Kuvat
Sanoma-arkisto
Ministerit Maria Ohisalo, Timo Harakka, Anna-Maja Henriksson ja Mika Lintilä työasuissaan.
Ministerit Maria Ohisalo, Timo Harakka, Anna-Maja Henriksson ja Mika Lintilä työasuissaan.

Asiantuntijan mukaan pukeutumisella voi joko vaikuttaa tehokkaasti käyttämättä sanaakaan – tai piiloutua massaan. Millaisia viestejä hallituksemme jäsenet mahtavat lähettää vaatteillaan?

Vaatteet on mun aatteet laulettiin jo kesällä 1980, eikä sanonta täysin perätön ole. Pukeutumisella voidaan viestiä mitä erilaisimpia asioita, ja kellepä se olisi tärkeämpää kuin poliitikoille? Heidän työnsähän on suurelta osin juuri vaikuttamista.

– On aina mielenkiintoista, jos pukeutumista hyödynnetään kommunikaatiossa tietoisesti, koska se on sitä joka tapauksessa meidän visualisoituneessa kulttuurissamme. Jos pukeutumisen hyödyntäminen viestinnällisesti onnistuu, sillä voi todellakin välittää viestiä poliitikosta, hänen arvomaailmastaan ja ajatuksistaan niin, ettei sitä tarvitse sanoa ääneen, sanoo Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä.

– Pukeutumisella viestiminen on kuitenkin ristiriitaista. Vaatteilla ei ole mitään yksiselitteistä kielioppia, joten jos haluttu viesti ei välity, voi tulla turhaa puhetta. Se taas vie huomiota siltä, minkälaisia asioita poliitikko haluaa ajaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maailmalla tunnettujen poliitikkojen asuvalintoja analysoidaankin tarkasti. Esimerkiksi Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjan asuvalinnoista ja niiden sanomasta tehtiin jos jonkinlaisia johtopäätöksiä. Näin siitäkin huolimatta, että hän on itse kertonut suosivansa housupukuja, koska haluaa huomion keskittyvän vaatteiden sijaan asiasisältöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Entäpä kotimaassa?

Meillä Suomessa ei ehkä ole yhtä vahvaa perinnettä poliitikkojen asujen analysointiin, mutta Vänskä arvelee, että tapa saattaa olla rantautumassa meillekin. 

– Useasti ruoditaan nimenomaan naisten ulkonäköä. Jos heitä ei ole vallankahvassa, niin analyysiä ei tehdä. Miesten pukeutumista analysoidaan yleensä vähemmän.

Eroa Vänskä selittää sillä, että miesten pukeutumisessa on vähemmän vaihtelua – ja siten myös vähemmän analysoitavaa.

– Perinteinen pukumiestyyli, univormumaiset puvut ja kravatit kaulassa, on asu, joka itse asiassa suojelee kommentoinnilta. Tummasta puvusta ei voi päätellä kovin paljon, kun kaikilla on samanlainen.

Kyllä miehilläkin silti on mahdollisuuksia viestiä pukeutumisellaan. Suomessa kohua ovat herättäneet yhtä lailla Jutta Urpilaisen verkkosukkahousut kuin Alexander Stubbin sortsitkin. Stubbin pukeutuminen herätti muutenkin poikkeuksellisen paljon huomiota hänen ministeri- ja kansanedustajavuosinaan.

Vänskän mukaan moni miespoliitikko tuo kuitenkin omaa viestiään julki hienovaraisemmin, usein kravatilla. Hyvin pienikin yksityiskohta voi siis välittää viestiä, vaikka olisi näennäisesti huomaamaton. Kravatin lisäksi tällainen voi olla esimerkiksi silmälasit.

Mitenkäs on Suomen hallituksen laita?

Nyt heräsi kiinnostus: mitä maamme ykköspoliitikot viestivät pukeutumisellaan?

– Jos ajattelen uutta hallitustamme, niin sen pukeutunista luonnehtii sukupuoleen katsomatta hillitty korrektius. Kukaan näistä poliitikoista ei ole erityisemmin profiloitunut pukeutumisensa kautta.

Vänskä sanoo, että tarkemmalla analyysilla voi kuitenkin huomata viestejä ministeriemme asuissa, ja niiden voi ajatella viestivän jotakin poliitikon arvoista.

Käymme alla läpi kaikki 19 Suomen nykyhallituksen jäsentä. Kahdeksan hengen tarkkasilmäinen amatööriraati etsi ministerien työpukeutumiseen mahdollisesti kätkettyjä piiloviestejä, ja Vänskä puolestaan nosti esiin näkemyksensä hallituksen yleisestä linjasta poikkeavista pukeutujista.

Tässä lopputulos:

Sanna Marin (sd.), pääministeri, 34 vuotta

Musta, moderni jakkupuku. Siinä Sanna Marinin pukeutumisen kivijalka. Klassisesta tyylistä huolimatta vaatteista näkee, että kyse on nuoremmasta ihmisestä. Mitään tätityyliä ei tällä ministerillä nähdä.

Vaikuttaa siltä, että Marinilla on hyvin koostettu, käytännöllinen vaatekaappi, jossa kaikki sopii yhteen. Hän haluaa selvästi pysyä asiassa eikä vetää huomiota vaatteisiin. Asiallinen ja käytännöllinen tyyli on perinteinen keino viestiä uskottavuutta ja luotettavuutta.

Asiantuntijan kommentit: Herttuatar Meghanmaisen naisellisen ja modernin asiallinen pukeutuja. Poikkeaa selkeästi puolueensa perinteisestä linjasta, koska suosii SDP:n punaisen sijaan mustaa, joten aate ei tule niin selkeästi esiin vaatteiden värimaailmasta. Tässä voi olla kyse myös sukupolvien erosta.

Katri Kulmuni (kesk.), valtiovarainministeri, 32 vuotta

Katri Kulmuni on hallituksen jäsenistä kenties trendikkäin pukeutuja. Hänellä on selkeä tavoite erottua joukosta uuden sukupolven keskustalaisena, joka on perinteistä puoluetoveriaan urbaanimpi.

Vaikka Kulmuni pukeutuu huolitellusti, hän uskaltaa olla myös arkinen pelkäämättä, että se veisi uskottavuutta. Tämä tekee hänestä helposti lähestyttävän – ja voi olla yritys vedota nuoriin kaupunkilaisiin äänestäjiin.

Kulmuni vaikuttaa viestivän vaatetuksellaan, että voit olla kolmikymppinen valtiovarainministeri ja silti pukeutua juuri siten, miten itse haluat. 

Asiantuntijan kommentit: Poikkeus pukumies- ja -naisjoukkiossa, sillä ei käytännössä koskaan pukeudu jakkupukuun, vaan naiselliseen mekkoon tai paitaan ja hameeseen. Käyttää melko paljon Marimekkoa, joten voisi ajatella, että viestittää pukeutumisellaan kotimaisesta työstä ja suunnittelusta. Keskustallekin tärkeä suomalaisen tuotannon tukeminen tulee esille vaatetuksessa. Käyttää myös näyttäviä koruja, minkä voi ajatella viestivän, että hän on moderni nainen.

Tytti Tuppurainen (sd.), Eurooppa- ja omistajaohjausministeri, 43 vuotta

Tytti Tuppuraisen pukeutuminen kielii laatutietoisuudesta. Hän on myös muuntautumiskykyinen ja käyttää paljon värejä sekä suomalaista designia. Tuppurainen uskaltaa siis selvästi heittäytyä!

Kirkkaanpunainen vaikuttaa olevan naisellisesti pukeutuvan Tuppuraisen voimaväri – olisiko  puolueen vuoksi?

Rohkea värien käyttö viestii, ettei Tuppurainen pyytele mitään anteeksi. Nainen saa näkyä, ja hänellä saa olla mielipiteitä.

Asiantuntijan kommentit: Klassinen voimapukeutuja. Pukeutuu jakkupukuihin, joka on turvallinen vaatetus vallan huipulla olevalle naiselle. Käyttää kuitenkin usein SDP:n punaista eli aate tulee esille väreissä.

Pekka Haavisto (vihr.), ulkoministeri, 61 vuotta

Pekka Haavisto suosii harmaata ja sinisiä ja säästää irrottelun korkeintaan pieniin yksityiskohtiin, kuten taskuliinoihin. 

Haaviston tyyli on kuin bisnesmaailmasta omaksuttu. Hän viestii laatu- ja hintatietoisuutta ja ilmentää vähemmän hippihenkisyyttä kuin stereotyyppinen ajatus vihreistä voisi antaa odottaa. Kenties Haavisto haluaa korostaa, ettei kuulu puolueensa vasemmistosiipeen.

Ville Skinnari (sd.), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri, 45 vuotta

Ville Skinnari on maakuntien mies. Hänen pukeutumisensa on asiallista mutta samalla helposti lähestyttävää, siinä on jopa ripaus autokauppiashenkeä. Tyylillään Skinnari saattaa haluta tehdä kunniaa jääkiekkomenneisyydelleen. Hän haluaa selvästi olla lähellä tavallista äänestäjää.

Anna-Maja Henriksson (r.), oikeusministeri, 55 vuotta

Anna-Maja Henriksson on Suomen oma Angela Merkel: niin vahvasti hän suosii pukeutumisessaan jakkupukuja. Hän kuitenkin eroaa Merkelistä siinä, että alaosana on useimmiten housujen sijaan polvimittainen hame.

Henriksson ei piittaa mistään turhan erikoisesta, vaan on tyyliltään ennemmin klassinen kuin trendikäs. Ehkä hän pyrkii tällä liian hienostelun välttelyllä viestimään erottautumista mielikuvasta, joka suomenruotsalaisiin saatetaan joissakin stereotypioissa liittää.

Kaiken kaikkiaan Henriksson perinteinen jakkupukutyyli saattaa olla keino vedota vanhempaan äänestäjäkuntaan.

Thomas Blomqvist (r.), pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri, 54 vuotta

Thomas Blomqvist muistuttaa huolitellulta ulkoasultaan lakifirman osakasta. Hänen pukunsa ovat hyvin klassisia. Kyseessä on mies, joka ei anna sijaa riskille, vaan hoitaa asialliset hommat mukisematta.

Blomqvist kuitenkin selvästi panostaa pukeutumiseen, mikä näkyy esimerkiksi solmioneulojen käyttönä. Hänen tyylissään on jopa jotain sotilaallista. Mahtaako se antaa hänelle voimaa julkiseen esiintymiseen, jossa hän muutoin vaikuttaa aavistuksen aralta?

Maria Ohisalo (vihr.), sisäministeri, 34 vuotta

Maria Ohisalon tyylistä löytyy aavistus dramatiikkaa. Hän pukeutuu aina tyylikkäästi ja laadukkaan oloisesti, mutta asut ovat silti kopioitavissa edullisempienkin merkkien tuotteilla. Asuvalinnoillaan hän viestii samaistuttavuutta.

Ohisalo suosii eniten mustaa ja valkoista, mutta hänelle ei ole ongelma käyttää toisinaan myös tyttömäisiä vaatteita, kuten vaaleanpunaista kellohametta. Perusväreihin nojaamalla hän pitää huomion poissa itsestään ja kiinni varsinaisessa asiassa.

Musta poolo on selvästi Ohisalon turvavaate. Peittävä pukeutuminen vaikuttaa siltä, että hän ikään kuin suojaisi sisintään arvostelun kohteena olevassa roolissa.

Asiantuntijan kommentit: Pukeutuminen välimuoto jakkupuvun ja naisellisen mekkotyylin välillä. Käyttää usein mustaa poolopaitaa, joka on historiallisesti intellektuaalisuutta ja radikaaliutta viestittävä vaatekappale. Se tuo pukeutumiseen tietyn merkitysavaruuden. Silloin tällöin mustan päävärin lisäksi näkyvä vihreä liittyy kertoo ehkä puolueeen aatemaailmasta. Vaatteet selkeästi valmistettu laadukkaista materiaaleista, millä saattaa tuoda esille kestävyyden ajatusta.

Antti Kaikkonen (kesk.), puolustusministeri, 45 vuotta

Antti Kaikkosen huoleton pukutyyli kielii mutkattomuutta. Hänen pukeutumisessaan on jopa borisjohnsonmaista kansanomaisuutta: ministeriaseman vuoksi puku on pakko vetää päälle ja kravaatti solmia kaulaan. Sen Kaikkonen tekee, muttei yhtään enempää. Kraka saa olla vinossa ja tukka pystyssä – ei se ole niin justiinsa.

Asiantuntijan kommentit: Hänellä oli aiemmin lähes aina puolueen teeman mukaan vihreä kravatti. Nykyisin näkyy enemmän muitakin värejä.

Sirpa Paatero (sd.), kuntaministeri, 55

Sirpa Paateron asuvalinnoissa näkyy melko paljon vahvoja värejä, muitakin kuin puolueensa SDP:n punaista. Hakeeko Paatero väreistä voimaa persoonansa tueksi? Todennäköisesti hän haluaa viestiä uskottavuutta ja osoittaa tietynlaista mutkattomuutta.

Li Andersson (vas.), opetusministeri, 32 vuotta

Li Andersson on hallituksen rennoin pukeutuja. Hän on kertonut Me Naisten haastattelussa tuskailleensa pukeutumisen kanssa sen jälkeen, kun hänestä tuli Vasemmistoliiton puheenjohtaja. Sittemmin hän on kuulemma löytänyt oman tapansa olla.

– Eduskunnassa voi olla mustat farkut, ja kirppareilta löytyy kauniita silkkipaitoja. Jakkupukua en usko koskaan käyttäväni, Andersson sanoi.

Andersson saattaa tarkoituksellisesti pitää huolta siitä, ettei näytä tyypilliseltä ministeriltä. Myös Vasemmistoliiton imagoon kuuluu, ettei pukeutumisessa olla herraskaisia. Samaa linjaa noudatti myös Anderssonin edeltäjä Paavo Arhinmäki, joka halusi kulkea tennareissa ja olla huomattavan rento.

Hanna Kosonen (kesk.), tiede- ja kulttuuriministeri, 43 vuotta

Ministeri Kosonen suosii pukeutumisessaan t-paidan ja neuletakin yhdistelmää. Hän haluaa vastustaa jakkupuvun painetta ja pukeutua käytännöllisyys edellä.

Tyylien erilaisuudesta huolimatta Kososen viestissä on jotakin samaa kuin Kulmunilla: hänkin haluaa selvästi erottua nuoremman polven keskustalaisena. Asuvalinnoillaan Kosonen myös välttelee liikaa virallisuutta ja haluaa ennemmin olla lähellä ihmistä.

Jari Leppä (kesk.), maa- ja metsätalousministeri, 60 vuotta

Jari Leppä luottaa tavanomaisiin pukuihin, ja hänen kravattinsa on aina viimeisen päälle suorassa.

Hän halunnee ilmentää keskustalaisia arvoja: koti, uskonto ja isänmaa. Lepän pukeutuminen viestii myös jämäkkyyttä, turvallisuutta ja jatkuvuutta. Hänestä huokuu perinteiden kunnioitus: asiat ovat aivan hyvin – niin kuin ne ovat olleet viimeiset 50 vuotta.

Timo Harakka (sd.), liikenne- ja viestintäministeri, 56 vuotta

Timo Harakan pukeutumisessa on pariisilaisen huoletonta herrasmiesmäisyyttä ja eurooppalaista sivistyneisyyttä. Hän on selvästi hallituksen hipsterein.

Harakan vaatetuksissa on aistittavissa myös pientä ironiaa. Hän haluaa selvästi sanoutua irti ay-liiketyylistä persoonallisella pukeutumisellaan.

Asiantuntijan kommentit: Ainoa ministerimies, joka ei ole muiden kanssa samassa muotissa. Ei koskaan käytä kravattia, missä näkyy humanistiteatteritaiteilijatausta.

Tuula Haatainen (sd.), työministeri, 59 vuotta

Tuula Haataisesta tulee saman tien mieleen punainen jakku, mikä selvästi viestii aatetta. 

Haataisen virallinen tyyli kielii halusta tulla otetuksi vakavasti. Hänen pukeutumisensa huokuu arvovaltaa ja tinkimättömyyttä, ikään kuin Haatainen olisi minä hetkenä valmis asettumaan presidenttiehdokkaaksi – ja onhan hän sellainen ollutkin.

Asiantuntijan kommentit: Tytti Tuppuraisen tavoin klassinen voimapukeutuja. Pukeutuu housu- ja jakkupukuihin, mutta tuo aatteen esille SDP:n punaisella.

Mika Lintilä (kesk.), elinkeinoministeri, 53 vuotta

Mika Lintilä edustaa Keskustan kaupunkilaisempaa puolta. Hän luottaa varmoihin väreihin, erityisesti siniseen. Luottamusta herättävässä pukeutumisessa näkyy vivahteita konservatiivisista arvoista. Lintilän puvut vaikuttavat kuitenkin olevan keskivertopoliitikkoa tyköistuvampaa mallia. Olisiko sen taustalla halua viestiä nuorekkuutta?

Aino-Kaisa Pekonen (vas.), sosiaali- ja terveysministeri, 40 vuotta

Aino-Kaisa Pekonen harrastaa runsaasti printtejä, kirkkaita värejä ja neuletakkeja. Kaiken kaikkiaan hän näyttää ihmiseltä, joka osaa nauraa itselleen. Varsinkin aiemmin Pekonen erottui selvästi joukosta räväkkyydellään, mutta asuissa pilkahtelee edelleen riihimäkeläistä punkkaria esimerkiksi maiharien muodossa.

Pekonen käyttää runsaasti Marimekkoa, minkä voisi nähdä suomalaisen työn tukemisena. Hänestä tulee pukeutumisensa kautta älykäs, mutta rento vaikutelma, jossa on mukana myös rahtunen anarkiaa.

Krista Kiuru (sd.), perhe- ja peruspalveluministeri, 45 vuotta

Krista Kiuru vaikuttaa vapautuneen pukeutujana. Hänen Nanso-tyylisistä trikoovaatteistaan ja suurikuvioisista printeistään välittyy ennen kaikkea rentous. Monet mekoista on selvästi valittu niiden käytännöllisyyden vuoksi.

Kiurun näkemys on luultavasti, ettei omaa pukeutumistyyliä tarvitse muuttaa siksi, että sattuu olemaan ministeri. Riittää, että hoitaa hommansa.

Krista Mikkonen (vihr.), ympäristö- ja ilmastoministeri, 47 vuotta

Myös Krista Mikkonen pukeutuu sen verran rennosti, ettei hän selvästi ota turhia paineita pukeutumisensa virallisuudesta. Hänellä on paljon kotimaisia vaatteita, millä hän viestii suosivansa suomalaista vaateteollisuutta.

Mikkonen välittää vihreitä arvoja käyttämällä paljon vaatteita, joissa on luontoaiheita, kuten kukka- ja lehtikuvioita. Hänen päällään ei myöskään nähdä pikamuotia.

Vierailija

Kunpa Kulmuni kääntyisi pätevän stylistin puoleen. Hänellä on haasteellinen vartalo jonka hän vuoroin yrittää turhaan piilottaa säkkeihin, vuoroin haksahtaa yliseksikkäisiin yläosiin. Tukallekin voisi tehdä jotain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla