Kodin Kuvalehti
Mieti myös, missä säilytät puolipitoiset vaatteet.
Mieti myös, missä säilytät puolipitoiset vaatteet.

Kierrätä vaatteet kavereitten kesken ja muut vinkit vaatevaraston uusimiseen.

Harvoin tulee aamulla lempipaitaa päälle vetäessään miettineeksi, millainen tarina sen taakse kätkeytyy.

Todennäköisesti se on aloittanut reissunsa toiselta puolelta maapalloa, puuvillapensaana Intian auringossa paistatellen. Sieltä puuvilla on ehkä matkannut Pakistaniin, jossa se on kudottu kankaaksi, ja sitten Kiinaan, jossa siitä on kehkeytynyt paita useissa eri ompeluvaiheissa. Vaate on kulkenut kymmenien käsiparien kautta, ennen kuin se on päätynyt vaatekaappiin täällä pohjoisessa.

Melkoinen matka – eikä useinkaan kovin ekologinen tai eettinen. YK:n mukaan muotiteollisuus tuottaa jopa kymmenen prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin osa käytetyistä vaatteista poltetaan

Viime vuosina on otettu askelia myös parempaan suuntaan. On syntynyt vastuullisesti toimivia vaatevalmistajia, joiden tehtaissa on turvalliset työolosuhteet tai jotka käyttävät ekologisesti viljeltyjä raaka-aineita. Vaatteiden valmistuksessa käytettyjä haitallisia kemikaaleja on kielletty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Käytön jälkeen suurin osa vaatteista päätyy tällä hetkellä poltettavaksi, mutta ihanteellista olisi, että niistä tulisi uusien vaatteiden raaka-ainetta, kertoo vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija Anniina Nurmi.

Yhä useampi pohtii vaatekaappinsa sisältöä entistä tarkemmin. Suosituiksi ovat tulleet esimerkiksi kapselivaatekaapit, joihin valitaan vain 20–40 vaatetta, jotka kaikki sopivat yhteen. Pienemmästä määrästä vaatteita on yllättäen helpompi valita asu kuin isommasta.

Nurmi antaa vinkit, miten kootaan entistä ekologisempi vaatekaappi.

1. Ensin pää kaappiin

”Tarvitsen ehdottomasti uudet housut!” Ajatus syntyy sekunnin murto-osassa, kun vaatekaapista ei tunnu löytyvän mitään päällepantavaa.

Silloin kannattaa ottaa aikalisä. Välillä uudelle tietysti on tarvetta, mutta ennen ostamista kannattaa miettiä, mitä vaatekaapissa oikeasti on.

Kun kaapin käy läpi, saattaa löytyä unohdettuja helmiä. Samalla on hyvä hetki antaa kierrätykseen vaatteet, joita ei enää tule käytettyä. Siisti vaatekaappi auttaa pukeutumiskiireessä ja paljastaa helpommin, millainen tarve vaateostoksille oikeasti on.

2. Kirppistele ja lainaa

Hae vaihtelua garderobiisi lainaamalla vaatteita ystäviltäsi tai pidä kavereiden kanssa vaatteidenvaihtokutsut. Vaate, johon yksi on kyllästynyt, voi olla toisen kaapissa ihana uutuus. Myös kirpputoreilta löytyy aarteita edullisesti.

Vaatteiden vuokrauspalvelut ja vaatelainaamot ovat oivallisia paikkoja juhlavaatteiden metsästäjille tai niille, jotka tarvitsevat pukeutumiseensa säännöllistä vaihtelua työnsä takia.


3. Syynää materiaalit

Kaupoissa on jo mukavasti ekologisista materiaaleista tehtyjä vaatteita. Anniina Nurmi kuitenkin muistuttaa, että ekologiselta kuulostava materiaali ei automaattisesti tarkoita, että koko tuotantoketju olisi ekologinen tai eettinen.

– Luomupuuvilla on perinteistä puuvillaa parempi vaihtoehto, sillä sen tuotannossa ei käytetä haitallisia keinotekoisia torjunta-aineita tai lannoitteita. Tuotannossa kuluu kuitenkin yhtä paljon vettä kuin tavallisen puuvillan.

Jos haluat panostaa ympäristöystävällisiin materiaaleihin, Nurmi suosittelee hamppua tai lyocellia, joka tunnetaan kauppanimellä Tencel. Lyocell on materiaalina samankaltainen kuin viskoosi, mutta sen tuotantoon tarvitaan vähemmän energiaa ja haitallisia kemikaaleja. Hyviä valintoja ovat myös kierrätyskuidut, joissa on hyödynnetty olemassa olevia materiaaleja.

Vältettävien materiaalien listalle Nurmi laittaa tavanomaisen puuvillan sen kemikaalikuorman takia sekä öljypohjaiset keinokuidut kuten polyesterin.

4. Hypistele

Jos ostat uutta, pyri valitsemaan vaate, jota haluat käyttää aina uudelleen.

Satsaa laatuun. Käsityksen siitä saat reilusti hypistelemällä. Miltä materiaali tuntuu? Onko se nyppyinen? Palautuuko trikoo ennalleen, jos venytät sitä? Ovatko saumat siistit ja suorat? Miten vaate on viimeistelty?

Vaikka olisit kuinka tarkka, välillä ostoksesta tulee huti ja vaatteen todellinen luonne paljastuu vasta kotona.

– Vaatteiden viimeistelyaineet saavat ne näyttämään skarpilta kaupassa. Muutaman pesun jälkeen vaate kuitenkin saattaa lörpähtää, Nurmi sanoo.

5. Lintsaa pesusta

Pyykinpesusta lintsaaminen säästää sekä vaatetta että ympäristöä.

– Harvoin toimistotyössä vaatteet edes likaantuvat kovasti. Yksittäisen tahran voi puhdistaa paikallisesti, ja pesun sijasta tuuletuskin voi välillä riittää, sanoo Nurmi.

Kun ripustat puolipitoiset vaatteet henkarille, ne on kivempi poimia uudelleen päälle kuin ruttuisina tuolin nojalta.


6. Anna uusi koti

Kun et enää käytä vaatetta, myy hyvälaatuiset ja ehjät vaatteet kirpparilla tai vie ne keräyspisteisiin tai hyväntekeväisyyteen. Rikkinäisiä tekstiilejä voi viedä useiden kauppaketjujen myymälöihin tai leikata räteiksi ja matonkuteiksi.

Kun vaate on käytetty loppuun, sen voi heittää kunnan jätteenlajittelun mukaan seka- tai energiajätteeseen, jolloin se päätyy poltettavaksi ja muutetaan energiaksi. Tekstiilijätteen erilliskeräys tulee pakolliseksi EU:ssa vuonna 2025.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

lula

olen kierrelyt kirpiksellä jo vuosia ,voin nyt sanoa että sieltä on turha yrittä ä löytää sopivan kokoisia vaateita itselle . mihelle ja pojalle olen löytanyt jonkun vaateen .on turha selitellä että kirpikseltä löytyy vaateita . minun paikkakunnalani näin ei tapahdu .ehkä helsingin seudulla on sellaisia kirputoreja joilta löytyy jotain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla