Brasilia.

2. Vältä ketjuja.

Perheiden omistamat ravintolat ja majapaikat ovat yleensä hinta–laatu-suhteeltaan parhaita. Koska henkilökunta yleensä on perhettä eli omistaa yrityksen, he todennäköisesti huolehtivat laadusta paremmin kuin matalapalkkainen rivityöntekijä.

3. Lähde vapaaehtoiseksi.

Isoimmat vapaaehtoisjärjestöt tarjoavat yleensä majoituksen ja ruuan, joten omasta pussista pitää pulittaa vain lentoliput. Matkalla säästää, kun heräteostoshoppailuun ei työnteon huiskeessa jää aikaa. Täältä löydät kootusti vapaaehtoistyöohjelmia.

4. Tee päinvastoin kuin muut.

Mene kesäkohteeseen talvella, matkusta keskellä viikkoa äläkä perjantaisin, yövy bisneshotellissa viikonloppuna tai matkusta muuten muiden hylkäämään kohteeseen. Näin saat yöpymisen ja lennot halvemmalla. Seikkailija voisi ottaa nyt kohteekseen Haitin, jonne turistimassat eivät ole vieläkään palanneet vuoden 2010 maanjäristyksen jälkeen. Ulkoministeriö tosin kehottaa harkitsemaan Haitin-lomaa tarkasti.

5. Syö piknikillä.

Eväät kaupasta, tavaratalon deli-osastolta tai kauppahallista – ja sitten vain nautiskelemaan paikallisen nähtävyyden äärelle. 15 eurolla saa jo hyvän piknik-aterian melkein missä vain Euroopan kohteessa, kaukomaista puhumattakaan.

6. Nauti sesongin ruokia.

Ne ovat ravintoloissa usein kampanjahintaisia. Nautiskele tammikuussa blinejä, keväällä parsaa.

7. Lataa sovelluksia puhelimeesi.

Moniin kaupunkeihin löytyy ilmaisia älypuhelinsovelluksia, jotka tarjoavat vaikkapa opastettuja teemakierroksia tai patikointireittejä. Ja muun muassa WiFi Finder -applikaation avulla löydät ilmaisen netin lähistöltäsi.

8. Käytä vertaistukea.

Netistä löytyvät muiden matkaajien arviot hyvistä ja edullisista ravintoloista. Esimerkiksi TripAdvisorilla on oma kännykkäsovelluksensa.

9. Shoppaile halvoissa kaupungeissa.

Saman matkamuiston hinta voi olla ihan toinen kuin saman maan kalliimmassa kaupungissa. Kroatiassa esimerkiksi Dubrovnik on huomattavasti Splitiä kalliimpi.

10. Nauti paikallisten tapaan.

Teetä Britanniassa, olutta Prahassa, punkkua Ranskassa. Paikallisesti suosittu ja tuotettu juoma ja ruoka ovat tuontituotteita edullisempia. Ja usein parempiakin.

11. Lomaile kotikaupungissasi.

Vantaalainen, milloin kävit Vanhalla viilatehtaalla? Entä kuopiolainen, ovatko Korttelimuseo ja Automuseo jo tuttuja? Aika harva on todella kolunnut turistina läpi oman kotikaupunkinsa nähtävyydet. Käy kaupunkisi nettisivulla, etsi matkailijaosio ja ylläty! Rahaa ei kulu ainakaan matkoihin. Jos haluat todella päästä tunnelmaan, vietä yösi hotellissa tai bed&breakfast-paikassa.

12. Laajenna lähialueille.

Mitä naapurikaupungilla olisi tarjottavanaan?

13. Vaihda bussiin.

Hitaasti matkustamalla säästää ja näkee myös enemmän matkan varrelta.

14. Vuokraa auto.

Isolla porukalla sekin on halvempaa kuin junalippujen hommaaminen kaikille. Ja ainahan voi liftata tai pyöräillä.

15. Osta karttasi vasta paikan päältä.

Jos ollenkaan, sillä puhelimien navigaattorit ja kartat ovat nykyisin ihan kelpoja.

16. Osta matkamuistot ja postikortit tavarataloista.

Siellä ne ovat halvempia kuin matkamuistoputiikeissa.

17. Ota hotellihuone lennosta.

Illan hämärtyvinä tunteina voit saada hienon huoneen pilkkahintaan yhdeksi yöksi. Älä kokeile tätä esimerkiksi Venetsiassa kuumimpaan turistiaikaan, jolloin kaikkialla on täyttä.

18. Tippaa oikein.

Jos ei tiedä maan tippaustapaa, tulee helposti annettua liikaa juomarahaa. Tippausvinkkejä ympäri maailmaa löydät listana täältä.

19. Telttaile.

Reissussa voi nukkua myös leirimeiningillä. Suomessa kansallispuistot ovat ilmaisia, kuten monissa muissakin maissa. Metsän keskellä rahaa ei kulu ravintoloihinkaan.

20. Lähde talovahdiksi.

Joku muu lomailee, joten lomaile sinä hänen kotonaan. Tämä tosin vaatii laajan ystäväverkoston.

21. Maksa lennosta, älä lomasta.

Joskus kannattaa maksaa lentolipuista hieman enemmän, jotta pääsee kaukokohteisiin, joissa syöminen, yöpyminen ja huvittelu on halpaa.

Lue myös:

Näin laiskakin saa tonnin helposti säästöön

Fiksu säästää lentolipun hinnassa

Tätä himoitset pian! Kuumimmat matkailutrendit vuonna 2015

Seuraava trendi: hiljaisuuslomalle korpeen

Loviisa hurmaa värikkäillä taloillaan ja idyllisillä pikkukaduillaan. Kokosimme kaupungin ihastuttavimmat kesäkohteet.

1. Sibeliuksen Jannen Loviisa

Hämeenlinnalainen Janne Sibelius vietti nuoruusajan kesänsä isoäitinsä luona Loviisassa. Tuolloin hän löysi setävainaansa ranskankielisiä käyntikortteja, joissa Johan oli käännetty Jeaniksi. Tästä myös Janne omaksui itselleen uuden taiteilijanimen. Sibeliuksenpuistoa koristaa säveltäjän patsas. 

➜ Chiewitzinkatu 2

2. Legendaarisia herkkuja puutaloalueella

Loviisan puutaloalueella on useita kahviloita, joista yksi on vanhassa tallissa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila. Kahviherkut nautitaan ulkosalla, sillä sisällä on tilaa vain yhdelle seurueelle. 

➜ Mariankatu 2 C, Tuhannentuskankahvila.fi

Café Vaherkylä tarjoaa asiakkailleen muun muassa porkkanakakkua, jolla on legendan maine paikallisten keskuudessa. Niin hyvää se on!

➜ Aleksanterinkatu 2, vaherkyla.fi 

3. Värikäs Bongan linna

Lyhyen matkan päässä Loviisan vanhoista puutalokortteleista sijaitsee Bongan linna, jonka omistaa kesällä 70 vuotta täyttävä kuvataitelijataiteilija Riitta Nelimarkka. Kesäviikonloppuisin linna on avoinna vierailijoille. 

➜ La Forza del colore ja pikkuisen dadaa -näyttely kesä–elokuussa. Linnakuja, bonga.fi 

4. Koko perheen linnoitusseikkailu

Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholman merilinnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus. Koko perheelle sopivalle linnoitukselle pääsee reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Saarella järjestetään opastettuja kierroksia ja lapsilla on mahdollisuus päästä ratkaisemaan linnoituksen unohdettua mysteeriä. Saarelta löytyy myös ravintola.

➜ Liput kannattaa ostaa etukäteen! Reittiliikenteen aikataulut: visitsvartholm.fi/

5. Kulttuuria ja kahvia ruukkialueella

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin ruukkialue sijaitsee kosken rannalla, noin 15 kilometrin päässä Loviisasta. Vanhoissa ruukkirakennuksissa on käsityökauppoja ja pari kahvilaa. Alueella järjestetään kesällä tapahtumia, ja kulttuurista voi nauttia vaikka kesäteatterissa. 

Ruukin alueella on myös pieni, valkoinen puukirkko, jonka alttaritaulu on kuuluisan taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama.

➜ stromforsinruukki.com

6. Rentoa lomailua kodikkaassa villassa

Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Loviisan keskustasta sijaitsee kodikas, mutta tyylikäs Villa Baumgartner. Huoneistoissa on täysin varusteltu keittiö ja oma kylpyhuone. Uimarannalle on vain vartin kävelymatka. Ruokakauppa ja lasten leikkipuisto sijaitsevat villasta vain muutaman sadan metrin päässä

➜ Puistokatu 3, villabaumgartner.fi

Miten se nyt menikään... Muistatko, mitä lentokoneeseen saa viedä?

Ei mennyt kaikki ihan putkeen Münchenin lentokentällä viime sunnuntaina. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka nelikymppinen nainen pääsi nesteiden kanssa läpi turvatarkastuksesta. Lopulta virhe johti melkoiseen hässäkkään. Poliisi joutui tyhjentämään koko terminaalin, ja yli 300 lentoa peruttiin. Tapaus johti myös kolmen ihmisen potkuihin.

Eikö nainen tiennyt, että nesteitä ei saa viedä koneeseen? Ja oliko turvatarkastuksessa päiväuniaika? Tarina ei kerro, mutta ehkä on hyvä kerrata, mitä sinne koneen matkustamoon saa ja ei saa viedä? Eihän se aina ihan yksinkertaista ole. Testaa, miten hyvin sinä tunnet säännöt!