Leggingseistä voi olla montaa mieltä, mutta yksi on varmaa: ne ovat todellakin tulleet jäädäkseen.

Missä tilanteissa niitä saa käyttää? Miksi kaikki käyttävät niitä?

Miten niiden nimi oikeastaan edes kirjoitetaan? Mistä löytää versiot, joista pakarat eivät kuulla läpi? Mitä sen kamelinvarpaan kanssa kannattaisi tehdä?

Ovatko ne siis housut vai eivätkö ne ole?

Tuskinpa on viime vuosina mahtunut maailmaan yhtä vaatekappaletta, joka olisi herättänyt saman määrän kysymyksiä kuin leggingsit, eli tuttavallisemmin leggarit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eli tällaiset pöksyt siis: 

Huippumalli Shanina Shaik leggareissa, nahkatakissa ja päheissä aurinkolaseissa.
Huippumalli Shanina Shaik leggareissa, nahkatakissa ja päheissä aurinkolaseissa.

Lukuisten kysymysten lisäksi leggingsit ovat nostattaneet 2010-luvulla ilmoille valtavasti närää.

Voisi jopa sanoa, että leggarit ovat jakaneet ihmiskuntaa kahtia. Vaikka tiukkoja trikoopöksyjä on nähty tähän mennessä lähestulkoon kaikenlaisissa tapahtumissa, moni ajattelee yhä vahvasti, että leggarit eivät ole missään nimessä kodin ulkopuolella käytettävä vaatekappale.

Stylisti-meikkaaja Sohvi Nyman korosti viime syksynä MyStylelle, että leggingsit eivät ole missään nimessä housut; eivät nyt eivätkä tulevaisuudessa.

– Jos sen voisi isolla lihavoidulla vain kirjoittaa! Leggingsien käyttö on sallittavaa, mutta tunikan tai mekon kanssa. Housut ne eivät ole, Nyman sanoi.

Samanlaisia äänenpainoja on kantautunut korviimme myös kansan syvistä riveistä.

– Voi teitä mammoja. Eikö olisi jo aika luopua näistä leggingseistä? Katsokaapa vähän muualle maailmaan, ei siellä käytetä leggingsejä poislukien Kardashianit, Aihe vapaa -keskustelupalstalla on todettu.

2010-luvun olkatoppaukset

Kun yhdet yhä vain vihaavat leggingsejä, moni vannoo tiukkojen trikoiden nimeen. Ja oli niistä mitä tahansa mieltä, yksi asia on varmaa: leggingsit ovat iskostuneet 2010-luvun pukeutumiseen lähtemättömästi.

Muotitoimittaja Maya Singer pohdiskeli hiljattain Voguessa, mistä asioista 2010-luvun muoti muistetaan vuosikymmenten kuluttua. 1920-luku tuo heti mieleen hapsumekot, 1980-luku olkatoppaukset. Mitä muistelemme myöhemmin 2010-luvun pukeutumisesta? Mitä vaatetta kaikki ovat kuluneella vuosikymmenellä käyttäneet?

No tietenkin leggingsejä.

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylie ✨ (@kyliejenner) on

Leggingsityylin voi toteuttaa monella tavalla. Tässä Kylie Jennerin ja hänen ystävänsä Anastasia Karanikolaou taidonnäyte.

Singer povasi, että tulevaisuudessa 2010-luku nostattaa mieleen mitä todennäköisimmin leggingsit. Samalla hän kutsui 2010-lukua leggingsien vuosikymmeneksi.

– Tässä vaiheessa ei ole lähestulkoon yhtään vaatekappaletta, jota kaikki käyttäisivät. Paitsi leggingsit. Väitän, että leggingsit ovat aikamme look. Ne ovat hiljalleen raivanneet tiensä ulos urheilukasseistamme ja ottaneet paikkansa vaatekaapeissamme, Singer kirjoittaa.

Huippumuodin ykköstyyliksi leggingsejä ei käy väittäminen. Catwalkien sijaan leggingsit ovat tuttu huomattavasti arkisemmista ympyröistä: ihan jokapäiväisestä katukuvasta ympäri maailman. Singer toteaa, että New Yorkin kaduilla kulkiessa puolet naisista näyttää olevan matkalla spinning-tunnille.

– Paitsi etteivät he ole. Naiset vain käyttävät leggingsejä, koska jos ei ole pakottavaa tarvetta pukea päälle muita vaatteita, miksi käyttäisit jotain muuta.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo) on

Jennifer Lopez tietää, että kuusen koristeleminenkin on mukavampaa leggarit jalassa.

Mukavat, mutkattomat ja coolit

Mistä leggingsien voittokulku johtuu? Syitä siihen on löydettävissä ainakin kolme.

Ensinnäkin, leggingsit ovat mukavat. Hyvät leggarit eivät purista, ahdista, hierrä tai kierrä. Ne ovat kuin toinen iho, minkä takia ne passaavat monenlaiseen käyttötarkoitukseen.

Leggareiden vartaloa hivelevä mukavuus on tietenkin kriitikoiden mielestä niiden suurin ongelma. Moinen epäkehopositiivinen mielipide voidaan kuitenkin vuonna 2019 jokseenkin sivuuttaa.

Toiseksi, leggingsit ovat mutkattomat. Leggingsien tarkoitus osana asua ei ole olla osoitus pitelemättömästä tyylistä ja huippumuodista. Niiden tarkoituksena on peittää jalkojen iho. Leggareiden yksinkertaisuudessa ja funktionaalisuudessa piilee yksi niiden hienouksista.

Kolmanneksi, leggingsit ovat oikeastaan aika coolit. 

Sen osoittaa todeksi esimerkiksi suomalainen rap-duo SOFA (eli Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila), joka puhuu leggingisen puolesta Legginsit on housut -kappaleessaan. Samaan aikaan biisi on myös kannanotto jokaisen oikeudelle pukeutua ihan juuri niin kuin haluaa:

”Leggingsit on housut / kun mä päätän niin / sä voit aukoo päätä turhaan siit / mä oon fab, kun mä päätän niin.”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SOFA (@sofaofficial) on

Käkkänänaama legginsseissä

Ovat vaate siinä missä muutkin pitkikset.Antakaa ihmisten elää ja olla sellaisissa missä viihdytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla