Tuoreen raportin mukan monet tunnetut vaatemerkit eivät maksa työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa.

Tuore raportti paljastaa, että monet tunnetut vaatemerkit valmistetaan yhä nälkäpalkalla. Clean Clothes -verkoston julkaiseman tuoreen raportin mukaan 20 vaatemerkistä jopa 19 loukkaa ihmisoikeuksia, koska ne eivät maksa työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa. Joukossa on monia suomalaistenkin suosimia merkkejä.

Clean Clothes pyysi 20 yritykseltä tietoja työntekijöidensä palkoista. Alla olevat yritykset eivät pystyneet osoittamaan, että heidän työntekijänsä saisivat elämiseen riittävää palkkaa Aasiassa, Afrikassa, Keski-Amerikassa ja Itä-Euroopassa:

 1. Adidas
 2. Nike
 3. H&M
 4. Puma
 5. Hugo Boss
 6. Levi Strauss & Co.
 7. Amazon
 8. C&A
 9. GAP
 10. G-Star
 11. Fruit of the Loom
 12. Zalando
 13. Decanthlon
 14. Fast Retailing
 15. Inditex
 16. PHV
 17. Primark
 18. Tchibo
 19. Under Armour

Ylläolevat vaatemerkit saivat selvityksessä alimman mahdollisen arvosanan (E). Arvosteluasteikko selvityksessä oli A–E.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaiten selvityksessä pärjäsi Guggi, joka sai arvosanan C. Gucci tuottaa 95 prosenttia vaatteistaan Italiassa. Eettisen kaupan puolesta ry kritisoi kuitenkin verkkosivuillaan, että Guccikaan ei julkaise tehdaslistaa eikä kerro, missä sen tuotanto valmistetaan. Työehtoesopimuksen mukainen palkka on Eetin mukaan elämiseen riittävä vain Etelä-Italiassa ja jää alle köyhyysrajan Pohjois- ja Etelä-Italiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eettisen kaupan puolesta ry:n mukaan H&M:n ompelija ansaitsee keskimäärin 86 euroa kuussa Bangladeshissa. Kuva Kambodžan tehtaalta, Reuters / Samrang Pring

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki kommentoi hiljattain Me Naisten haastattelussa, miten vastuullinen kuluttaja voi huomioida vaatteen eettisyyden.

– Mitä läpinäkyvämpi tuotantoketju yrityksellä on, sitä luotettavampi se on, Muurimäki sanoi.

Toisin sanoen: mitä enemmän ja tarkempaa tietoa esimerkiksi merkin käyttämistä materiaaleista ja valmistusolosuhteista on tarjolla, sen parempi. Toinen nyrkkisääntö kuuluu, että mitä lähempänä vaate on tuotettu, sen eettisempi se on. 

Clean Clothesin julkaiseman Tailored Wages -raportin voit lukea kokonaan täältä, ja yritysten vastaukset täältä.

Vierailija

Kiitos tuosta listasta, siinä oli muutama, joita en tiennyt. Nyt meni nekin boikottiin. Toivottavasti mahdollisimman monella muullakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla