Kodin Kuvalehti
Mokkanahkakenkiä täytyy harjata ja suojata tarpeeksi usein, jopa parin viikon välein.
Mokkanahkakenkiä täytyy harjata ja suojata tarpeeksi usein, jopa parin viikon välein.

Mokkanahka on herkkä ja vaativa materiaali. Mokkanahkaisia kenkiä pitää muistaa hoitaa tavallisia nahkakenkiä useammin, mutta hyvästä suojasuihkeesta saa jo ison avun.

Ostin mokkanahkaiset tennarit, ja sain myyjältä vinkin huoltaa niitä parin viikon välein. Ovatko mokkanahkaiset kengät tosiaan näin vaativat?

Ammattiopisto Tavastian jalkinekoulutuksen vastuuopettaja Pia Mäki-Turja myöntää, että mokkanahkaiset kengät vaativat huolenpitoa. Mokkanahka puhdistuu parhaiten materiaalille tarkoitetulla mokkaharjalla harjaamalla.

– Nukkapinta liiskaantuu ja tiivistyy käytössä, mutta harjaamalla sen saa auki ja nätiksi, Mäki-Turja vinkkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muista suojata kengät

Kuten kaikkien muidenkin nahkakenkien, myös mokkanahkaisille kengille on tärkeää suihkuttaa suojasuihketta ennen käyttöä ja käyttökertojen välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mokkanahkaisista kengistä tulisi pitää tarkemmin huolta kuin tavallisista nahkakengistä. Jos aikaa ja halua riittää, ne voi huoltaa jopa parin viikon välein. Harvemmallakin huollolla ne pysyvät varmasti kuitenkin hyvässä kunnossa, Mäki-Turja uskoo.

Suojasuihke on paras keino suojata kengät lialta ja sään aiheuttamilta vaurioilta. Mokkanahkaiset kengät ovat erityisen herkkiä suolalle, koska mokkanahassa ei ole tiivistä pintakerrosta.

Kosteussuojasuihketta kannattaa lisätä kenkiin etenkin silloin, kun on lähdössä ulos räntään ja loskaan.

Putsaa kengät vasta kuivina

Jos kengissä on likaa, sitä voi yrittää poistaa mokkanahkaisille kengille tarkoitetuilla puhdistusaineilla.

Kenkien on hyvä antaa kuivua ennen tahrojen putsausta, sillä märkiä kenkiä ei voi käsitellä suoja-aineilla. Enimmän kosteuden voi kuivata pyyhkeellä kengän pinnasta ja antaa kenkien sitten kuivaa huoneenlämmössä.

Patterilla kenkiä ei kannata kuivata, koska silloin ne kuivuvat liian nopeasti, ja niistä tulee koppuraiset.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla