Me Naiset
|
Milla Kukkonen
Parhaat rintsikat ovat sellaiset, joissa itsellä on hyvä ja mukava olla. Kuva: Shutterstock
Parhaat rintsikat ovat sellaiset, joissa itsellä on hyvä ja mukava olla. Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, että rintsikat kannattaisi ottaa mukaan suihkuun ja että punaiset liivit toimivat varsin hyvin valkoisen paidan alla? Nytpä tiedät – ja tämän juttu luettuasi tiedät monta muutakin hyödyllistä faktaa rintaliiveistä.

1. Miten valitsen oikeankokoiset liivit?

Moni käyttää vääränkokoisia rintaliivejä. Huonosti istuvat liivit tunnistaa siitä, että rintsikoiden ympärysosa hiertää tai on liian löysä. Uutena liivien ympäryksen tuntuman pitäisi olla napakka, mutta liivit eivät saisi puristaa. Liivin alareunan alle pitää mahtua kaksi sormea.

Jos jo uusissa liiveissä joutuu turvautumaan ulompiin hakasiin, ympärysmitta on liian suuri. Sisemmät hakaset on tarkoitus ottaa käyttöön vasta liivien venyessä vanhuuttaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Eikö oikeaa kokoa tunnu vain löytyvän? Pyydä myyjän apua! Kuva: Shutterstock
Eikö oikeaa kokoa tunnu vain löytyvän? Pyydä myyjän apua! Kuva: Shutterstock

Myös olkaimet viestivät rintsikoiden oikeasta koosta. Oikean pituiset olkaimet eivät valahda eivätkä jätä punaisia painaumia hartioihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuppikoko on liian pieni, jos t-paidan läpi kuultaa niin sanottu ”nelitissi”, eli rinnan yläosa pursuaa kupin yli. Liian pienet kupit saattavat aiheuttaa ylimääräisiä muhkuroita myös sivuille.


2. Mikä liivimalli olisi rinnoilleni paras?

Rintoja on monenlaisia – ja kaikki niistä ovat uniikkeja ja upeita. Rintojen kirjon vuoksi yksi ja sama liivimalli ei istu mukavasti kaikenlaisille rinnoille.

Omaa fiilistä kannattaa kuunnella myös liiviasioissa. Jos kaarituki tuntuu vain puristavalta kauhistukselta, urheilurintsikat voivat toimia sinulle paremmin ihan normikäytössäkin. Kuva: Shutterstock
Omaa fiilistä kannattaa kuunnella myös liiviasioissa. Jos kaarituki tuntuu vain puristavalta kauhistukselta, urheilurintsikat voivat toimia sinulle paremmin ihan normikäytössäkin. Kuva: Shutterstock

Sopivien liivien löytäminen muuttuu astetta helpommaksi, jos tietää, millaiset liivit tukevat omien rintoja muotoa parhaiten. Raskaat rinnat kaipaavat esimerkiksi tuekseen leveää olkainta. Pyöreille rinnoille passaa sen sijaan oikeastaan mikä malli vain. Lue lisää erilaisille rinnoille sopivista malleista:


3. Mitä tehdä, jos liivit eivät istu, vaikka ne ovatkin oikeaa kokoa?

Saatat pukea ne päällesi hieman väärällä tavalla. Erityisesti kookkaat ja raskaat rinnat tulisi asetella kuppeihin hyvin, jotta rinnat saavat hyvän tuen liiveistä.

Paras tekniikka liivien pukemiseen on niin sanottu ”scoop and swoop” eli suomalaisittain kumarru ja kahmaise. Näin sen teet: 

  1. Pue rintaliivit ylle vapaalla tekniikalla.
  2. Kumarru alaspäin.
  3. Käytä vastakkaista kättä vastakkaiseen rintaan. Kahmi rintakudosta hellästi sivulta ja selästä kuppiin. Toista sama toiselle rinnalle.
  4. Seiso suorassa, nosta etusormella ja keskisormella rintojasi keskeltä ylöspäin, jotta ne asettuvat kuppeihin.

4. Miten liivit kannattaa pestä?

Rintaliiveissä käytetään usein herkkiä materiaaleja, jotka eivät siedä erityisen hyvin konepesua. Erityisesti kaarituelliset ja topatut liivit vanhenevat koneessa hyöriessään helposti ennen aikojaan.

Hentoja pitsiliivejä ei kannata sysätä kovan linkouksen armoille. Kuva: Shutterstock
Hentoja pitsiliivejä ei kannata sysätä kovan linkouksen armoille. Kuva: Shutterstock

Liiviliikkeiden ohjeiden mukaan rintsikat kannattaisi pestä käsin. Jos nyrkkipyykki kuulostaa turhan vaivalloiselta, ota käyttöösi näppärä pesuvinkki: ala huuhdella liivit aina suihkussa käymisen yhteydessä. Näin niitä ei tarvitse yhtenään olla pesemässä. Sama vinkki toimii urheiluliivien kanssa.

5. Miten liivit kannattaa säilyttää?

Rintaliivejä kannattaa säilyttää henkarissa niin, että kupit roikkuvat liivien keskiosasta henkarin kummallakin puolella. Liivit säilyttävät roikkuessaan paremmin muotonsa kuin silloin, jos säilytät niitä sikin sokin laatikossa. 

Tässä se on: paras tapa pitää liivit järjestyksessä! Kuva: Shutterstock
Tässä se on: paras tapa pitää liivit järjestyksessä! Kuva: Shutterstock

6. Mistä tietää, että rintsikat ovat tulleet tiensä päähän?

Tavallisista, hakasellisista liiveistä kannattaa luopua silloin, kun ne tuntuvat sisimmässäkin hakasessa väljiltä. 

Urheiluliivit on puolestaan aika vaihtaa siinä vaiheessa, kun vedettäessä treeniliivien reunan kuminauhasta ei tunnu enää vastustusta. Myös ulkonäkö antaa vaihdontarpeesta osviittaa: Jos liivien kangas on kauhtunut tai väri haalistunut, liivit kannattaa panna vaihtoon. 

7. Miten erilaiset liivit vaikuttavat rintojen ulkonäköön?

Jos haluaa kiinnittää huomiota siluettiinsa, ei ole ihan sama, millaiset liivit päälleen vetäisee. Havainnollistavat kuvamme näyttävät, miten paljon liivit vaikuttavat rintojen ulkomuotoon:


8. Millaiset rintaliivit avonaisen juhlamekon kanssa?

Oletko sinäkin kiikuttanut kotiisi ihanan, avonaisen mekon, joka paljastuu todelliseksi liivien vilauttajaksi vasta kotosalla? Et ole yksin.

Niin valloittavia kuin avarat mekot ovatkaan, liivien suhteen ne eivät ole yksinkertaisimmasta päästä. Riippuen siitä, minkä mallinen kolttu on, sen alle saattaa passata hyvin erilaiset viritelmät.

Normirintsikat eivät välttämättä toimi erikoisen mekkomallin kanssa. Kuva: Marjut Laukia
Normirintsikat eivät välttämättä toimi erikoisen mekkomallin kanssa. Kuva: Marjut Laukia

Testasimme aiemmin erilaiset ratkaisut rintaliivien jatkopaloista aina silikonifileisiin ja nänniteippeihin. Tsekkaa tästä, miltä erilaiset vaihtoehdot näyttävät mekkojen kanssa:


9. Minkä väriset liivit valkoisen paidan alle?

Valkoinen, ohuehko paita saattaa olla varsinainen riesa liivien käyttäjälle. Jokainen väri – myös se valkoinen – tuntuu kuultavan paidan läpi.

Aiemman testimme perusteella kaikkein parhaiten valkoisen paidan alle sopivat nudet liivit. Yllättäen myös kirkkaanpunaiset rintsikat ovat aivan passeli valinta. Ne eivät näy herkän kankaan läpi ensinkään yhtä vahvasti kuin esimerkiksi ne valkoiset.

Mustat rintsikat eivät ole ihan se paras vaihtoehto valkoisen paidan alle. Kuva: Oona Kujala
Mustat rintsikat eivät ole ihan se paras vaihtoehto valkoisen paidan alle. Kuva: Oona Kujala

Katso tästä kuvat, jotka havainnollistavat, miltä eriväriset liivit näyttävät valkoisen paidan alla:


10. Miten lopettaa rintsikoiden käyttö?

Rintsikoita ei ole tietenkään pakko käyttää. Liivittömään elämään astuminen saattaa kuitenkin tuottaa mietteitä ja hämmennystä. Siksipä olemme koostaneet vinkit, joiden avulla liivittömään elämään voi totuttautua pienin askelin. Lue se tästä:


11. Voiko rintsikoiden heivaaminen vaikuttaa rintojen muotoon?

Moni rintsikoiden käyttäjä on kuullut huhun, että rinnat voivat venyä, jos rintaliivit jättää kotiin. Onko väitteessä perää? Plastiikkakirurgian ja kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Ståhlberg kertoi taannoin Me Naisille, että tilanne saattaa olla itse asiassa aivan päinvastainen.

Erään ranskalaistutkimuksen mukaan rintojen roikkuvuus saattaa olla jopa vähäisempää, jos ihminen ei ole vuosikausiin käyttänyt liivejä. Kyseisen tutkimuksen mukaan rintaliivien jatkuva käyttäminen voi vaikuttaa rintojen luonnolliseen, pyöreään muotoon.

– Tämä perustuu ajatukseen, että kun rinnat eivät saa ulkoista tukea, voi sidekudos voimistua, ja rintalihas joutuu tekemään enemmän töitä.

Ståhlberg kuitenkin muistuttaa, että yksi tutkimus ei tee asiasta tieteellistä tosiasiaa.

Pia

Ei olkaimille, yes olkaimettomat ja silikonifileet/nännisilikonit - vaikka koko olisi oikea olkaimet valuvat, olkaimettomat ovat huolettomat samoin ns. nännisilikonit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla