Vuosia siihen meni, mutta viimein olen löytänyt hyvät sukkahousut, jotka eivät täysin tuhoa maapalloamme. 

Alkuvuodesta istuin kierrätysmateriaalista valmistetulla tuolilla kasvisruokaillallisen ääressä kuuntelemassa, kun verkkokauppajätti Zalando kertoi uudesta kestävän muodin mallistostaan Kööpenhaminassa. Mallistoon kuului kauniita paitoja, housuja ja mekkoja.

Minulla on jo oma kaappi sekä kaupungin ja somen kirpputorit täynnä ihan hyviä paitoja, housuja ja mekkoja, joten sellaisten ostaminen uusina ei tuntunut erityisen järkevältä. Kunpa joku tuottaisi kestävästi vaatekaapin kuluvia osia, kuten sukkahousuja ja alushousuja, ajattelin. 

Vaatekaapin ympäristöpaholainen

Kesäkuukausia lukuun ottamatta käytän joka ikinen päivä sukkahousuja, joten sukkiksia tosiaan kuluu. Paksummatkin neulokset reikiintyvät jalkapohjien kohdalta jossain vaiheessa, ja taas on lähdettävä sukkahousukaupoille. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hinta-laatusuhteeltaan suosikkini ovat pitkään olleet Marks & Spencerin sukkahousut, joita myydään Sokoksella. M&S:n Body Sensor -sukkiksia saa 12,95 eurolla kolme paria 60-denierisiä tai kaksi paria 80-denierisiä. Sukkisten pinta pysyy pitkään siistinä ja vyötärö on napakka, mutta ei kiristävä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marks & Spencerin sukkahousut ovat kuitenkin materiaaliltaan tavanomaiset, eli planeettamme painajaiset. Ympäristön näkökulmasta sukkahousut ovat yksi vaatekaapin pahiksista materiaalin, käyttöiän ja vaikean kierrätettävyyden takia.

Helsingin Sanomat kokosi muutama vuosi sitten sukkahousujen ongelmia ympäristönäkökulmasta, ja listasta tuli pitkä: Sukkahousut tehdään yleensä öljypohjaisista tekokuiduista, joiden valmistus vaatii paljon energiaa ja kemikaaleja. Myös viskoosisukkisten valmistusprosessi on ympäristölle raskas, samoin puuvillasukkisten, ja villassa voi olla eläineettisiä ongelmia. 

Lisäksi vaikuttaa siltä, että sukkahousut tehdään tieten tahtoen lyhytikäisiksi, jotta niitä ostettaisiin enemmän. Emmekä me kuluttajat lopulta ole valmiita maksamaan sukkiksista kovin paljoa, vaikka saattaisimme jossain kyselyssä niin väittää.

Huoh. Paljain säärinkään ei Suomen keväässä, talvessa tai syksyssä tarkene, ja sen verran esteetikko olen, etten ihan vielä ole vaihtamassa sukkahousuja pitkiin kalsareihin. 

Kierrätyssukkikset tulevat

Kierrätysmuoti-illallista seuraavana päivänä kiertelin Kööpenhaminan pikkukauppoja, ja yhdessä kaupungin lukuisista ekohenkisistä putiikeista törmäsin Swedish Stockingsin sukkahousuihin.

Ne olivat mustat ja tavanomaisen näköiset. Ne maksoivat yli 20 euroa, paljon enemmän kuin normaalisti maksaisin sukkahousuista, mutta niiden polyamidi oli kierrätettyä. Lyhyesti sanottuna: ne olivat vastaus rukouksiini. 

Tulin kotiin, otin sukkikset käyttöön ja rakastuin. Täydellinen istuvuus, mukava vyötärö ja vähän parempi omatunto. Kestävyyskin tuntuu olevan hyvä. Swedish Stockingsin sukkahousuja voi onneksi tilata Suomeen useammastakin verkkokaupasta. 

Myös kotimainen Vogue on hiljattain lanseerannut ekosukkikset, joiden materiaali on kierrätettyä, muun muassa merien muoviroskaa. Niitä en ole ehtinyt kokeilla. 

Sukkahousut, joissa on kierrätyspolyamidin lisäksi mukana neitseellistä elastaania, eivät tietenkään pelasta planeettaamme. Kuitenkin niin kauan kuin edelleen tarvitsemme uusia sukkahousuja, jokaiset hyvät ekosukkikset ovat pieni voitto. 

Vierailija

Itse katselin joskus noita Marks&Spencerin BodySensor sukkahousuja. Kerrassaan hieno idea jos toimivat oikeastikin, eli tosiaan jotenkin tasaavat lämpöä. Eli lämmittävät kylmässä ja viilentävät lämpimässä. Ei kuitenkaan löytynyt tuolloin riittävän isoja kokoja minulle. Tarkoitus oli siis löytää farkkujen alle mukava alusvaate. Miesten puuvilla kalsarit kun on älyttömintä mitä sinne voi tunkea. Jos hikoilee jossain vaiheessa, niin ne pitää ihon kosteana todella pitkään. Ja kinnaavat myös farkkuihin kiinni todella tehokkaasti. Näin miehenä kun ainoa normaalisti tarjolla oleva vaihtoehto kun on urheilukerrastot. 

Ongelma noissa sukkahousujen materiaaleissa on käsittääkseni se lycra. Polyamidi itsessään olisi erittäinkin helposti kierrätettävissä. Mutta pelkästä polyamidista kun ei ole helppo saada muotonsa pitäviä napakoita sukkahousuja aikaan. Ja sama tietysti muidenkin kuitujen avulla saatavat ominaisuuksien parantamiset vaikeuttavat kierrätystä. 

Vierailija

Jos saisin sukkahousut jotka olisivat oikeasti kestävät niin olisin ikionnellinen. Sellaisista voisi jopa maksaa. Kertakäyttöisiä en jaksa enää hommata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla