Kodin Kuvalehti
Hmm... Onkohan tämä mekko kissanaisen vanha? Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Hmm... Onkohan tämä mekko kissanaisen vanha? Kuva: Shutterstock

Kirpputorishoppailu on fiksua, mutta ennen vaatteen käyttöönottoa kannattaa muistaa muutama seikka. Näin varmistat, ettei vieras vaate levitä ikäviä yllätyksiä.

Vaatteiden ostaminen kirpputorilta on viisas teko sekä ympäristön että lompakon kannalta ja myös trendikästä. Ennen kirppisihanuuksien käyttöönottoa kannattaa kuitenkin huomioida muutama seikka.

Jos vaatteen aiemmassa kodissa on ollut karvaisia kavereita, kuten kissoja tai koiria, vaatteissa saattaa olla eläinten hilseen aiheuttamaa eläinpölyä. Se voi olla vaatteiden kuiduissa tiukassakin.

– Jos on todella allerginen tai sairastaa astmaa, kannattaa välttää eläintaloudessa käytettyjä vaatteita, Marttojen kotitalousneuvoja Tiia Wassholm kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vähemmän allergiset uskaltavat ostaa eläinpölyä sisältäviä vaatteita, sillä pöly lähtee melko hyvin 60 asteen pesussa ja rumpukuivauksessa. Mikäli tekstiilin pesuohje sallii, kovassa lämpötilassa irtoaa yleensä myös homeen tai kellarin haju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Pakkaseen tai kuumaan pesuun!

Marttojen Wassholmin mukaan on harvinaisempaa, että kirpparivaatteiden mukana tulisi esimerkiksi luteita. Vaatekoit tykkäävät villasta ja muista luonnonkuiduista, joten niitä voi toki olla vaatteissa.

Talvipakkasella vaate kannattaa tuulettaa ulkona kirpputorilta ostamisen jälkeen. Kun villa- ja silkkitekstiilejä pidetään viikko vähintään –20 asteen kylmyydessä, tuholaisten kaikki kehitysvaiheet kuolevat. Vaatteen voi myös sujauttaa muovipussissa pakastimeen.

Pakkasen lisäksi kuumuus tuhoaa tuholaiset.

– Pesuohjeen salliessa puuvilla- ja tekokuituvaatteet kannattaa pestä 60 asteessa, mikä tuhoaa tuholaishyönteisten kaikki olomuodot. Esimerkiksi villalle näin korkea lämpötila ei valitettavasti kuitenkaan sovi, Wassholm sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla