Kodin Kuvalehti
Onko tänään kirjo- vai valkopyykkipäivä? Se on pyykinpesun tärkein kysymys!
Onko tänään kirjo- vai valkopyykkipäivä? Se on pyykinpesun tärkein kysymys!

Onko järkevää ostaa pyykinpesuaine erikseen tummille, kirjaville ja valkoisille vaatteille? Kysyimme Martoilta.

Pienenkin kaupan pyykinpesu- ja huuhteluainehylly on runsas. Marttojen mukaan huuhteluaine on turha ostos, josta voi pahimmillaan olla pyykille enemmän haittaa kuin hyötyä. Kodin Kuvalehden jutussa Marttojen kotitalousneuvoja kehotti tarvittaessa korvaamaan huuhteluaineen etikalla.

Mutta miten on pyykinpesuaineen laita? Pitäisikö pyykinpesuun valita tummille vaatteille oma pesuaine ja valkoisille omansa? Mitä itse asiassa on syytä ottaa huomioon pesuainetta valittaessa?

Marttojen kotitalousneuvoja Tiia Wassholm käyttää itse yhtä pyykinpesuainetta, joka sopii kaikille vaatekuiduille. Pyykinpesuainevalintaa tärkeämpää on hänen mukaansa pestä ainoastaan samanvärisiä pyykkejä keskenään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kirjo- ja valkopyykkiä ei kannata laittaa samaan aikaan koneeseen, eli tummat pestään tummien kanssa ja vaaleat vaaleiden. Hennon vaaleita voi pestä valkopyykin kanssa ja vastaavasti tummahkoja tummien kanssa, hän sanoo.


Paras valintakriteeri: ympäristöystävällisyys

Pesuainetta valitessa kannattaa miettiä, mikä sopii omiin tarpeisiin parhaiten. Käsinpesussa nestemäinen pesuaine liukenee ja huuhtoutuu hyvin pois, mutta toisaalta esimerkiksi jauhemaiset tiivisteet ovat usein ympäristön kannalta parempi vaihtoehto.

– Tietysti kannattaa aina valita ympäristömerkitty tuote sekä kiinnittää huomioita aineen annostelumääriin. Esimerkiksi tiivisteenä myytävien pesuaineiden annostelumäärät ovat hyvin pieniä – jo pienellä pesuainemäärällä tulee puhdasta jälkeä, Wassholm opastaa.


Valkopyykille valkaiseva pesuaine

Jos omistaa paljon valkoisia vaatteita tai muita tekstiilejä, kannattaa satsata jauhemaiseen valkaisuainetta sisältävään pesuaineeseen. Ja jos kärsii allergiasta tai hajusteyliherkkyydestä, kannattaa suosia hajusteetonta pesuainetta.

Kaupassa myynnissä olevia värisieppareitä kotitalousneuvoja pitää melko turhina.

– Niissä on vaihteleva teho. Kannattaa tutustua verkosta löytyviin kuluttajavertailuihin, mikäli haluaa käyttää värinkerääjäliinoja. Varsinkin kertakäyttöisten liinojen käyttäminen on mielestäni kuitenkin turhaa kuluttamista, sillä värien sekoittumisen voi välttää yksinkertaisesti pesemällä eriväriset vaatteet erikseen, hän sanoo.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Olen täysin samaa mieltä, pyykin pesu Einolle rakettitiedettä ja yksi pesuaine riittää. Olen käyttänyt pyykkietikkaa muutaman kuukauden huuhteluaineena ja pesukone on puhdistunut, paha haju lähtenyt eikä huuhteluaineesta jäävää inhottavaa limaa ole enää lainkaan. Myös pyykki on ihana raikasta. Keinotekoinen huuhteluaine on vaan pelkkää rahastusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla