Kodin Kuvalehti
On aika laittaa talvivaatteet odottamaan syksyä ja kaivaa esiin kesähepenet. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
On aika laittaa talvivaatteet odottamaan syksyä ja kaivaa esiin kesähepenet. Kuva: Shutterstock

Villakangas- ja untuvatakki vaativat erilaiset säilytysolosuhteet. Myös se voi vaikuttaa, asuuko upouudessa vai sata vuotta vanhassa talossa.

Vaikka vappuna onkin usein satanut räntää, talvivaatteiden kausi alkaa hiljalleen olla ohi. Talvivaatteiden säilytyksessä on syytä ottaa huomioon muutama vinkki, jotka takaavat vaatteille mahdollisimman makoisat oltavat lämpimän vuodenajan yli.

  • Villakangasvaate: Jos villakangastakki on likainen, kannattaa se pestä tai pesettää pesulassa. Villakangastakki viihtyy viileässä tilassa ja puuvillaisessa pukupussissa. Puuvillainen pukupussi on ehdottomasti muovista ja tekokuituista parempi, sillä sen sisällä vaate saa hengittää.
  • Untuvavaate: Likainen untuvatakki on hyvä pestä ennen säilömistä. Untuvavaatteen paras säilytyspaikka on henkarissa, jossa se voi roikkua ilmavasti mielellään puuvillaisessa pukupussissa. Untuvavaatteille sopii parhaiten kuiva tila, jossa on hyvä ilmastointi. Niitä ei ole hyvä sulloa laatikoihin tai ahtaisiin kaappeihin, sillä litistämällä vaatteen muoto voi kärsiä.
  • Villahuivit ja muut villavaatteet: Villahuivit, -pipot ja muut villavaatteet ovat usein käytössä ihoa vasten, joten ne on hyvä pestä matalassa lämpötilassa villalle tarkoitetulla pesuaineella ja kuivata hyvin ennen säilöön laittamista. Jos asuu esimerkiksi vanhassa puutalossa, villahuivit on hyvä pakata kesän ajaksi suht ilmavasti tiiviiseen pussiin, jotta tuholaiset eivät pääse niihin käsiksi.

Mihin varastoit vaatteesi? Huomioi tuholaiset!

On eri asia säilyttää vaatteita upouudessa kerrostalossa kuin sata vuotta vanhassa. Vanhemmissa taloissa on usein esimerkiksi turkiskuoriaisia, jotka tekevät villavaatteisiin ikäviä reikiä.

– En olisi huolestunut tuholaisista uudessa kerrostalossa läheskään yhtä paljon kuin vanhassa. Vaatekoit ja muut tuholaiset ovat ikävä riesa. Ne saattavat tuhota vaatteiden kuituja ja tehdä niihin reikiä, Marttojen kotitalousneuvoja Tiia Wassholm sanoo.

Vanhassa rakennuksessa asuvia hän kehottaa pakkaamaan varsinkin eläinkuiduista valmistetut vaatteet suljettuihin pusseihin, jonne ötökät eivät pääse, mutta jossa ilma pääsee kiertämään.

– Vaatekoiden torjuntaan on aineita, joita voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi. Kannattaa perehtyä tarjontaan ja käyttää tuotteita ohjeiden mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla