Gloria
Vintage-neuletakki näyttää modernilta, kun sen napittaa vain osittain ja antaa olkapäiden näkyä. Housut Margaret Howell, kengät Camper.
Vintage-neuletakki näyttää modernilta, kun sen napittaa vain osittain ja antaa olkapäiden näkyä. Housut Margaret Howell, kengät Camper.

Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman pukeutuu vaatteisiin, jotka eivät varasta huomiota.

Tyylifilosofiani on ”mieluummin ali kuin yli”. Mielestäni pukeutumisessa ei tarvitse ottaa riskejä, koska elämä on tarpeeksi riskialtista muutenkin, sanoo Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman, 29.

Riskittömyys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Anni käyttää aina samaa Diptyquen hajuvettä ja ostaa tietyt hyväksi havaitut vaatteet yhä uudestaan, kun edelliset kuluvat loppuun.

Tyylistä puhuessaan Anni viittaa muotoilumaailmassa käytettyyn supernormaalin käsitteeseen. Se tarkoittaa sitä, että jostain tuotteesta tulee niin tuttu, että se muuttuu lähes huomaamattomaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Pidän vaatteiden arkkityypeistä, kuten Marimekon raitapaidoista, Leviksen farkuista tai Conversen tennareista, eräänlaisista antivaatteista. Minulle mukavinta on, jos tyylini ei herätä huomiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marimekon raitapaita ja Leviksen 501-farkut ovat klassikoita, jotka eivät vanhene. Jakku on vintage-löytö, kengät Dr. Martensin.

Monet Annin lempiesineistä ovat lahjoja muilta, jolloin niihin liittyy tunnearvoa. Esimerkiksi koruja hän ei osta lainkaan itse, vaan käyttää ainoastaan lahjaksi saamiaan tai esimerkiksi isoäidiltään perimiään kaulakoruja ja sormuksia.

Anni on valmistunut taiteen maisteriksi Lontoon maineikkaasta Central Saint Martins -yliopistosta ja työskennellyt Helsinki Design Weekin parissa sen alkuajoista lähtien. Ohjelmajohtajana hän tekee tiiviisti töitä isänsä, Helsinki Design Weekin perustajan ja johtajan Kari Korkmanin, kanssa.

– Kuratoimme yhdessä tämän vuoden päänäyttelyn Erottaja 2 -tapahtumapaikassa. Olemme isäni kanssa ehkä liiankin samanlaisia, joten meille ei tule juurikaan erimielisyyksiä. Tavoitteeni on tuoda työni avulla esiin sitä, että kaikki ympärillämme on jonkun suunnittelemaa, vaikka emme tulisi sitä ajatelleeksi.

Nykyisessä työssään ohjelmajohtajana Anni joutuu miettimään pukeutumistaan tarkemmin kuin ennen. Tapaamisten lisäksi työhön liittyy esiintymistä erilaisissa tilaisuuksissa, keskustelupaneeleissa ja avajaisissa. Niitä varten Anni lainaa toisinaan esiintymisasuja suomalaisilta suunnittelijoilta, joille haluaa antaa näkyvyyttä.

Esiintymisestä Anni sai kokemusta jo nuorena tehdessään vuosia mallin töitä. Kun hän aloitti mallitoimisto Paparazzin listoilla vain 15-vuotiaana, hänen vanhempansa pohtivat, opettaisiko mallimaailma teini-ikäiselle tytölle vääränlaisia arvoja. Vaikutus oli kuitenkin jopa päinvastainen.

– Mallina on pakkokin osata irrottaa itsensä omasta ulkonäöstään. Kun edustaa itseään sen kautta, miltä näyttää, täytyy sisäisten asioiden merkityksestä pitää kiinni. Minulle mallimaailma oli alusta asti väliaikainen elämänvaihe, joten keskittyminen muihin asioihin, kuten opiskeluun ja ajanviettoon perheen ja ystävien kanssa, oli aina tärkeää.

Anni oli ihastellut Aamu Songin ja Johan Olinin COMPANY-merkin mekkoa jo pitkään. Lopulta hän löysi sen ystävänsä Martta Louekarin kirpparipöydältä. All Saintsin nahkatakin Anni osti itselleen palkinnoksi Helsinki Design Weekin päätyttyä. Commes des Garçonsin laukun Anni sai lahjaksi isältään.

Kuvaile tyyliäsi.

En ollut tajunnutkaan, miten musta ja tummansininen vaatekaappini sisältö on. Ennen kaikkea haluan, että tyylini on mahdollistava eli että vaatteeni eivät rajoita minua tekemästä mitään. Pyöräilen kaikkialle, joten pienet hameet tai todella leveälahkeiset housut rajautuvat pois jo sen takia. Myös taskut ovat tärkeitä, koska kannan usein taskuissa paljon tavaraa.

Mikä on luottoasusi?

Vuokon musta haalari, josta haaveilin pitkään. Ostin sen lopulta viime helmikuussa itselleni syntymäpäivälahjaksi sekä esiintymisasuksi Helsinki Design Weekin järjestämään PechoKucha-tapahtumaan. Ajattelin, että se tuo voimaa, kun pitää olla esillä yli 500 ihmisen edessä. Nykyään käytän sitä aina, kun minun täytyy pitää jokin tärkeä puhe.

Vuokon musta haalari on Annin luottoasu, joka antaa voimaa esiintyessä. Tennarit ovat Camperin.  

Opiskelit ja asuit Lontoossa seitsemän vuoden ajan. Miten se vaikutti tyyliisi?

Ajattelen, että tyyliin kuuluu olennaisesti myös ihmisen olemus. Suhtaudun muihin nykyään avoimesti, koska olen itse kokenut, millaista on olla vieraana uudessa kaupungissa. Lisäksi innostuin Lontoossa entistä enemmän second hand -vaatteista, koska siellä tarjontaa oli niin valtavasti. Niiltä ajoilta kaapissani on myös paljon välikausitakkeja, mutta Suomen säässä niillä ei oikein tee mitään.

Mitä muuttaisit muodissa?

En voi ymmärtää, miksi pukeutuminen on yhä niin sukupuolittunutta. On hassua, että miesten ja naisten osastot on rajattu jyrkästi erilleen, koska kiertelen itse mielelläni myös miesten osastoilla. Monet lempivaatteistani ovat isäni tai ex-poikaystävieni vanhoja.

Kuka on vaikuttanut tyyliisi eniten?

Äitini tyyli näkyy selvästi myös omassa pukeutumisessani. Häneltä olen omaksunut tyyliini tietyn sukupuolettomuuden. Suorimmat mielipiteet asuistani saan siskoiltani. Jos epäröin jotain ostosta, muotisuunnittelijana työskentelevä siskoni Iris kysyy: ”Onko se ikuinen? Oletko varma, että pidät siitä vielä parin vuoden päästä?” Hänen ansiostaan en ostanut esimerkiksi kultaisia glitter-buutseja, jotka olisin hetken mielijohteesta halunnut.

Millainen on kotiasusi?

Kotona olen useimmiten pukeutunut essuun. Olen varmaan ainoa alle 70-vuotias, joka käyttää niitä. Teen paljon ruokaa ja toisinaan valmistan tarjoiluita esimerkiksi avajaisiin. Haluaisin kehittää omia catering-palveluitani enemmänkin.

Millainen on suhtautumisesi kauneudenhoitoon?

Olen maksimoinut ulkonäköön liittyvän vaivattomuuden. Siksi käytän aina hainhampaita, joilla saan hiukset pois kasvoilta. En voisi leikata hiuksia lyhyiksi, koska silloin niitä pitäisi olla jatkuvasti trimmaamassa. Ainoa meikki, jota käytän päivittäin, on Macin huulipuna sävyssä ”chili.” En oikein osaa meikata, esimerkiksi silmänrajaukset ovat minulle lähes mahdottomuus.

Jokatyttö-paita on uutta Marimekkoa. ”Marimekkoa on ollut viime aikoina kiinnostavaa seurata, odotan aina innolla, mitä heiltä tulee seuraavaksi”, Anni sanoo.

Mistä saat tyyli-inspiraatiota?

Joskus kun tuntuu, että kaikkialta tulee liikaa visuaalisia ärsykkeitä, on hyvä palata perusasioiden ääreen. Silloin googletan kuvia vaikkapa Jane Birkinin tai Katharine Hepburnin tyyleistä. Olen myös pyrkinyt oppimaan minimalismia poikaystävältäni, joka omistaa tyyliin kaksi paitaa ja kahdet housut. Käytän esimerkiksi melkein aina samaa juhla-asua, koska kyllähän miehetkin selviävät yhdellä puvulla juhlista toisiin.

Tämä on Glorian artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Glorian juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/gloria. Juttu on ensimmäisenä ilmestynyt syyskuun 2019 Gloriassa.

Kuka?

Anni Korkman, 29. Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja.

Valmistunut taiteen maisteriksi Lontoon Central Saint Martins -yliopistosta. Asuu Helsingissä avopuolisonsa kanssa.

Lempikirja: Rachel Cuskin romaanitrilogia (Ääriviivat, Siirtymä & Kudos) venyttää fiktion rajoja ja käsittelee kiinnostavia teemoja. Hyvä kirja muuttaa aina ajattelua jollain tavalla, ja jotkut Cuskin ajatuksista olen ominut nyt täysin.

Kiinnostava taiteilija juuri nyt: Suomalainen Inka Bell. Hänen ilmaisunsa on teknisesti tosi taitavaa, kaunista ja seesteistä.

Vierailija

Kultaiset glitterbootsit olisi aivan täydellinen mauste hänen kauniin yksinkertaiseen tyyliinsä! Uskon, että sellaiset jalassa olisi fiiliskin aina tarpeen mukaan ylempänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla