Pese ja käsittele hellävaroen! Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Pese ja käsittele hellävaroen! Kuva: Shutterstock

Villa on herkkä materiaali, jota huoltaessa on syytä olla tarkkana.
 

Kesän kynnyksellä on aika huoltaa lämpimät villavaatteet, jotka ovat talven aikana olleet ahkerassa käytössä. Villavaatteiden pesua pitäisi välttää, mikä onnistuu helposti, sillä villa hylkii luonnostaan likaa. Tuuletus siis riittää usein.

Jos villavaate on pinttyneen lian tai kainaloiden deodoranttijäänteiden vuoksi kuitenkin pestävä, on tärkeää noudattaa villanpesuohjeita.

– Villavaate tulisi pestä maksimissaan 40 asteessa, usein alhaisemmassakin. Pestessä sitä pitäisi puristella varovasti, eli vaatetta ei saisi vääntää tai venyttää. Villavaatetta ei myöskään saa liottaa vedessä pitkään. Pesuaineen pitäisi olla neutraali tai villavaatteille tarkoitettu, Marttojen kotitalousneuvoja Tiia Wassholm luettelee ohjeita.

Pesun jälkeen villainen vaate kannattaa laittaa froteepyyhkeen sisälle paineltavaksi, jotta enin vesi lähtee pois. Sen jälkeen vaate kuivatetaan vaakatasossa esimerkiksi pyykinkuivaustelineen päällä mittoihin oiottuna.

Säilytä ilmavasti pukupussissa

Nyppyyntyneen villavaatteen siistimiseen ei saisi käyttää sähkökäyttöistä nukanpoistajaa, vaan hellävaraisempaa villakampaa, joka ei tee reikiä vaatteeseen. Nypyt saa nypittyä myös sormin.

Villavaatteet kannattaa aina säilyttää ilmavasti ja tuulettaa käytön jälkeen. Paras säilytyspaikka on viileä tila, sillä villa on eläinkuitua, joka saattaa kärsiä lämpimässä. Takkahuone ei siis ole oikea paikka villasta valmistettujen vaatteiden säilytykseen.

– Jos villavaatteita ei käytä, ne on syytä pakata tuholaisten varalta vaikkapa puuvillaiseen tiiviiseen pukupussiin. Silloin tuhoeläimet eivät pääse niihin käsiksi, Wassholm vinkkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla