Kodin Kuvalehti
Nahka ei tykkää sateesta, vaan tarvitsee suojaa. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Nahka ei tykkää sateesta, vaan tarvitsee suojaa. Kuva: Shutterstock

Nahka on pitkäikäinen materiaali, mutta sitä on syytä hoitaa. Moni muistaa kenkien suojasuihkeen, mutta nahkalaukku unohtuu helposti oman onnensa nojaan.

Nahka on kestävä ja pitkäikäinen niin kenkien kuin laukkujenkin materiaalina, mutta kovassa käytössä nahkatuotteet kuitenkin kuluvat. Kuluneen nahkalaukun väriä voi uudistaa nahkakengille sopivalla nahanhoitoaineella.

– Nahanhoitoainetta ei saa laittaa liikaa, jotta se ei tartu laukusta vaatteisiin. Laukun tai sen olkaimen alapuoli, eli vaatteita koskeva laukun osa, on hyvä jättää värjäämättä, jottei se vain sotke vaatteita, Ammattiopisto Tavastian jalkinekoulutuksen vastuuopettaja Pia Mäki-Turja neuvoo.

Kun väri tai hoitoaine on vaikuttanut, on tärkeää panostaa kiillotusvaiheeseen, jossa poistetaan turha aine laukusta. Ennen koko laukun käsittelyä ainetta on syytä testata huomaamattomaan paikkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kaikkein turvallisinta on viedä laukku suutarille, joka osaa hoitaa nahkaa juuri oikeanlaisilla tuotteilla ja korjata saumat, remmit ja muut rakenteet, Mäki-Turja huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen käyttöönottoa nahkalaukun voi suojata aivan kuin nahkakengätkin, eli nahalle sopivalla suojausaineella. Sitä voi myös käyttää laukun nahan hoitoon aika-ajoin.

– Väritönkin hoitoaine suojaa ja uudistaa nahkalaukun pintaa, Mäki-Turja vinkkaa.

Vierailija

Hyvä nahkalaukku palvelee parhaimmillaan vuosikymmeniä oikealla hoidolla. Laadukas laukku on myös korjattavissa, toisin kuin parinkympin kiinakrääsä. Omat designer- laukkuni hoidan Collonilin waterproof-spraylla, moottoripyöräijöitten ajoasuille tehdyllä nahkaöljylläja Stubbenin satulasaippualla. Vanhin käyttölaukkuni on vuodelta 2006 ja näillä eväillä edelleen loistokunnossa. Värikäsittelyt olen teettänyt laukkujen valmistajilla, koska en luota omiin kykyihini tässä asiassa. Valmistajat hoitavat hommat nopeasti, siististi ja edulliseen hintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla