Ah, lämmin kaakao maistuu yläilmoissa taivaalliselta! Kuva: Colourbox
Ah, lämmin kaakao maistuu yläilmoissa taivaalliselta! Kuva: Colourbox

Pitkillä ulkomaanlennoilla voi nauttia ilmaisista herkuista ja hyödykkeistä – jos vain osaa pyytää niitä.

Talouslehti Business Insider (BI) kertoo ”salaisista eduista”, joita matkustajien kannattaa hyödyntää lennoilla. Lehden mukaan lentokoneista löytyy kaikenlaista ilmaisista sukista lääkkeisiin.

Mutta ennen kuin lentomatkustajan maksuttomat hyödykkeet innostavat liikaa, kannattaa muistaa yksi asia: kaikki yhtiöt eivät tarjoile näitä nautintoja. 

Mikä mahtaa olla Finnairin tilanne?

Me Naiset kysyi Finnairin viestinnästä kommentit kymmeneen BI:n mainitsemaan etuun.

Lue myös: Teetkö sinäkin näin lentolipullesi? Ei kannattaisi

 

1. Kosteuspyyhe

Oletko koskaan ajatellut, kuinka likaisia lentokonematkustamon pinnat ovat? Tuhansien matkustajien bakteereita on kaikkialla. Ehkä haluat pyyhkiä esimerkiksi pöytätasosi ennen kuin lasket sille syötäviä.
Jos unohdit pakata lennolle omat kosteuspyyhkeesi, voit pyytää niitä aina lentoemänniltä, kirjoittaa Business Insider.

 • Näin Finnair vastaa:
  Kosteuspyyhe on saatavilla molemmissa matkustusluokissa, sekä business- että turistiluokassa.

 

2. Siistiytymisvälineet

Lentoyhtiöt jakavat pitkillä lennoilla kaikkea korvatulpista hiusharjaan. Toisilla valikoima on laajempi ja se voi sisältää myös kosmetiikkalaukun ja sukat – jopa economy-luokassa. Tuotteita voi usein pyytää myös yksitellen.

 • Näin Finnair vastaa:
  Siistiytymisvälineitä on saatavilla kaukolennoilla business-luokassa. A350-koneessa on erillinen Ladies' toilet, jossa lisänä naisille suunnattua kosmetiikkaa. Turistiluokassa on saatavilla tahranpoistolappuja ja savetteja.

Jos et lennä business-luokassa, voit kysyä esimerkiksi kaunistautumisvälineitä lentoemännältä. Kuva: Shutterstock
Jos et lennä business-luokassa, voit kysyä esimerkiksi kaunistautumisvälineitä lentoemännältä. Kuva: Shutterstock

 

3. Lisäsnäksit

Lennoilla tarjottavat välipalat ovat usein pieniä ja jättävät nälkäiseksi. Jos kaipaat lisää purtavaa, pyydä sitä lentoemännältä tai käy kysymässä koneen takaosan keittiöstä. Jos snäksejä on jäänyt yli tarjoilusta, niitä yleensä on mahdollisuus saada lisää, kirjoittaa BI.

 • Näin Finnair vastaa:
  Kaukolennoilla business-luokassa on lisäsnäksejä kaikilla reiteillä. Kaukolentojen turistiluokassa tietyille perusreiteille kuuluu mid-flight snack. Euroopan turistiluokassa ruokatarjoilu on maksullinen.

 

4. Peruslääkkeet

Useimmat lentokoneet on varustettu peruslääkkeillä ja haavasiteillä. Kipulääkkeen saa yleensä ilmaiseksi, jos siihen on pätevä syy.

 • Näin Finnair vastaa:
  Esimerkiksi tavallisimpia käsikauppalääkkeitä, kuten särky- ja kuumelääkettä, nuhatippoja, antihistamiinia, närästyslääkettä sekä laastaria ja sidetarvetta on saatavilla. Asiakkaan kannattaa aina pakata omat reseptilääkkeet käsimatkatavaroihin, jolloin ne ovat saatavilla myös lennon aikana tarvittaessa.

Lue myös! Kaikki vaatteet mahtuvat matkalaukkuun – tässä nerokas pakkausmetodi

 

Myös nousuissa ja laskuissa voi Business Insiderin mukaan pyytää lentoemännän kokenutta apua, jos lapsi pelkää tuota tilannetta. Kuva: Shutterstock
Myös nousuissa ja laskuissa voi Business Insiderin mukaan pyytää lentoemännän kokenutta apua, jos lapsi pelkää tuota tilannetta. Kuva: Shutterstock

 

5. Tilapäinen lastenhoito

Lasten kanssa matkustaville on helpottavaa tietää, että lentokoneessa on mahdollisuus myös lastenhoitoon. Jos sinun täytyy olla pois muutama minuutti lastesi luota, monet lentoemännät auttavat mieluusti, BI:n jutussa mainitaan.

 • Näin Finnair vastaa:
  Valitettavasti emme voi tarjota lastenhoitopalveluita, mutta toki huomioimme aina lapsiperheet ja autamme perheitä sekä yksinmatkustavia vanhempia ruokailun, vessakäyntien ja muiden samankaltaisten toimien kanssa.

 

6. Lasten pinssit

Pieni tavara voi olla lapselle koko lentomatkan tärkein muisto ja tehdä siitä paremman. Lentoyhtiön logot rintaneuloissa ja tarroissa kuulostavat menneisyyden tavaroilta mutta vielä mitä. Forbes-lehti uutisoi äskettäin, että American Airlines toi kuuluisat siipipinssit takaisin Orlandon-lennoilleen.

 • Näin Finnair vastaa:
  Pinssejä ei ole valitettavasti saatavilla.

Mitäpä jos kysyisit seuraavalla kerralla kokonaisen soodavesitölkin? Kuva: Shutterstock
Mitäpä jos kysyisit seuraavalla kerralla kokonaisen soodavesitölkin? Kuva: Shutterstock

 

7. Kokonainen limsatölkki

Lentoemännät yleensä avaavat ilmaiset virvoitusjuomatölkit, kaatavat niistä puolet lasiin ja laittavat lopuksi jäitä sekaan.
Seuraavalla kerralla pyydä kokonaista tölkkiä, niin saat varmasti sammutettua janosi. Kerro myös, jos et halua, että tölkkisi avataan valmiiksi.

 • Näin Finnair vastaa:
  Kokonainen limsatölkki on aina saatavilla business-luokassa ja turistiluokassa kaukoliikenteessä ilmaiseksi. Euroopassa ja kotimaassa limut ovat maksullisia; tarjoamme mustikkamehua ja vettä ilmaiseksi.

 

8. Kaakao

Kahvia vai teetä? Vaikka lentoemännät eivät kaakaota mainitsekaan, on sitäkin usein tarjolla pidemmillä matkoilla ilmaiseksi. Esimerkiksi Etihad Airways ja Southwest Airlines tarjoavat Business Insiderin mukaan suklaista juomaa sitä pyytäville.

 • Näin Finnair vastaa:
  Kaakao on saatavilla kaukolennoilla business-luokassa.

 

9. Alkoholi

Lentoyhtiöt ottavat nykyään maksun useimmista lisätarjoiluista, ja monet olettavat tämän koskevan myös alkoholijuomia. Muutamat lentoyhtiöt kuitenkin tarjoavat vielä ilmaista viinaa lennoillaan. Finnair kuuluu tähän joukkoon, mainitsee BI-lehti. Mikä onkaan totuus?

 • Näin Finnair vastaa:
  Euroopan liikenteessä maksuton alkoholitarjoilu on vain business-luokassa, ja kaukoliikenteessä molemmissa luokissa.

 

Vesipullo on pieni hyödyke, mutta kokoaan tärkeämpi. Kuva: Shutterstock
Vesipullo on pieni hyödyke, mutta kokoaan tärkeämpi. Kuva: Shutterstock

 

10. Vesipullo

Vettä ei tarvitse kantaa itse lentokoneen takaosasta muovimukissa, kun pyytää itselleen kokonaisen pullon. Tämä tieto saattaa helpottaa myös lentokentällä, jossa ei tarvitse välttämättä etsiä vesipullokauppaa – jos malttaa odottaa koneeseen saakka ja tietää, että vesipullo kuuluu lentoyhtiön vakiovalikoimaan.

 • Näin Finnair vastaa:
  Vesipullon saa aina kaukoliikenteessä business-luokassa ja turistiluokassa tietyillä reiteillä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Maata Näkyvissä

10 ilmaista asiaa, joita kannattaa pyytää seuraavalla lennolla

Älkää unohtako laivaliikennettä! ------------------------------------------ Arska kirjoitti: Tää lentäminen on todella syvältä. Matkustusmuodossa elää edelleen, olemme arvokkaampia ja tärkeempiä koska lennämme, kulttuuri. Kysehän on ihmisten siirtämisestä paikasta A paikkaan B. Samaa tekee bussit ja junat lyhyemmillä etäisyyksillä. Bussikuskeja ja rahastajia - ovat vain ilman kannattamina. Virkaveljensä ja -sisarensa ovat kumipyörillä, joiden sisällä on ilmaa ja toiset kollegat rautapyörillä.
Lue kommentti

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

 1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
 2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
 1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
 2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
 3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
 4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo