Kuvat
Imaxtree, Anna Wilkman
Kas näin takinliepeiden tulisi päästä heilumaan.
Kas näin takinliepeiden tulisi päästä heilumaan.

Oletko huomannut ruksin takkisi helmassa? No, sen ei pitäisi olla siinä.

Ihmettelin hiljattain työpaikalla ääneen erästä arkista epäkohtaa: miksi ihmeessä niin moni jättää ratkomatta takkien takaliepeissä olevat tikit?

Kyse on siis tästä kohdasta:

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monien päällystakkien ja bleisereiden takahalkio on uutena harsittu takaa parilla, usein ruksin muodostavalla pistolla. Toisinaan kiinnitysommel on piilossa liepeiden välissä eikä näy ulospäin, kun vaate on paikallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta! Jos tarkkoja ollaan, takin tuoreen omistajan olisi tarkoitus ratkoa kyseiset tikit palttoon kotiuduttua. Sitä ei kuulu jättää paikoilleen.

Kun ompeleet poistaa, takki istuu paremmin päälle ja laskeutuu kauniimmin. Samalla käyttömukavuuskin kasvaa, kun kangas ei pingota niin helposti vastaan liikkeessäkään.

Stylisti Milla Muurimäki vahvistaa asian olevan todella näin.

– Silloin vaate liikkuu paremmin. Pitkät takit eivät usein antaisi askeltaessa periksi ollenkaan, jos ne olisivat umpinaisia, Muurimäki kertoo.

– Varmaankin puolet ihmisistä jättää ompeleen, ja sen seurauksena takki myös näyttää todella hassulta, koska se ei liiku päällä kauniisti.

Mistä tikkimania johtuu?

Mistä kiintymyssuhde takinhelmojen X-ompeleeseen sitten kumpuaa? Työkaverini arvelivat, että ehkä kyse on puhtaasta tietämättömyydestä. Ilmoille heitettiin myös mahdollisuus, ettei kyseinen yksityiskohta yksinkertaisesti kiinnosta.

Osa kollegoista ihmetteli, mistä ylipäänsä oli puhe.

Muurimäellä onkin oma arvauksensa siitä, miksi purettaviksi tarkoitetut tikit istuvat tiiviisti paikallaan niin monessa vanhassakin palttoossa.

– Ihmiset kuvittelevat, että takki pysyy paremmassa kuosissa, mutta se ei pidä paikkaansa. Takin koko funktio ja kankaanliike hävitetään, jos ommelta ei avata.

Tikkien perimmäinen tarkoitus

Nyt saatat ihmetellä, miksi vaatteisiin sitten jätetään moiset ompeleet, jos ne kerran on tarkoitus purkaa. 

Milla Muurimäellä on vastaus tähänkin.

– Halkiot laitetaan yleensä muutamalla ompeleella kiinni, jotta vaatteet pysyvät paremmassa kunnossa, kun niitä kuljetetaan. Jos halkiot pääsisivät pakatessa vääntymään ja taittumaan, vaatteet vaatisivat tehtaalta liikkeeseen tuonnin jälkeen kunnon höyrytykset tai prässäykset, jotta ne saataisiin takaisin omaan muottiinsa – varsinkin, kun kyseessä ovat villakankaat tai vastaavat. Kuljetusten lisäksi ompeleet ovat sitä varten, että kangas pysyisi hyvässä kunnossa myös, kun ihmiset sovittavat vaatteita ja kun niitä liikutellaan liikkeessä.

Uuden takin ostettuaan kannattaa siis hintalappuja irroittellessa kurkistaa samalla selkäpuolelle ja tarvittaessa operoida ompeleet vaikka keittiösaksilla. Harsitut tikit ovat lähtökohtaisestikin sen verran löyhät, ettei varsinainen ratkoja ole tarpeen.

Sama koskee muuten myös joidenkin hameiden takahalkioita.

Oletko törmännyt vastaavaan pieneen asiaan, joka kuuluisi tehdä, muttet ole ollut siitä tietoinen? Kerro meille alla olevalla lomakkeella. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

Vastauksia saatetaan käyttää jutuissamme.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vaatesuunnittelija

No nyt on kyllä vierailijalta täyttä huttua. Vaatteesta ei tule mystisesti isompi, kun takahalkion tukiompeleet poistetaan. Vaatteita sovitellaan myymälässä yleensä sovituskopissa melko liikkumattomana, ja ompeleen vaikutusta vaatteen istuvuuteen kävellessä ei silloin huomaa. Valitettavasti muut kyllä huomaavat, kun takin omistaja myöhemmin kävelee halkio kiinni ommeltuna.

Halkion tehtävä on antaa tilaa liikkumiseen ja siinä olevat tukiompeleet kuuluu poistaa, ellei halua että vaate näyttää hölmöltä päällä.

onhan näitä...

Samat pöllöt eivät osaa ratkoa taskuja auki, vaan valittavat työpaikan kahvipöydässä "miksei ole nykyään enää taskuja bleisereissä..." :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla