Me Naiset
|
ME NAISET
Yksi kuosi on ylitse muiden. Kuvat: Me Naisten toimitus ja Shutterstock
Yksi kuosi on ylitse muiden. Kuvat: Me Naisten toimitus ja Shutterstock

Ruutukuosi on tänä syksynä ajankohtainen – mutta milloin se muka ei olisi ollut? Me Naisten toimitus tunnustaa eläneensä aina ruudun kuvat silmissä.

Reetta, AD

”Olen kuvassa 6-vuotias kerholainen. Sen tiedän, että kampaajalla oli käyty tätä kerhokuvaa varten, mutta vinoksihan tuo otsatukka silti meni. Onneksi mekko oli mieleinen.”

Essi, toimitussihteeri

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Harrastin kuusivuotiaana tanhua. Olisin tarvinnut ensimmäiseen tanhuesitykseen kansallispuvun ja tanhukengät, mutta äitini kieltäytyi hankkimasta niitä minulle, koska harrastukseni oli kestänyt vasta pari kuukautta. Sain pärjätä jumppatossuilla ja skottiruutuisella mekolla. Ne muistuttivat äitini mielestä ihan riittävästi muiden tanhuajien perinnepukuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meitä oli ryhmässä pariton määrä, ja yllätys yllätys, kukaan ei halunnut olla kerettiläisen pari. Ensimmäisenä esitimme piirileikin, jossa paria ei vielä tarvittu, mutta seuraavaksi tanhuttiin parin kanssa. Kun kappale vaihtui, skotti poistui lavalta vähin äänin. Harrastukseni päättyi tuohon yhteen esitykseen.

Selätin kuitenkin tämän trauman, koska joitakin vuosia myöhemmin, kun olin jo teiniässä, sain joululahjaksi muhkean ja lämpimän skottiruutuisen kaulahuivin, josta tuli suosikkini.

Ylämaan perinnekuosi tuo kuitenkin mieleeni aina suomalaiset kansantanssit.”

”Muistan, että kangas oli paksua, oli vähän kuuma ja karkea villahame kutitti ohuiden sukkahousujen läpi.”

Salla, toimituspäällikkö

”Kuva on eskarivuodelta. Liivin lisäksi asuun kuului samankuosinen kietaisuhame. Muistan, että kangas oli paksua, oli vähän kuuma ja karkea villahame kutitti ohuiden sukkahousujen läpi. Pelkäsin myös, että hametta kiinni pitänyt valtava kullanvärinen hakaneula aukeaa ja pistää. Nyt aikuisena tajusin, että ruutulook oli kierrätysmuotia parhaimmillaan: sama asukokonaisuus näkyy valokuva-albumissa muutamaa sivua aiemmin myös samanikäisen naapurintytön päällä. Kaverini oli minua useita senttejä pitempi, joten olen ehkä saanut ruutuasun, kun se jäi hänelle pieneksi. Myöhemmin asu päätyi vielä kaverin pikkusiskolle.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla