Nyt matkaan! Kuva: Shutterstock
Nyt matkaan! Kuva: Shutterstock

Reissaaminen ei vaadi suuria tekoja. Hipstereiden Riiassa, koko kansan Kroatiassa, ekoilijoiden junamatkalla ja kesä-Suomen keitaissa tärkeintä ovat helppous ja rentous.

1. Älä hellitä kännykästä

Juuri kohkattiin detox-lomista, joilla kaikki älylaitteet suljettiin ja oltiin ihanasti irti verkosta. Nyt on vastakkaisen trendin aika: mobile first tai more mobile, kännykkä edellä mennään.

Nettiin on päästävä koko ajan: kohteeseen tutustutaan virtuaalisesti, matka tilataan verkossa, paikan päällä suunnistetaan appsien avulla. Pian älykellosi voi piipata täsmästi lounasaikaan ja ilmoittaa parhaat lähiravintolat.

Valtaosa nykymatkaajista on valmis vaihtamaan hotellia, jos wifi uupuu. On myös pakko jakaa braggie eli rehvastelukuva, joka postataan someen kymmenen minuutin sisällä saapumisesta, ennen kuin esitellään näkymä rantatuolista tai illallislautanen.

2. Hotit spotit 2016

Havaiji. Valkoista hiekkaa, turkoosia merta, Honolulun kaislavöitä. Monien kerran elämässä -unelmakohde on tänä vuonna myös historianiilojen mieleen, kun legendaarisesta Pearl Harborin taisteluista tulee kuluneeksi 75 vuotta.

Rio de Janeiro. Kuumat sambarytmit, Copacabanan ja Ipaneman hiekkarannat, Kristus-patsas, Sokeritoppavuori ja pahamaineiset favelat. Siinäpä ensimmäiset mielikuvat elokuun olympia-kaupungista. Mutta miten käy Ruuskasen Antin?

Stratford-upon-Avon. Mennäkö vai eikö mennä? Nyt jos koskaan kaikkien kaunosielujen kannattaa vierailla englantilaisessa pikkukaupungissa, jossa vietetään William Shakespearen kuoleman 400-vuotisjuhlia. Royal Shakespeare Company esittää klassikkonäytelmiä, ja neron syntymäkodinkin voi katsastaa.

3. Kreikkaan, totta kai

Suomalaiset eivät Kreikkaa hylkää. Uusien kohteiden nälkä näkyy: matkatoimistot esittelevät vuosittain omia uutuuksiaan, tänäkin kesänä yli 20 kohdetta.

Kohdevalikoimaan palaa Karpathos, jonne Apollomatkat aloittaa reissut. Aurinkomatkat alkaa viedä Kreikka-faneja Paroksen saarelle sekä Finnmatkat Itä-Kreetalle muun muassa Sissiin, Gouvesiin, Panormosiin. Tjäreborgin uutuuksia ovat Kreetan Makrigialos ja Ierapetra sekä Santorinilla Thira.

4. Komiata pukkaa!

Jos tykkäät kaikesta suuresta, tämäkin on nähtävä. Maailman suurin risteilyalus Harmony of the Seas aloittaa risteilyt keväällä. Paattiin mahtuu 5 479 matkustajaa.

Harmony of the Seas seilaa kesän Välimerellä. Matkoja tarjoaa mm. Tjäreborg.

5. Seuraava Kroatia?

Nousussa: Bosnia-Hertsegovina.


Astrid Lindgrenin koti on samassa kunnossa kuin kirjailijan elinvuosina. Kuva: Lehtikuva

6. Pepin äidille kylään

Satutäti Astrid Lindgren asui Tukholmassa Dalagatan 6:ssa vuodesta 1941 alkaen. Nyt koti on avautunut yleisölle, tosin vain yli 15-vuotiaille. Liput varattava etukäteen, hinta 15 kruunua (16 euroa).


Se tärkein: huoneesta askel altaaseen. Kuva: Shutterstock

7. Mihin majoitut?

Loman kimurantein valinta on usein hotelli. Netissä voi surffailla tuntikausia etsimässä sopivaa, ja silti jää kaihertamaan tunne, tuliko valittua oikein.

TripAdvisor-sivuston kyselyn mukaan hotellin valinnassa tärkeysjärjestys on nykyään tämä: ilmastointi, wifi, aamiainen, uima-allas.

Tjäreborgin mukaan taas yhä useammat haluavat pulahtaa uima-altaaseen suoraan omalta terassilta. Tällaiset pool access -huoneet myydään kuulemma selvästi ensimmäisinä.

8. Oma seura paras

Sinkkumatka, soololoma, a-luokan reissu. Jatkuvasti törmää kehotuksiin, joiden mukaan jokaisen naisen tulisi vähintään kerran elämässään matkustaa yksin, jotta oppisi tuntemaan itsensä ja löytämään rohkeutensa.

Suomalaiset matkatoimistot tarjoavat pakettikohteisiin rajoitetusti yhden hengen huoneita ilman lisämaksua. Maailmalla yksin matkustaville naisille on jo klubeja, joiden jäsenet voivat säästää kustannuksissa jakamalla huoneen turvallisesti toisen klubilaisen kanssa.


Mamma Mian jatkoilla sirkat sirittävät ja lempeä kreikkalainen saaristolaisilma hellii, vaikka Gröna Lundissa ollaankin.

9. Ilta Abban kanssa

Tukholman ehkä odotetuin ja kohkatuin ravintolauutuus avautui 20. tammikuuta, kun K-18-ravintola Mamma Mia! The Party avasi ovensa. Ja se ovi aukeaakin Mamma Mia! -leffasta tuttuun Nikos Tavernaan, jonka Abba-mies Björn Ulvaeus on siirtänyt Tukholman Gröna Lundiin. Luvassa ovat leffan jatkot: skopeloslaista meininkiä kreikkalaisine ruokineen ja Ouzoineen, hämärtyvän illan sirittävine sirkkoineen, höystettynä Abban musiikilla ja tanssilla.

Elämysillan ensimmäiset viikot on myyty loppuun, vaikka lippujen hinta on messevät 1 340 kruunua (145 euroa). Sillä hinnalla saa Ulvaeuksen mukaan hetken taikaa, joka sisältää illallisen ja ainakin neljä tuntia bailausta.

– Ihan kuin elokuvassa, mutta oikeasti, Ulvaeus sanoo.

Mutta missä ovat Pierce ja Colin?

10. Iisi Ibiza

Ibizasta ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen ”aito Espanja”, mutta Santa Eulalian kaupungissa niin se vain on. Saaren itärannikon rauhallisessa kaupungissa on söpö rantabulevardi, putiikkeja, pari kivaa rantaa ja viihtyisiä toreja – sekä parhaat ravintolat. Viiden kilometrin päässä Es Canássa on huhtikuusta lokakuulle joka keskiviikko saaren suurimmat hippimarkkinat.

11. Uutta ilmassa

Talvi on Enontekiön pisin vuodenaika, mainostaa Enontekiön kunta. Kaikkien mielestä ei kiva juttu, mutta talvisporttaajille oikein jees. Heitä Finnair lennättää kevätlumille suorana 20.2.–9.4. Kesällä Finnairin uutuuksia ovat Fukuoka Japanissa ja Guangzhou Kiinassa.

12. Uusi Berliini

Berliini hipsterien ykköskohteena on saanut kovan haastajan. Partasuiset pipopäät ja coolit kimmat suuntaavat nyt Latvian Riikaan.

Boheemia meininkiä tarjoaa etenkin Miera iela, joka tunnetaan myös Peace-katuna. Sen kuppilat, taide-galleriat ja putiikit luovat puitteet katu-uskottavaan hengailuun.

Myös Budapest on noussut hipsterikohteeksi.

13. Kroatia kuten haluat

Kroatiassa on hyvä ruoka, kirkas meri, kiinnostava historia ja luonto. Siksi lähes jokainen matkanjärjestäjä sekä lentoyhtiö vie sinne suomalaisia. Tarjolla on toistakymmentä kohdetta: niin Bračin ja Hvarin saarta kuin Splitiä ja Cavtatia. Tjäreborg aloittaa matkat Istrian niemimaalle, ja Aurinkomatkat vie uutena Vodiceen. Omatoimireissaaja pääsee Helsingistä suoralla lennolla Pulaan, Splitiin ja Dubrovnikiin.

14. Kunto kohdilleen

Loma, ihmisen paras aika tehdä itselle hyvää. Siksi kunto- ja teemalomabuumille ei näy loppua. Uutuuksia ovat Aurinkomatkojen CrossNature-reissut, joilla vedetään ulkoilmassa kehonpainotreeniä. Talvella hikoillaan Kanarialla, Thaimaassa ja Vietnamissa, kesällä Kreikan Haniassa ja Rodoksella sekä Turkin Alanyassa ja Marmariksessa.

Tjäreborg aloittaa astrolomat. Tähtimerkkejä voi opiskella Turkin Alanyassa ammattiastrologin opastuksessa.


Louvre Abu Dhabi rakennetaan veden päälle.

15. Louvre uusiksi

Arabiemiraatteihin avautunee loppuvuodesta pitkän rakentamisen jälkeen Louvre Abu Dhabi, josta ennustetaan yhtä maailman parhaista taidemuseoista. Jo nimi sekä koko, 24 000 neliötä, kertovat, että tavoitteet ovat korkealla.


Pulahdus keskellä cityä, Kauppatorin kupeessa. Kuva: Huttunen-Lipasti-Pakkanen

16. Löylyttele cityssä

Keväällä Helsinki on entistä ihanampi, kun Kauppatorin kylkeen avautuu merikylpylä Allas. Osin joukkorahotteiseen uimalaan tulee kolme uima-allasta, saunoja ja ravintola. Myös Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian Hernesaaren sauna- ja ravintolakompleksin Löylyn pitäisi aueta keväällä.

17. Menolippu maisemaan

Kun on istunut tarpeeksi lentokoneessa, alkaa junamatkailussa olla taas eksotiikkaa. Varsinkin jos valitsee jonkin Euroopan kauneimmista reiteistä:

West Highland Line, Skotlanti Kiertomatkalla näkee Ben Nevisin eli Britannian korkeimman vuoren sekä Harry Potter -leffoista tuttuja maisemia. Kesto: 2 t, 135 km.

Rauma Railway, Åndalsnes–Dombås, Norja Vuoria, laaksoja, Rauma-joki. Kauneimmillaan kesällä. Kesto: 1,5 t, 114 km.

Bernina Express, Sveitsi–Italia Alpit, upeaa luontoa, kyliä, 55 tunnelia, 196 siltaa. Kesto: 4 t, 123 km.

18. Lähde spontaanisti!

”Jos matkalle lähtiessä on tarjolla kaksi tai kolme vaihtoehtoa, joista on mahdollisuus valita, arvio matkasta on kielteisempi kuin silloin, kun vain päättää lähteä jonnekin vertailematta matkakohdetta mihinkään.”

Onnellisuusproffa Markku Ojanen Kaikki on hyvin juuri nyt -kirjassaan (Minerva 2015)

19. Suomi-helmiä

UKK:n mökille. Kekkonen hiihti, Kekkonen kalasti. Presidentti Urho Kaleva Kekkosen mökki Saariselällä on nyt boutique-hotelli Jávri Lodge, mutta aktiviteetit ovat samat. Nuku yösi mittatilausvuoteessa ja kokeile aamusella, nouseeko sinullakin jättikaloja! 2 hh, alkaen 700 € (sis. puolihoidon)

Telttailu 2.0. Unohda vetinen teltta ja kylmä ruoka. Glamorous camping eli glamping on saapunut Suomeen. Lapissa Torassiepin rannalla on iglumaisia telttoja, joissa on hotellihuoneen mukavuudet.

Harriniva Hotels & Safaris, Aurora Dome, Muonio.

Festaroi kuin muumi. Vihdoin muumit saivat festarinsa. Bodominjärvellä on kaikki muumit laaksossa tietenkin vaarallisesti juhannuksena 24.–26. kesäkuuta.

20. Sinä, Nordenskiöld

Valaita, jääkarhuja, mursuja ja Pohjoisen jäämeren lintuja. Vai sittenkin Antarkiksen pingviinejä, valaita ja hylkeitä? Jos sisälläsi asustaa pieni tutkimusmatkailija A. E. Nordenskiöld, kohteesi on viikon parin risteily Huippuvuorille tai Antarktikselle. Jäätikkömaisemaa katsoessa voi mielessä häivähtää kaiho: sulavatko nämäkin jo pian?

Risteily Huippuvuorille, Kaleva Travel alk. 2100 €/hlö. Risteily Antarktikselle, Kaleva Travel alk. 4574€/hlö.

Finnair lentää suorana Huippuvuorten Svalbardiin kesä–elokuussa, alk. 216 €.

21. Taukojumppa altaassa?

Oletko sinäkin niitä, jotka haaveilevat läppärityöläisyydestä palmun alla? Miksi kököttää loisteputken alla tylsässä konttorissa, jos hommat voisi tehdä inspiroivammassakin ympäristössä? Yhä useampi haluaisi yhdistää työn ja nautinnon. Ilmiölle on nimikin: business + pleasure = bleisure.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.