Näin rintaliivejä pitäisi pestä, mutta monella meistä olisi muutakin tekemistä. Kuva: Shutterstock
Näin rintaliivejä pitäisi pestä, mutta monella meistä olisi muutakin tekemistä. Kuva: Shutterstock

Rintaliivit kestävät pitkään, jos ne pesee huolellisesti käsin. Mutta kenellä on aikaa siihen?

Alusvaateliikkeen kassalla myyjä kietoo rintaliivejä ja pikkuhousuja hennosti rapisevaan silkkipaperiin. 

– Liiveille sitten käsinpesu, hän heläyttää.

Rintaliivit ovat toki kaaritukineen, pitseineen ja napakoine pikku hakasineen vaate, jota tulee käsitellä huolellisesti. Silti syvältä sisältäni nousee kysymys: Maksoinko juuri satasen siitä, että voin käyttää aikaani pikkupyykin hinkkaamiseen? 

Kasvavan ympäristötietoisuuden aikana pitää kuitenkin kiinnittää huomiota vaatteiden käyttöiän pidentämiseen, ja varsinkin kaarituelliset ja topatut liivit vanhenevat konepesussa ennen aikojaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuntuu silti aavistuksen kohtuuttomalta, että naisten pitäisi työelämässä menestymisen, sosiaalisen elämän ja itsensä kehittämisen lisäksi varata aikaa nyrkkipyykille – pesukoneiden käsinpesuohjelma kun ei kuulemma ole lainkaan sama asia kuin oikea käsinpesu.

Kätevä ratkaisu on olemassa

Onneksi nyrkkipyykille on olemassa näppärä vaihtoehto, josta kuulin alun perin alusvaateliikkeen myyjältä: Rintaliivit kannattaa huuhdella joka päivä suihkussa käymisen yhteydessä. Näin niitä ei tarvitse yhtenään olla pesemässä. 

Kas näin rintsikkahuolto sujuu aikaa, rahaa ja hermoja säästävästi:

  1. Joka ilta suihkuun mennessäni nappaan päivän aikana käytössä olleet rintaliivit mukaan. 
  2. Suihkutan liivien sisäpinnat odotellessani, että suihkusta alkaa tulla lämmintä vettä.
  3. Heilautan liivit kuivumaan suihkukaapin reunan päälle – mikä tahansa muukin ilmava paikka tietysti kävisi. Aamulla liivit ovat taas kuivat. 
  4. Kun liivit ovat olleet jonkin aikaa käytössä ja olen huuhdellut ne joka kayttökerran jälkeen, pesen ne joko käsin tai koneessa viitseliäisyydestäni riippuen.

Varsinkin uusia rintsikoita jaksan kuurata käsin. Vanhempien liivien kohdalla olen järkeillyt, että kielletyn konepesun aiheuttama eroosio puree liiveihin melko hitaasti, jos konepesen rintsikat vain useamman viikon välein ja muuten vain huuhtelen niitä.

Tällä metodilla rintsikat tuntuvat säilyvän hyvinä monta vuotta eikä alusvaatteita tarvitse olla yhtenään uusimassa. Lisäksi joudun enää tuskin koskaan tilanteeseen, jossa kaikki liivit makaavat pyykkikorin pohjalla, kun pitäisi lähteä töihin.


Huuhtelu putsaa urheiluliivejäkin

Samasta pesuniksistä voi olla hyötyä myös urheiluliivien kanssa. Pieni huuhtaisu ei ehkä riitä puhdistamaan urheilurintaliivejä riittävästi seuraavaa käyttökertaa varten, mutta se estää hienhajua pinttymästä liiveihin konepesua odotellessa. 

Joopajoo

Kyllä joillain on elämä helppoa, jos pikkupyykin peseminen käsin on joku ongelma tai rasite. Laadukkaat alusvaatteet ja sukkahousut pestään käsin, jotkut miesten puuvillatrikookalsarit ovat sitten asia erikseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla