Kuvat
Shutterstock
Paperi ylle, nauha rusetille ja kierrätyskirja on valmiina annettavaksi!
Paperi ylle, nauha rusetille ja kierrätyskirja on valmiina annettavaksi!

Joululahja voi olla käytetty, kunhan se ei näytä siltä liikaa.

Joululahjan ei ole pakko olla uusi, kunhan se ei näytä liian käytetyltä. Näin vastasivat Me Naisten lahjakyselyn osallistujat, kun kysyimme, millainen kierrätyslahja kelpaa pukinkonttiin.

Helsinkiläinen Miska Kaurisalo, 49, on ostanut jo seitsemän vuotta lähes kaikki paketit käytettynä kirpputoreilta, kierrätysmyymälöistä tai Facebook-kirpputoreilta.

– Vaikka minulla olisi enemmän rahaa, ostaisin silti mieluummin käytettyjä kuin uusia tavaroita, Miska sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kierrättäminen on ekologista, löytäminen mukavaa. Lähialueen kirppiksillä shoppaillessa tulee samalla ulkoiltua. Miska on myös tällä hetkellä opiskelija, joten lahjabudjetti on tiukka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun säästän rahaa ostamalla käytettyä, sitä on enemmän niihin lahjoihin ja muihin tavaroihin, jotka haluan ostaa uutena.

Perheessä kierrätyslahjat ovat jo tapa. Miska on vuosien varrella esimerkiksi antanut lapsilleen lahjaksi jo luettuja Muumi-kirjoja.

– Minulla on neljä lasta, eivätkä kirjat ole lasten käsissä uuden näköisiä kuitenkaan kovin pitkään. Esimerkiksi kirjoissa saa usein kolme käytettyä yhden uuden hinnalla, Miska kertoo.

Puolisolleen Miska on antanut joululahjaksi esimerkiksi kirjaston kierrätyshyllystä ilmaiseksi löytyneen bloggaaja Sami Minkkisen kirjan. Puolison suosikkibloggarin kirja oli kaiken lisäksi täysin käyttämätön. Kumppani sai myös Maria Veitolan tuoreen elämäkerran, kun se löytyi edullisesti Facebook-kirppikseltä.

Mitään pilaantuvaa tai herkästi rikki menevää, kuten elektroniikkaa tai kosmetiikkaa, Miska ei käytettynä osta. Myös esimerkiksi uudempia konsolipelejä on Miskan mukaan vaikea löytää kierrätyksestä.

Luetut kirjat pukinkonttiin

Me Naisten lahjakyselyssä suosituimpia kierrätyslahjoja olivat juuri kirjat. Moni antaa eteenpäin myös käytettyjä koruja, lauta- ja konsolipelejä ja astioita sekä lasten leluja. Kierrätyspukin lahjasäkkiin oli päätynyt myös esimerkiksi nettikirpputorilta bongattua käyttämätöntä kosmetiikkaa, itselle turhia lahjakortteja sekä juomatonta alkoholia.

”Olen antanut Iittalan lasipurkkeja, joita olen löytänyt käyttämättömänä. Lisäksi olen antanut astioita ja alkoholia (lahjaksi saatuja pulloja, joita en ole avannut)”, kertoi 25-vuotias nainen.

55-vuotiaan naisen muutto osui joululahjasesonkiin. Muuttajan tavarakasa keveni ja ystävien lahjapulma ratkesivat yhdellä iskulla:

”Viime vuonna huomasin tosi tärkeän trendin, josta tekin voisitte kirjoittaa: Lapsiperheet antavat käytettyjä leluja, ja olin siitä tosi iloinen. Muutin silloin juuri poikani kanssa pienempään asuntoon, ja annoimme suuren osan hänen leluistaan ja kirjoistaan pois. Useampikin ystäväni, jolla on pieniä lapsia, kävi hakemassa poikani leluja pukinkonttiin.”

Jos tavara on hyväkuntoinen ja itselle tarpeeton, miksi sitä ei voisi pistää eteenpäin? Parhaimmillaan kaikki voittavat. 29-vuotias nainen lahjoitti eteenpäin saamansa monitoimikoneen, sillä hänellä ei ollut sille mitään käyttöä.

Kierrätyslahja säästää ympäristöä ja kukkaroa

Ihmiset haluavat säästää joulun alla sekä ympäristöä että omaa kukkaroa.

”Minä, kuten moni muukin, olen havahtunut siihen, kuinka kulutuskeskeinen yhteiskuntamme on. Haluan tukea mahdollisimman vähän sitä. Toinen tekijä on raha. Olen opiskelija ja tuloni ovat pienet”, kertoo 25-vuotias nainen.

Kierrätystavarassa on usein myös tunnearvoa, jota ei voi ostaa.

”Yksi koru oli sellainen, jonka olin itse saanut nuorena isältäni. Se oli nuorelle kummitytölle sopiva. Kun omia lapsia ei ole, halusin antaa sen tärkeälle ihmiselle”, kertoi 51-vuotias nainen.

Käytettyjä lahjoja itse saaneita lämmitti erityisesti ajatus ja vaiva, jota antaja on nähnyt. Kierrätyslahja saattaa vaatia antajaltaan enemmän viitseliäisyyttä.

”Pidän enemmän käytetyn lahjan saamisesta kuin uuden, sitä ei niin vaan ole haettu kaupasta, vaan sen löytämiseksi on nähty vaivaa”, kommentoi 46-vuotias nainen.

Vierailija

Ostan käytettyjä lahjoja ja käytän niiden keksimiseen ja etsimiseen paljon aikaa ja vaivaa. Kyse ei ole siitä, ettei olisi rahaa ostaa uutta, mutta usein käytetty aarre on uutta lahjaa hauskempi ja saajalle mieluisampi.

jahnu

Meillä joululahjakirjoita tehtiin syksyllä lista,jonka kirjason tädit laittoivat nastalla seinään.Kaikki hankittiin taloon ja saapumisilmoitus tuli postissa hyvissä ajoin,kaksi jenkkikassillista hyvässälykyssä.Se kyllä oli ennen digiaikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla