Gloria
Marnin kuviotakkia Tara käyttää usein. Työpäivään sopivassa asussa on Louis Vuittonin paitapusero, Stella McCartneyn farkut ja Givenchyn sandaletit.
Marnin kuviotakkia Tara käyttää usein. Työpäivään sopivassa asussa on Louis Vuittonin paitapusero, Stella McCartneyn farkut ja Givenchyn sandaletit.

Muotisuunnittelija Tara Jarmon ammentaa 60-luvun vaikutteista ja sortuu väärän kokoisiin hutiostoksiin.

– Olin aina ollut aina kiinnostunut vaatteista ja muodista, mutta kun saavuin Kaliforniasta Pariisin ensimmäistä kertaa vuonna 1980, menin sekaisin kaupungin kauneudesta ja pariisittarien tyylistä, muotisuunnittelija Tara Jarmon muistelee.

Kanadasta kotoisin oleva Tara jäi Pariisiin opiskelemaan valtio-oppia yliopistoon.

– Kun valmistuin ja etsin täydellistä asua työhaastatteluihin, huomasin, että trendikkäitä työvaatteita ei noin vain löytynytkään, Tara muistelee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niinpä Tara päätti itse alkaa suunnitella sellaisia, vaikka ei ollut opiskellut mitään suunnitteluun tai muotiin liittyvää. Pian hän oli sekä vuokrannut tilan että palkannut printtisuunnittelijan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaatteiden valmistus alkoi jo Taran valmistumisvuonna 1986. Hän perusti merkin tulevan aviomiehensä, nykyisen eksänsä, kanssa. Tällä oli kokemusta vaatealalta ja vaatteiden valmistuksesta.

Ensimmäisen malliston nimi oli pelkkä Tara, ja siihen kuului viisi villakankaasta valmistettua vaatekappaletta: kaksirivinen, ylisuuri bleiseri, yksirivinen bleiseri, housut ja kaksi kynähametta. Väreinä olivat kirkas punainen ja harmaa.

Myöhemmin mallistoon tulivat mukaan omaleimaiset, usein koristeelliset juhlavaatteet.

– Minuun ovat vaikuttaneet eniten 60-luvun tyyli ja sen aikakauden ikoniset kaunottaret kuten Jane Birkin, Faye Dunaway, Jean Shrimpton, Twiggy ja Catherine Deneuve. Suunnitteluni on perustunut sille muotokielelle ja estetiikalle.

Valkoinen Tara Jarmonin housupuku on muutaman vuoden takaa ja klassisen leikkauksensa ansiosta toimii käytössä pitkään.

Tara asuu vuorotellen kolmessa eri asunnossaan, jotka sijaitsevat Lontoossa, Pariisissa ja Saint Tropez'ssa. Jokaisessa kodissa hänellä on omat, eri tarpeisiin syntyneet vaatevalikoimansa.

– Lontoossa naiset pukeutuvat näyttävämmin illalla ulos mennessään kuin Pariisissa. Koska poikaystäväni asuu Lontoossa, edustus- ja juhlavaatteeni ovat siellä. Pariisissa teen töitä, ja silloin sonnustaudun yleensä kashmirneuleeseen ja mutkattomaan hameeseen. Ystävättäreni lanseerasi juuri From Future -nimisen kashmirmalliston ja olen sen uskollinen kanta-asiakas. Saint Tropez'ssa kuljen päivät sortseissa, jotka hankin esimerkiksi Zarasta, hän kertoo.

Erityisen tärkeitä Taran tyylissä ovat mekot. Niiden ympärille Tara on perustanut myös uuden Mirae-merkkinsä yhdessä tyttärensä Camillen ja stylisti Edith Cabanen kanssa. Omaa nimeään kantavan brändinsä hän myi sijoittajalle pari vuotta sitten.

– Me kaikki kolme rakastamme mekkoja, ja ne ovat malliston kulmakivi, hän sanoo.

– Mottoni on, että mitä seksikkäämpi mekko, sitä parempi.

"Käytin tätä Chloén mekkoa vanhimman poikani Zackaryn häissä vuonna 2013. Ne olivat ihanat puutarhajuhlat Santa Barbarassa." Takki on Dries van Notenin ja sandaletit Louis Vuittonin.

Kuvaile tyyliäsi.

Se on hyvin naisellinen. Luottoasuni koostuu polvipituisesta, laskeutuvasta mekosta, korkokengistä ja statement-takista, jossa on mielellään vyö. Käytän miltei aina korkoja paitsi matkustaessani. Olen myös hullaantunut käsineisiin.

Ketkä ovat vaikuttaneet tyyliisi?

Opiskeluaikana vietin varmasti enemmän aikaa kirjaston lehtienlukusalissa kuin luennoilla. Ranskalaiset lehdet Jour de France ja Paris Match olivat suosikkejani. 80-luvun alussa niiden sivut olivat tulvillaan upeita naisia kuten Grace Kelly, Liza Minelli, Lauren Hutton, Romy Schneider, Sophia Loren ja Candice Bergen. Ahmin lehdistä tietoa ja tyyliä.

Kuka on tyyli-ikonisi?

Iris Apfel. 97-vuotiaana hän on loistava esimerkki siitä, että tyyli pysyy ja paranee, kun panee oman persoonansa peliin.

Oman Mirae-merkin pitsimekko on Taran valinta illalliselle tai ystävän juhliin.

Matkustelet paljon. Mitkä ovat parhaat pakkausvinkkisi?

Kaikki alkaa suunnittelusta. Luetteloin ensin matkan jokaisen päivän ja illan asun. Varmistan, että kaikki asun osat ovat listassa. Sitten editoin listaa, jotta en pakkaa liikaa. Kengät painavat paljon eli niitä karsin aina. Ilta-asut valitessani pidän mielessä, että mukanani on vain yksi takki eli kaikkien asujen pitää toimia takin kanssa.

Olet suunnitellut naisille vaatteita yli 30 vuotta. Miten pukeutuminen antaa itsevarmuutta?

On tärkeää löytää oma tyyli ja tajuta vartalon plussat ja miinukset. Kannattaa kokeilla eri mallisia ja mittasuhteisia vaatteita, koska se on ainoa tapa löytää itselleen oikeat vaatteet. Se on kovaa hommaa, mutta kannattaa. Se, että vaate on sekä upea että mukava, tuo itsevarmuutta.

"Tämä Tara Jarmonin keltainen takki on juuri sellainen statement-takki, joita käytän paljon." Balenciagan kukkamekko ja Pradan korvakorut ovat löytöjä reilun vuosikymmenen takaa.

Mitä ostosta kadut?

Edelliseen vastaukseen viitaten huvittaa se, että teen harhaostoksia. Kaikkihan sortuvat niihin. Minun kohdallani tämä johtuu siitä, että haluan jonkin vaatteen heti enkä sovita sitä. Panen epäonnistuneet vaatteet kiertoon ja teen jonkun toisen onnelliseksi.

Mitkä ovat lempimerkkejäsi?

Prada ja Alexander McQueen. Prada siksi, että siinä on sitä retrofiilistä, josta pidän yli kaiken. McQueen taas on supernaisellinen. Sen neulemekot imartelevat vartaloa ja ovat lyömättömiä matkustaessa.

Miten pidät itsesi kunnossa?

Onneksi pidän liikunnasta. Olen innokas tenniksen pelaaja. Joogaan ja harrastan pilatesta säännöllisesti. Kauneudenhoitoni perustuu yksinkertaiseen rutiiniin eli tehokkaaseen ihon puhdistukseen ja kosteutukseen. Juuri nyt suosikkini on Creme De La Mer -voide.

"Lapseni eivät anna minun ikinä myydä Pariisin kotiamme, koska siinä on pieni puutarha. Siellä istumme ulkona ja grillaamme." Tämä Miraen pallomekko sopii paremmin Saint Tropez'n iltoihin.

Mikä on suosikkiliikkeesi Pariisissa?

Dries van Notenin liike on hurmaava! Se sijaitsee kuudennen kaupunginosan sydämessä vasemmalla rannalla katsoen kohti Louvrea. Käykää ihmeessä ihastelemassa sitä.

Minne matkustat mieluiten?

Ehdottomasti Etelä-Ranskaan. Sen valo, syvänsininen meri, rannat, loistava ruoka ja viini ovat vieneet sydämeni. Matkustan myös tapaamaan Los Angelesin lähellä asuvia vanhempiani niin usein kuin mahdollista.

Tämä on Glorian artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloria.

Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt kesä-heinäkuun 2019 Gloriassa.

Kuka?

Tara Jarmon, 56, muotisuunnittelija.

Asuu: Puoliksi Pariisissa ja puoliksi Lontoossa, jossa asuu hänen ranskalainen poikaystävänsä. Talo myös Saint Tropez'ssa.

Taralla on kolme lasta eli Joshua, 25, Camille, 28, ja Zackary, 30. Hän on Zackaryn Sky-tyttären, 1,5, isoäiti.

Lempikirja: Mikä tahansa Elena Ferranten kirja. Kun luen hänen tuotantoaan, kuvittelen asuvani 50-luvun Italiassa.

Lempiravintola: Le Duc Pariissa, joka tarjoilee tuoreimmat ja herkullisimmat kala-annokset. Pidän paikan tunnelmasta ja asiakkaiden hillitystä tyylikkyydestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla