Kodin Kuvalehti
Muoti vaihtuu, eikä vanha vaate enää hotsita. Jonkun hylkäämä vaate voi olla todellinen löytö jollekulle toiselle.
Muoti vaihtuu, eikä vanha vaate enää hotsita. Jonkun hylkäämä vaate voi olla todellinen löytö jollekulle toiselle.

Et tarvitse miljoonia etkä valtavaa vaivannäköä, jotta voit valjastaa vaatteesi osaksi ilmastonmuutoksen torjumista. Vaatteille on vaikka kuinka monta helppoa kierrätystapaa.

Vaikka kirpputoreja ja kierrätyslaatikoita löytyy, vaatteiden kierrätys on maailmassa vielä alkutekijöissään. Tällä hetkellä kierrätetään vasta alle sadasosa kaikesta tuotetusta tekstiilistä.

Vaatteiden tuotanto ja niiden kierrätykseen saaminen onkin iso kysymys ympäristön ja maapallon tulevaisuuden kannalta.

Kun sukka hajoaa tai paita jää pieneksi, vasta viimeinen konsti on heittää se energia- tai sekajätteeseen. Ennen sitä voit säästää pitkän pennin ja tehdä samalla ekotekoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marttojen kotitalousneuvoja Tiia Wassholm antaa vinkkejä siihen, mitä tarpeettomalle vaatteelle voi tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Lahjoita eteenpäin. Jos vaate on ehjä, kysy kavereilta tai sukulaisilta, huolisiko joku sen käyttöönsä. Helppo tapa lahjoittaa on viedä ehjä ja puhdas vaate esimerkiksi Uffin keräyslaatikkoon tai käytettyä tavaraa vastaanottavaan hyväntekeväisyysjärjestöön kuten Fidalle tai Emmaukselle.
  2. Myy kirpputorilla. Second hand -trendi kasvaa muotialalla kohisemalla. Kirpputoreilla menevät nyt hyvin kaupaksi etenkin hyväkuntoiset ja laadukkaat käytetyt vaatteet. Vaatteen voi yrittää myydä joko perinteisellä kirpputorilla tai nettikirppiksellä.
  3. Vie ekopisteeseen. Ehjän ja puhtaan vaatteen tai muun tekstiilin voi viedä kaupunkien ekopisteisiin. Kierrätys.info-sivuilta voit etsiä oman paikkakuntasi lähimmän keräyspisteen. Myös useimmilla vaatekaupoilla, muun muassa H&M:llä ja KappAhlilla, on jo käytettyjen vaatteiden kierrätyspisteitä.
  4. Korjaa tai uudista. Jos vaate on rikki, korjaa tai korjauta se käyttökelpoiseksi. Yksi tapa tylsäksi käyneen vaatteen uudistamiseen on sen tuunaaminen vaikkapa hihat leikkaamalla, toiseen kankaaseen yhdistämällä tai nappeja käyttämällä.
  5. Pelasta osat. Jos tekstiili on niin rikki, ettei sitä enää voi korjaamallakaan käyttää, ota siitä talteen napit, vetoketjut ja muu materiaali, jota voi hyödyntää myöhemmin. Käytä materiaalit itse tai lahjoita ne harrastajille. Muista myös paikkojen tarve!
  6. Leikkaa matonkuteiksi. Jos vaatteelle ei enää tule käyttöä ja se on esimerkiksi osittain kulumisen myötä mennyt puhki, tee siitä matonkuteita. Mattojen virkkaaminen on trendikästä! Aloita treenit vaikkapa ekologisen tiskirätin tekemisestä.
  7. Tee kestäviä siivousrättejä. Monet vaatekankaat ovat pehmeitä ja vettä hyvin imeviä. Siksi ne sopivat myös hyvin siivouspuuhiin. Jos siis vaikkapa t-paitasi on röpsähtänyt ja menettänyt muotonsa, leikkaa siitä siivousrättejä kotiin tai vaikkapa parvekekalusteiden puhdistamiseen. Auton takakopistakin on ilo löytää tarvittaessa pari puhdasta rättiä.
  8. Pudota energia- tai sekajätteeseen. Jos vaate on liian huonokuntoinen tai muuhun käyttöön esimerkiksi liian kovaa materiaalia, sen voi olla aika päästä polttoaineeksi jätehuollon kautta. Tutki kuntasi ympäristötoimiston nettisivuilta, miten vaatejätteet paikkakunnallasi lajitellaan. Usein tekstiilit voi laittaa energia- ja sekajätteeseen.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla