Kuvat
Shutterstock
Tämä kuva ei ole vuodelta 2008, ja sen huomaa muustakin kuin trendikkäästä viherkasvista.
Tämä kuva ei ole vuodelta 2008, ja sen huomaa muustakin kuin trendikkäästä viherkasvista.

Verkkareiden käyttäminen ei ole ennallaan, ja se kertoo työelämän muutoksesta, Instagramin noususta ja siitä, että teinien on aina oltava vähän paheellisia. 

Noin vuosina 2006–2010, kun olin parhaassa teini-iässä, collegehousut olivat erittäin suosittu vaatekappale.

Harmaameleeratut lökäpöksyt sopivat joka tilanteeseen – samoissa ”collareissa” saattoi saapua niin koulun liikuntatunnille kuin treffeillekin. Lookin täydensivät ylipitkät mutta avonaiset topit ja huppari. Asun sporttisuudesta huolimatta tukka oli usein täydessä tupeerauksessa ja kasvot huulia myöten Dream Matte Mousse -meikkivoiteella silatut. 

Kelataan runsaat kymmenen vuotta eteenpäin 2020-luvulle. Mattamousse on vaihtunut highlighteriin ja hiusmuoti luonnollisemmaksi, mutta harmaat collegehousut pitävät pintansa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jokin on kuitenkin muuttunut. Empiiristen havaintojen perusteella collegehousujen vyötärönauha on kokenut äärimmäisen voimakkaan noususuhdanteen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIORELLASHOP (@fiorebels) on

Kohti kainaloita

2020-luvulle tultaessa colleget, joogatrikoot, leggingsit ja jopa nappiverkkarit ovat aivan asiallisia vaatekappaleita tilanteessa kuin tilanteessa – kunhan ne on kiskottu kainaloihin asti. 

Takavuosina verkkareiden kiskominen vyötärölle olisi merkinnyt totaalista tyylitajuttomuutta. 2000-luvun alun lantiofarkkutrendin jälkimainingeissa kaikkia housuja pidettiin niin alhaalla kuin oli fyysisesti mahdollista. 

Housujen vyötärön ylös–alas-liike on tietysti luonnollista trendien vaihtelua. Korkeavyötäröisten collegehousujen suosio on kuitenkin monisyinen ilmiö, joka ei selity yhden trendin heilahduksella. 

Paheelliset ja kunnolliset

Yksi nykyisen verkkaritrendin sylttytehtaista on athleisuren eli urheilullisten vapaa-ajanvaatteiden suosio. Nykyelämän kiireiden puristuksessa me ihmiset tarvitsemme jotakin joustavaa, helppoa ja pehmeää. Kun työ valuu yhä enemmän vapaa-ajalle, vapaa-ajan vaatteet valuvat vastaavasti töihin.

Kun on kerran pukenut joustovyötäröiset olohousut, ei kovin mieluusti vaihda takaisin kuristavaan elastaanittomuuteen. Collegehousut ovat mukavat ja käytännölliset, kumpikin ominaisuuksia, joita nuoriso ei aina ole arvostanut. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PERNILLA FANNY MATILDA (@pernillabockerman) on

19-vuotias fitness-kilpailija ja Instagram-vaikuttaja Pernilla Böckerman tietää, mihin collegejen vyötärö kuuluu. 

Yhtäältä tiedämme, että nykynuoret ovat muutenkin kunnollisempia ja parempia kuin edeltäjänsä, näpyttelevät vain puhelimiaan eivätkä ehdi juoda kaljaa ja harjoittaa muita paheita. On siis loogista, että teinitkin luottavat järkeviin collegehousuihin.

Toisaalta collegehousuissa on paheellinenkin puolensa. Muutama vuosi sitten koettiin pienimuotoinen verkkapyllykohu, kun eläköitynyt toimittaja Pirkko Arstila paheksui kolumnissaan nuorta naista, joka kehtasi mennä verkkareissa kauppaan ja siten näyttää Arstilalle ”salaisen solansa”


Pylly pois piilosta

Collegehousujen vyötärön nousu kytkeytyy tietysti myös sosiaalisen median nousuun. Ylös vedetyt collarit jättävät näkyville vain ylävatsan, joka useimmilla meistä vastaa alavatsaa paremmin Instagramin kauneusihanteita. 

Vielä etupuolta merkittävämpi korkean vyötärön puolestapuhuja on tietenkin takapuoli. Silloin kun belfieistä ei vielä ollut kuultukaan, puolitangossa lököttävät verkkarit piilottivat pyllyn, mikä oli hyvä asia.

Nykyiset pyllyvakoon kiskotut verkkarit puolestaan nostavat berberin esiin, mikä nykyään on hyvä asia. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nanna Karalahti | Herotreeni (@nanna.koo) on

Nanna Karalahti ja Martina Aitolehti ovat jo ohittaneet teini-iän, mutta verkkareiden vyötärön korkeus osoittaa heidän olevan ajan hermolla. 

Oi aikoja

Kun ensimmäisen kerran kiinnitin huomiota kainaloihin asti kiskottuihin collegehousuihin teinien yllä, tunsin itseni vanhaksi.

Sittemmin olen ymmärtänyt, että verkkarien nostaminen vyötärölle on hyvä asia. Lanteita ei palella 2000-luvun alun malliin, ja vyötärölle sidottuina housut pysyvät paremmin ylhäällä. 

Kysely

Collegehousujen vyötärö kuuluu...

vyötärölle.
vyötärölle.
69.7%
lantiolle.
lantiolle.
30.2%
Ääniä yhteensä: 3558
Vierailija

Ei julkisille paikoille kirjoitti:
Tämä on tätä suomalaista muotia. Eipä tuulipukukansalta oikein muuta voi edes odottaa.

Juueiole😉ihan kansainvälinen muoti-ilmiö, jos vain viitsii vähän seurata muun maailmankin muotia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla