Saumat paljastavat hänelle, ken osaa katsoa! Kuva: Shutterstock
Saumat paljastavat hänelle, ken osaa katsoa! Kuva: Shutterstock

Miten se oli, kannattaako köyhän ostaa halpaa vai kallista?

”Köyhän ei kannata ostaa halpaa”, kuuluu vanha sanonta. Mutta kannattaako ostaa kallistakaan? Tähän kysymykseen törmää aina ostoksilla. Mistä tiedän, onko tämä kallis merkkineule oikeasti laadukas? Vai onko Hilfigerin Tommy vain teettänyt sen halvalla myydäkseen kalliilla?

– Hinta ei takaa laatua, se on totta. Mutta suurempi todennäköisyys on saada hyvä vaate, jos se on hieman kalliimpi, sanoo vaatebisneksiin ja järkiostoksiin perehtynyt Hyvän mielen vaatekaapin kirjoittaja Rinna Saramäki.

Saramäki kehottaa olemaan tarkkana kalliidenkin brändien kanssa. Varsinkin nimimerkkien edullisemmat sisarmallistot ovat usein laadultaan heikkoa ketjuliiketasoa, mutta hinnassa on brändilisää.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä Rinnan nyrkkisäännöt vaateostoksien laaduntarkkailuun:

1. Varo mutkikasta halpaa

– Jos ostat halvan vaatteen, osta mahdollisimman yksinkertainen. Mutkikas, halpa vaate on lähes aina huono.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Tarkista, onko kangas pörröllään

– Helppo sääntö: jos kankaan ei ole tarkoitus olla pörröinen ja se näyttää pinnasta pörröiseltä, se ei ole hyvä. 

3. Kiinnitä huomio materiaaleihin

– Jos luonnonkuidun seassa on akryylia, sitä ei ole lisätty muusta syystä kuin siksi, että akryyli on hyvin halpaa. Tekokuitu ei automaattisesti ole huono: joskus ne vahvistavat tai parantavat siliävyyttä. Esimerkiksi polyamidi villavaatteessa voi olla hyväkin lisä. Puhdas luonnonkuitu ei aina ole laadukas: 100-prosenttinen puuvilla voi olla nukkaantuvaa ja huonoa.

4. Syynää ompelujälki

– Laadukkaassa ompeleessa on lyhyt tikki. Kankaan reunat ovat siistit, saumavarat on huoliteltu tai käännetty. Helma ei ole vino – jos on, saumat alkavat ehkä pian kiertää.

5. Mieti hetki valmistajaa

– Jos ostaa sadetakin merkiltä, joka tekee vain sadetakkeja, saa todennäköisesti hyvän sadetakin. Merkillä on ehkä oma tehdas, ja he ovat fokusoineet nimenomaan sadetakkeihin. Jos taas yksi merkki tekee silmälaseja, vaatteita, kenkiä ja sadetakkeja, kannattaa suhtautua varauksella, Saramäki toteaa.

Minimalismista kiinnostunut

Tähän törmää varsinkin t-paita ostoksilla. Eräässä hypermarketissa myydään eri hintaista t-paitoja aina 3€ ->. Löytyy mm. sitä brändättyä ja halpista.

Jostain syystä sellainen välimuoto 18-34 € paidat eivät oikein tunnu kestäviltä. Ne on jotain yhdistelmäkangasta karheaa/liukasta. Kun taas se 3€ paita on 100% puuvillaa.

Kyllä silloin voiton vie se halpapaita joka hyvin hoidettuna kestää paremmin ja kauemmin kuin ne kalliimmat.

Mutta harmittaa miksi sen oltava niin halpa?! Ei vaate ole tarkoitettu hetken mielijohteessa ostettavaksi kuten suklaapatukka.

Suosin kierrätettyjä vaatteita mutta niissä alkaa olla ylitarjontaa halpisvaateketjujen vaatteista joilla ei pitkää käyttöikää. Siirryttävä siis ostamaan kestävämpiä vaatteita kun vain ois selvät tuotemerkit joita suosimalla vaatteet ois ekologisia.

Vierailija

Hupparit kaiken hibtaiset) ja vastaavat lähes ikuisia, mutta toki jokainen kaipaa vaihtelua.

Pikkuliikkeistäkin ostetut, villaa, angora, ym nykyään tytöilllä suositut ihanan pehmeät neuleet reikiintyvöt ja kuluvat nopeasti.

Ehkä muotifirmoilla osansa muodin luojina. "kova "vanhan ajan jussipaita ikuinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla