Kodin Kuvalehti
Loskakeli on nahkakenkien vihollinen. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Loskakeli on nahkakenkien vihollinen. Kuva: Shutterstock

Loskakelissä syntyvien suolaraitojen puhdistukseen on pari keinoa. Parasta olisi kuitenkin ehkäistä ne ennalta.

Talviaikaan sään runtelemiin nahkakenkiin tulee helposti vaaleita suolaraitoja, kun katusuola imeytyy kosteuden mukana kenkiin.

Erityisen herkkiä suolalle ja kosteudelle ovat mokkanahkaiset kengät, koska mokkanahassa ei ole tiivistä pintakerrosta.

Miten ne pitäisi puhdistaa?

Ammattiopisto Tavastian jalkinekoulutuksen vastuuopettajan Pia Mäki-Turjan mukaan suolaraidat kannattaa puhdistaa tuoreeltaan. Raidat voi puhdistaa kostealla liinalla, jossa on joko vettä tai etikka-vesiliuosta, jossa etikkaa ja vettä voi olla jopa suunnilleen saman verran.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Etikkaseosta kannattaa kuitenkin kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan, sillä se voi vaikuttaa joidenkin kenkien väriin.

Muista suojata

Puhdistamisen jälkeen kenkien pitäisi antaa kuivua kunnolla huoneenlämmössä. Nahkakenkiä ei saisi kuivata patterilla tai saunassa, sillä nahka ei pidä lämmöstä, vaan tulos on koppurainen kenkä.

Kun kengät ovat kuivat, niiden väriä voi uudistaa lankilla.

– Paras lääke suolarajojen varalta on suojata jalkineet kunnolla ennen käyttöä, Mäki-Turja sanoo.

Kengät kannattaa lankata ja suojata säännöllisesti kosteudelta. Kun nahka on hyvin suojattu, vesi valuu pisarana pois sen pinnalta eikä suola pääse imeytymään nahkaan.

Moni käyttää kosteussuojasuihketta kerran, kun kengät ovat uudet, ja unohtaa sen sitten. Suihketta pitäisi lisätä parin viikon välein tai jopa suoraan ennen räntään ja loskaan menoa.

Lankkia on hyvä lisätä kerran kuussa tai silloin, kun kengät kaipaavat lisää kiiltoa.

Kannattaa muistaa, että nahkakengät eivät ole kovien vesikelien jalkineet, sillä nahka turpoaa kastuneesta kohdasta. Suolatahrat saa puhdistettua, mutta turvotusta ei. Suolan ja veden yhdistelmä saakin kengän jämähtämään uuteen muotoon, josta se ei palaudu enää. Yhdistelmä voi myös muuttaa nahan väriä.

Näin puhdistat etikalla:

  1. Tee seos, jossa on esimerkiksi kolmasosa etikkaa ja kaksi kolmasosaa vettä. Kostuta liinaa seoksessa ja pyyhi kengät sillä.
  2. Puhdista lopuksi kengän pinta etikasta nahkealla liinalla.
  3. Anna kenkien kuivaa ja levitä sitten lankki ja kosteussuoja. Kosteussuojan on hyvä imeytyä pari minuuttia ennen ulos menoa.
Käytännön kokemuksella

Se ei ole suola mikä raitoja jättää. Vaan nahkaan käytetty parkitsemisaine.
Yllättäen, huono (halpa?) aine aiheuttaa raitoja kosteuden kanssa reagoidessaan, kun taas kunnolliset aineet ei.
Tämä on niin monen kenkäparin kanssa testattu. En mainosta, mutta samoissa olosuhteissa tietyn merkin kengät (halpa brändi mutta mukavat jalassa siksi käytän vapaa-ajalla) reagoi aina, kalliimmat (laadustaan tunnettu brändi) ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla