Me Naiset
|
Oona Ståhlström
Suutelevat Putin ja Trump on yksi kuuluisimmista Vilnan katutaideteoksista. Kuva: Oona Ståhlström
Suutelevat Putin ja Trump on yksi kuuluisimmista Vilnan katutaideteoksista. Kuva: Oona Ståhlström

Rappioromanttinen Vilna tarjoaa täydellisen pakopaikan arjesta. Vanhankaupungin romanttisilla kujilla ja tunnelmallisissa ravintoloissa voi keskittyä vain nauttimaan.

1. Olet tunnissa kohteessa

Liettuan hurmaava pääkaupunki sijaitsee vain hieman yli tunnin lentomatkan päässä Helsingistä, jonne Finnair lentää päivittäin.Matkatoimistot järjestävät matkoja Vilnaan myös laivalla tai laiva-bussi-yhdistelmällä.

2. Gourmet-ravintoloita vaativaankin makuun

Mukulakivikatujen reunoja koristavat kauniit ikkunat, joiden takana tunnelmalliset ravintolat kutsuvat pitämään pientä taukoa kaupunkiin tutustumisesta. Vilnan ravintolat ovat tasokkaita ja hintataso on yhä varsin kohtuullinen.

  1. Sweet Root. Vilnan parhaaksi rankattu ravintola tarjoilee lähiruokaa kauden parhaista raaka-aineista. Kolmen tunnin aikana tarjoillaan seitsemän ruokalajin menu, joka sisältää myös lasin kuohuvaa sekä jälkiruokakahvin tai teen. Kasvispainotteisen maistelumenun saa myös vegaanisena. Hintaa menulle tulee 65 euroa henkilöltä. Užupio g. 22.
  2. Gasparas. Modernia intialaista ruokaa tarjoileva pikkuruinen ravintola sijaitsee lähellä hiljan avattua modernin taiteen museota. Alku- ja pääruoka maksavat yhteensä noin 15 euroa. Pylimo g. 23-3.
  3. La Bohéme. Korkea ravintolasali vie ajatukset 1900-luvun alun pariisilaisbistroon. Tunnelmaa nostattaa entisestään hämärä valaistus, ja talvella takka lämmittää herkuttelijoita. Šv. Ignoto g. 4.

3. Jouluhullun unelmakohde

Joulukuun ensimmäisenä Vilnan katedraaliaukiolle avataan suuri joulutori jättimäisine joulukuusineen. Viihtyisiä kojuja nousee ympäri kaupunkia, mutta katedraaliaukion tori on tunnetuin. Toreilta voi ostaa paikallisia herkkuja ja käsitöitä. Erityisesti sokeroidut pähkinät ovat hitti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vilnassa ei jouluvaloissa säästellä. Kuva: Shutterstock
Vilnassa ei jouluvaloissa säästellä. Kuva: Shutterstock

Vilnassa välimatkat ovat lyhyitä, ja kaikkialle pääsee kävellen, joten mukaan kannattaa varata hyvät kengät. Katedraaliaukiolta onkin hyvä jatkaa ihastelemaan joulutunnelmaa läheiselle Pilies-kadulle vanhaankaupunkiin. Myös raatihuoneen aukiolla järjestetään suositut joulumarkkinat. Jouluhumua riittää aina loppiaiseen asti.

4. Ripaus luksusta

Kempinski Hotel Cathedral Square Vilnius on kaupungin upein hotelli. Yö viiden tähden majapaikassa on puhdasta luksusta. Pökerryttävän ihanalla kuohuviiniaamupalalla tarjotaan vohveleita, munakasta, smoothieita sekä paikallisia tuoreita leivonnaisia, joiden päälle sipaistaan hotellin omaa suklaalevitettä. Ikkunoista voi ihastella vieressä kohoavaa tuomiokirkkoa, jonka edusta on kauniisti valaistu joulukuun ajaksi.

Päivän kruunaa visiitti hotellin pieneen kylpylään, jonka lämmitetyillä kividivaaneilla on ihana rentouttaa päivän kaupunkikierroksesta väsynyttä kroppaa. Yö kahden hengen huoneessa maksaa 200 eurosta ylöspäin. Universiteto g. 14/2.

5. Užupisin rappioromanttinen mikrovaltio

Užupisin boheemi kaupunginosa on sekoitus rappioromantiikkaa, graffiteja ja tyylikkäitä ravintoloita. Rapistuneine rakennuksineen se on kutkuttavan rosoinen vierailukohde vanhankaupungin pastellivärein maalattujen talojen ihailun jälkeen.

Taiteilijoiden ja opiskelijoiden suosima alue on julistautunut itsenäiseksi mikrovaltioksi. Užupisin perustuslaki on ehkä maailman paras. Vai miltä kuulostaa: ”Jokaisella on oikeus laiskotella tai olla tekemättä mitään”? Paupio gatve.

6. Kaupungin kokoinen taidenäyttämö

Vilna on katutaiteen ystävän aarreaitta. Katumaalausten bongailu kaupungilla kuljailun lomassa on hauska tapa nauttia taiteesta. Googlaamalla ”Vilnius street art” löydät selkeän kartan, johon kaikki upeimmat teokset on merkitty. Jos et jaksa kiertää koko kaupunkia, suuntaa ainakin Pylimo-kadulle, josta löytyy kuuluisa teos suutelevista Putinista ja Trumpista.

Vuonna 2016 avattu, Liettuan ensimmäinen modernin taiteen museo MO on myös ehdottomasti vierailun arvoinen. Museo tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen liettualaiseen nykytaiteeseen. MO Museum, Pylimo g. 17.

Ravintola Sweet Rootin sisustus on skandinaaviseen makuun. Kuva: Oona Ståhlström
Ravintola Sweet Rootin sisustus on skandinaaviseen makuun. Kuva: Oona Ståhlström

7. Persoonallisia tuliaisia

Vilna pursuaa pieniä ja persoonallisia putiikkeja, eikä kaupungissa juuri näy isojen ketjujen liikkeitä. Suosittuja ostoskatuja ovat Gaono, Stikliu ja Domininkonu. Etenkin liettualainen pellava on tunnettua: laadukasta ja kohtuuhintaista. 

Vierailija

Kuvassa Trump ja Putin eivät varsinaisesti suutele. Trumpin kädessä oleva marisätkä ehkä voisi antaa osviittaa siitä, mitä on tapahtumassa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla