Valkoiset tennarit piristyvät soodapesulla.
Valkoiset tennarit piristyvät soodapesulla.

Ruokasooda toimii myös vaatehuollossa. Kengistä se imee kosteutta ja hajuja.

Kesällä harva haluaa tai jaksaa viettää aikaa vaatekaapin sisältöä huoltaen. Huoleton pese ja pidä -meininki istuu lomakauteen paremmin. Pieni panostus garderobiin kuitenkin kannattaisi, sanoo vaatteiden ja asusteiden huoltamiseen perehtynyt Jenna Kiuru. Kesällä vaatteita ja kenkiä rasittavat pöly, lika ja etenkin hiki.

– Vaatteiden huoltamiseen pätee sama kuin siivoukseen. Jos tekee pieniä asioita kuntoa ylläpitääkseen, ei välttämättä tarvitse missään vaiheessa tehdä suursiivousta, Jenna sanoo.

Kysyimme Jennalta vinkit kesäsesongin tyypillisiin vaatepulmiin. Jenna on toinen vaatteiden huoltamiseen keskittyneen Arkivé Atelierin yrittäjistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uudista likaiset tennarit

Vaaleilla tennareilla on taipumus likaantua kesäriennoissa nopeasti festarikenkien näköisiksi. Kangastossut voi herättää henkiin pesemällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekoita 1 tl ruokasoodaa ja 1 rkl vettä tahnaksi. Hiero sitä kenkien kumipohjiin jämäkällä harjalla, esimerkiksi vanhalla kynsiharjalla. Huuhtele lopuksi pesuvadissa tai juoksevan veden alla, mutta varo päästämästä vettä kengän sisäpohjaan.

Puhdista kangaspäällinen sappi- tai marseillesaippualla hammas- tai kynsiharjan avulla ja huuhtele vedellä. Älä hinkkaa kengän logoa tai merkkiä. Kuivata hyvin.

Kengätkin kaipaavat lomaa.
Kengätkin kaipaavat lomaa.

Elvytä nahkasandaalit

Kevyitä, jalkaan sopivaksi muokkautuneita kesäkenkiä, kuten sandaaleja, tulee käytettyä paljon. Kengille olisi kuitenkin hyvä antaa lepopäiviä, jotta sisäpohjat ehtivät kunnolla kuivua hiestä ja muusta kosteudesta käyttökertojen välissä. Kesäkengissä on usein myös ohut pohja, joten ne ovat siksikin arkoja kulutukselle. Vaihtele siis kenkiä myös kesällä.

Kenkiä voi freesata ruokasoodan avulla. Ripottele ruokasoodaa noin muutaman ruokalusikallisen verran tasaisesti kengän sisäpohjaan, jotta se peittyy. Anna vaikuttaa yön yli. Kaada tai harjaa kenkäharjalla aamulla pois. Ruokasooda imee kosteutta sekä hajuja kengistä.

Vaikka nahkaiset kesäkengät olisivat kuluneet, ei niitä kannata heittää yhden kesän jälkeen pois. Lisää käyttöikää saa suutarilta, joka voi laittaa kenkien ohuisiin nahkapohjiin puolipohjalliset. Nahkakengissä olisi hyvä käyttää puisia lepolestejä, jotka palauttavat kenkää muotoonsa käytön jäljiltä. Kenkäharjalla harjaus kiillottaa ja poistaa katupölyn.

Vaateharja tepsii pölyyn ja kevyeen likaan.
Vaateharja tepsii pölyyn ja kevyeen likaan.

Harjaa vaatteet

Vaatteita ei kannata pestä liikaa edes kesällä. Monet vaatteet saa raikastettua ilman pesua. Vaateharja puhdistaa vaatteista pölyn ja myös kevyen lian. Harjaa farkut, neuleet ja pellavahousut kevyesti käytön jälkeen vaateharjalla ja ripusta ulos tuulettumaan.

Tummissa vaatteissa pöly ja irtolika näkyvät parhaiten. Kokeile niille vaateharjaa vesisuihkeen kanssa. Suihkuta pintaan hieman vettä sumutepullolla ja harjaa reippaasti läpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla