Tyylistä on tullut osa työelämää ja työntekijän ammattitaitoa.

Asianajaja Hanna-Mari Manninen ja matematiikan yliopettaja Hanna-Leena Merenti-Välimäki kertovat jutussa Vaiettu pukukoodi (lehdessä MN 19/2011), kuinka he valitsevat työvaatteensa. Kuva Teemu Kuusimurto

Me suomalaiset vaalimme itsestämme käsitystä huonosti pukeutuvana kansana. Emme hallitse pukeutumisetiketin nyansseja, emmekä oikeastaan haluakaan. Olemme juurevaa metsäläiskansaa, jolle kravatin asento ei ole niin nökönuukaa.
Ihan näinhän se ei ole.

Tyylikysymyksistä on tullut olennainen osa suomalaista työelämää. Tutkijakielellä se sanotaan näin: työruumis on estetisoitunut.

– Ennen ihannetyöntekijä oli se, joka jaksoi hakata eniten halkoja. Nyt valtaosa työntekijöistä on palvelu- ja asiantuntijatehtävissä, joissa pukeutuminen ja kehonkieli ovat tärkeitä, sanoo kulttuuriantropologi Taina Kinnunen, joka tutkii työelämän ruumiillisuutta.

– Yhä useamman työminä on eräänlaista ideaalipersoonan esittämistä, Kinnunen sanoo.

Jokin aika sitten Suomessakin kohuttiin sveitsiläispankin työntekijöilleen laatimista ohjeista, joissa kiellettiin muun muassa valkosipulin syöminen ja musta kynsilakka. Taina Kinnusen mielestä monissa suomalaisfirmoissa noudatetaan vastaavia ohjeita, vaikkei niitä olisikaan kirjoitettu listaksi.

– On työntekijän ammattitaitoa tulkita ympäristön vihjeitä, miten juuri tässä työpaikassa kuuluu käyttäytyä, Taina Kinnunen sanoo.

Entä ne ihmiset, joille itsensä puunaaminen on vastenmielistä tai joilla on persoonallinen tyyli, joka ei ole työnantajan mieleen? Miten heidän käy ulkomuotoa korostavilla työmarkkinoilla?

– Se onkin hyvä kysymys. Ehkäpä sellaista henkilöä ei alun perinkään palkata asiakaspalvelutehtäviin, tai hänet siirretään talon sisällä toisentyyppisiin töihin, Kinnunen pohtii.

Ammattiliitot hoi, pitäisikö ulkomuotovaatimuksistakin neuvotella kunnon pelisäännöt? Jos kerran on kovin tärkeää näyttää töissä silmäpussittomalta ja pehmeäkätiseltä, saako sitten käydä kauneushoidossa työajalla ja työnantajan piikkiin?

Kuinka sinä pukeudut töihin? Voitko mennä omana itsenäsi vai muututko vaatekaapilla eri ihmiseksi? Klikkaa allaolevaa kommentoi-nappia ja osallistu keskusteluun!

Kukkaset korvataan nyt pörröisillä pampuloilla!

Muistatko vielä ala-asteajoilta pörröiset pampulat, jotka askarreltiin pahvipyörylöistä ja naruista? Nyt on aika tuoda ne takaisin näkyville!

Elite Dailyn toimittaja kertoo inspiroituneensa Vogue-lehden kannesta, jossa Beyoncélla on päässään iso kukkaseppele, sekä halunneensa tehdä itselleen samankaltaisen.

Kukkien metsästämisen sijaan oli kuitenkin huomattavasti helpompaa askarrella päähän isot, pörröiset pampulat.

Me Naisten toimitus päätti kokeilla samaa ja kyllä kannatti! Pampuloista syntyi kuin syntyikin erinomainen korvike kukkaseppeleelle. Pääkoriste toimii kesän viimeisillä festareilla, kuten vaikkapa Flow:ssa, paremmin kuin hyvin:

Eikä siinä vielä kaikki! Pampuloita voi solmia myös hiuksiin esimerkiksi nutturan tai ponnarin kaveriksi. Yhtä hyvin niitä voi laittaa roikkumaan myös esimerkiksi laukkuun.

Jos askartelutaidot ovat ruosteessa, näin saat pampulat tehtyä pikavauhtia:

  1. Leikkaa pahvista tai kartongista kaksi samankokoista ympyrää, joissa on myös samankokoinen, ympyränmuotoinen reikä keskellä. Laita pahviliuskat päällekäin ja kiinnitä lanka (tai useampi!) pahvipyörylöihin kiinni. 
  2. Ala kierittää lankaa pahvien ympärille niin kauan, kunnes lanka peittää pahvien keskellä olevan reiän lähes kokonaan.
  3. Etsi pahvit lankojen alta, aseta saksien terä pahvien väliin ja ala leikata naruja katki. 
  4. Kun kaikki narut on katkaistu, kiedo langanpätkä pahvien välistä ja solmi sen avulla koko paketti kiinni. Lankaa ei tarvitse leikata lyhyeksi, koska sen avulla pallon saa kiinnitettyä esimerkiksi hiuspantaan. 
  5. Valmista! Voit ottaa pahvinpalat pois, ja tuloksena on valmis pörröpampula.

Idea ”siveellisestä naisesta” on periytynyt nykypäivään, sillä ennen paljain säärin tepastelivat vain prostituoidut.

Aivan tuon pikaa on kiskottava jalkaan taas sukkahousut. Sukkahousut ovat toisinaan hyvinkin epämiellyttävät ja pakkopullaa monille naisille: ne valuvat, kiristävät ihan vääristä paikoista ja rullaantuvat makkaroille. Hajoilevatkin vielä jatkuvasti.

Talvella niiden tehtävä on selkeä: sukkahousut lämmittävät mukavasti. Mutta miksi ihmeessä ne kuuluvat kiinteästi naisten pukeutumiseen myös kesäjuhlissa? Sukkahousuttomuudesta voi saada pitkiä katseita vielä vuonna 2018?

”Itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.”

Kysyimme vaatetuksen ammattilaiselta, miten sukkahousujen tarvetta perustellaan lämpimällä säällä. Stylisti ja vaatealan artesaani Sohvi Nyman selittää, että sukkahousujen käyttö ja moni muukin etikettiin kuuluva asia juontaa juurensa kaukaa historiasta.

– Jokainen siveellinen ja itseään kunnioittava nainen verhosi itsensä sukkahousuihin 50-luvulla. Silloin vain ilotytöt kulkivat ilman sukkahousuja, Nyman sanoo.

Sukkahousujen lisäksi minihameet ja topit eivät olleet soveliaita, sillä itseä ei tullut paljastaa julkisesti tai vieraille.

Perinne on kulkeutunut pitkälle myös nykypäivään, sillä edelleenkin paljaat sääret ja itsensä esittely mielletään epäkohteliaaksi. Todellisuudessahan moni ei välttämättä edes näe eroa paljailla säärillä ja sukkahousuilla.

”Häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna.”

Sukkahousujen ”pakollisuus” riippuu täysin tilanteesta. Jos on matkalla Linnan juhliin, silloin sukkahousut ovat välttämättömät, Nyman sanoo. Myös häissä jalat kuuluu olla verhoiltuna. Mutta rennommissa kesäjuhlissa sukkikset eivät ole pakolliset.

– Mitä konservatiivisempi juhla, sitä tarkemmin tapaa tulee kunnioittaa. Sukkahousukysymys on verrattavissa siihen, miksi miesten pitää käyttää kravattia, Nyman sanoo.

Olisiko siis aika päivittää tavat nykypäivään ja aloittaa sukkahousuvallankumous? Ehdottomasti!

Vierailija

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Sukkahousupakko tuskin on kovin historiallista perua, koska sukkahousut vasta yleistyivät siihen aikaan, kun karvattipakko lieveni. Pukeutumiskoodit tulevat paljon kauempaa hirstoriasta, kuin sukkahousut, jotka tulivat Suomeen samassa aallossa, kuin e-pillerit ja vapaa rakkaus. Vasta 60 luvulla sukkahousut ohittivat sukkanauhat ja sukat. 80 luvulla Suomessa ei paljon ilotyttöjä ollut, mutta heillä oli kyllä sukkahousujen sijaan sukkanauhat ja sukat. Stay Upit tulivat myöhemmin.
Lue kommentti
Paperinpyörittäjä

Stylisti kertoo, mihin perustuu kesäjuhlien sukkahousupakko: ”Ennen vain ilotytöt kulkivat ilman”

Töissä on pukukoodina, että pitää olla sukkahousut naisilla. Vähän jälkeenjäänyyttä mielestäni jos on muuten asiallisesti pukeutunut. Oletteko sitä mieltä että jos tapaatte asiakaspalvelijan asiantuntijatehtävässä ja hänellä on hame, että olisi asiatonta olla ilman sukkahousuja kesällä?
Lue kommentti