Me Naiset
|
Viivi Aaltovesi
Joulukuussa Suussexin herttuatar Meghan vieraili palvelutalossa sonnustautuneena 1 300 euron kukkamekkoon ja 600 euron takkiin. Kuvat: Reuters
Joulukuussa Suussexin herttuatar Meghan vieraili palvelutalossa sonnustautuneena 1 300 euron kukkamekkoon ja 600 euron takkiin. Kuvat: Reuters

Halpamuodin hyvästelyssä saattaa olla ideaa, vaikkei olisikaan Hollywood-näyttelijä tai herttuatar. 

Herttuatar Meghanin vaiheista tihkuu taas lisää tietoa. Vanity Fair on kirjoittanut herttuattaren perhesuhteista laajan analyysin, mutta viileää isäsuhdetta enemmän lukijoita näyttää kiinnostavan jutussa mainittu pikku yksityiskohta: lehti kirjoittaa, että Hollywood-lähteen mukaan Meghan järjesti kuuluisaksi tultuaan kotonaan bileet epävirallisella Sayonara Zara -teemalla.

Lähteen mukaan Meghan lahjoitti kemuissa juhlavierailleen edulliset ketjumuotivaatteensa, kuten Zaran tamineet.

Kukapa meistä ei haluaisi bilettää tällä tavoin saadessaan sen sortin palkankorotuksen, jonka pesti Pukumiehissä Meghan Marklelle toi, Britannian Ellessä todetaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lehtitietojen mukaan kanadalaisstylisti Jessica Mulroney, jonka väitetään olevan Meghanin paras ystävä, sai halpamuotijuhlien jälkeen tehtäväkseen laittaa Meghanin vaatekaapin uusiksi kuluja säästelemättä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meghanin yllä tosin nähdään edelleen edullisiakin vaatteita esimerkiksi englantilaisilta Marks & Spenceriltä ja Asokselta – samaan tapaan kuin prinsessa Victoria suosii ruotsalaisen H&M:n vaatteita. 

Moikat markettikuteille?

Rahakas työtehtävä Hollywood-sarjan pääosassa ja prinssipuoliso vielä puuttuvat useimmilta meistä, mutta olisiko Sayonara Zara -juhlissa ideaa tavallisellekin naiselle? Tai ehkä täkäläiseksi nimeksi sopisi heipat henkkamaukalle tai moikat markettikuteille?

Pikamuoti valittiin juuri vuoden 2018 turhakkeeksi, joten epäeettisesti tuotettujen ja epäekologisten halpavaatteiden ostamista tosiaan kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan. Ympäristön kannalta paras ratkaisu tosin olisi tehdä jo kaapista löytyvistä pikamuotikamppeista kestomuotia käyttämällä niitä niin pitkään kuin mahdollista. 

Näyttelijä Meghan Markle punaisella matolla vuonna 2013. Tarina ei kerro, kenen suunnittelemassa mekossa Meghan edusti, mutta tässä vaiheessa hän oli luultavasti jo sanonut sayonarat ketjuliikkeiden koltuille.
Näyttelijä Meghan Markle punaisella matolla vuonna 2013. Tarina ei kerro, kenen suunnittelemassa mekossa Meghan edusti, mutta tässä vaiheessa hän oli luultavasti jo sanonut sayonarat ketjuliikkeiden koltuille.

Hyvästit pikamuodin ostamiselle on siis kelpo uudenvuodenlupaus – ja miksei myös juhlan aihe.

Jos kaveripiirissä on samantyylisiä ja -kokoisia ystävyksiä, vanhat kunnon vaatteidenvaihtojuhlat ovat aina hyvä idea – kaverin kaapin pohjalta kaivettu mekko on itselle uusi, ja ehkä kaveri innostuu villatakista, johon olet kyllästynyt. 

Merkkivaatteet kiertoon

Muodin kierrättämisestä kavereille löytyy esimerkki herttuatar Meghania lähempääkin. Vappu Pimiä kertoi juuri Me Naisille järjestävänsä kavereilleen kirppiksiä, joilla myy edullisesti merkkivaatteitaan. 

– Se on hyvä tapa pistää kiertoon kaappeihin kertyneitä vaatteita, joita tarvitsen työni takia paljon. Myyn kaiken viidellä, kymmenellä tai viidellätoista eurolla. Tykkään katsella, kun ystäväni tekevät löytöjä: Vuittonin ballerinat 15 eurolla tai merkkimekkoja kympillä, Vappu sanoi.

Jäämme odottamaan paljastuksia siitä, mitä Meghanin kaappiin kertyneille venepääntiemekoille, kuumille housupuvuille ja kuninkaallisille pikku hatuille tapahtuu käytön jälkeen. 

Kysely

Haluaisitko sinäkin sanoa hyvästit halpamuodille?

En, koska edullisistakin ketjuista löytyy hyviä vaatteita.
En, koska edullisistakin ketjuista löytyy hyviä vaatteita.
44.0%
Haluaisin – mutta budjetti ei anna periksi.
Haluaisin – mutta budjetti ei anna periksi.
31.1%
Vältän jo pikamuodin ostamista, mutta juhlat ovat vielä järjestämättä!
Vältän jo pikamuodin ostamista, mutta juhlat ovat vielä järjestämättä!
23.8%
Ryhdyin juuri tekemään kutsuja omiin Hyvästit epäilyttävän halvoille koltuille -kemuihini.
Ryhdyin juuri tekemään kutsuja omiin Hyvästit epäilyttävän halvoille koltuille -kemuihini.
0.9%
Ääniä yhteensä: 109
Hurri Maanpaossa

Ehka tama on vaan oma nakemys, mutta Sayonara Zara -bileet pitava tuleva herttuatar on kayttaytynyt kuten mauton moukka.

Herttuatarhan on aiheuttanut kansainvalista pahennusta silla, etta hanen viime vuoden menekkinsa vaatteisiin (mitka on tunnistettu, tunnistamattomia asuja on enemman!) on arvioiden mukaan lahella 480,000 euroa veronmaksajien piikkiin, mika on enemman kuin moni muu kruunupaa yhteensa. Kuudenkertainen Catherineen verrattuna, jos rupeaa katsomaan UFO no more -sivustolta, joka seuraa kruunupaiden pukeutumista ja tunnistaa vaatekappaleita. Vaikka han vasta aloittelee kuninkaallista uraansa, han kuitenkin oli jo tarpeeksi "rikas ja kuuluisa" ennen haitaan, etta on taatusti pukeutunut meita taviksia "paremmin" jo omasta takaa, eli tekosyyta moiseen kulutusjuhlaan ei ole, ellei han luopunut ihan koko vaatekaappinsa sisallosta kun muutti Britteihin.

Esimerkiksi Ruotsin tuleva kuningatar Victoriahan on tunnettu siita, etta han nimenomaan ostaa myos "tavisvaatteita", ja on maanlaheinen ja lahestyttava. Meghanin kaly, myoskin tuleva kuningatar Catherine kulkee lempinimella "Duchess Re-wear", koska kayttaa asuja uudelleen, eika tuhlaa joka tilanteessa uusiin kolttuihin, ja aina valilla bongataan kirppariloydoissakin.

Halpaa kulutusmuotia ei ehka kannata hamstrata kaappikaupalla, ja kannattaa sijoittaa parempiin vaatekappaleisiin kuten hyvaan villatakkiin tai nayttaviin, mukaviin kenkiin tms kun on varaa, mutta "Sayonara Zara" -pippalot kertovat enemman uuden herttuattaren persoonasta kuin moni muu asia.

Muistan nuorempana, kun Zara oli kallein merkki, mihin itsella oli varaa, ja lehden lukijoista voi loytya monia, joilla ei ole vielakaan varaa edes Zaran "halpis"-merkkiin. Tallaisten kulutuskulttuurin jatkeitten sijaan voisi mielummin kirjoittaa artikkeleita kapselipukeutumisesta eri budjeteissa, ja siita, missa jarjestyksessa realistisesti tavis voi vaihtaa henkkamaukka-rytkyt pitkaikaisempaan klassiseen vaatetukseen.

Markle yrittaa vakisin olla "kuninkaallinen", jolloin valilla asuvalinnoista loytyy huteja, koska tyyli ei ole ainakaan viela "oma". Tallaiset halpamuotihyvasti-pippalotempaukset eivat auta asiaa, kun Meaghan Marklesta jo nyt on tullut tietyissa piireissa esimerkki naista "nousukkaista", jotka elavat kuten kuvittelevat kuninkaallisten elavan, eli se Hollywood-versio "prinsessasta", mutta veronmaksajien kustannuksella. Aatelispiireissa tormaa yha tasavalta-Suomessakin valilla rouviin, jotka ovat avioliiton kautta "Vapaaherrattaria" ja siten "parempia" kuin muut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla