Kuvat
Juha Puikkonen
Tunisiassa pääsee halutessaan ratsastamaan kamelillakin.
Tunisiassa pääsee halutessaan ratsastamaan kamelillakin.

Tunisia hellii niin itsensä hemmottelijaa kuin seikkailunnälkäistä matkailijaa. Kylpemisen ja kauneushoitojen lisäksi voi nähdä kangastuksia ja kameleita. 

Tunisian reissuni aamunäkymiä: kimalteleva Välimeri ja viiden tähden allasalue. Silmänkantamattomiin hiekkaa ja teltan ovelta aukeava aamuauringon luoma haloilmiö Saharassa. Välissä 400 kilometriä taitettuna Jeepin takapenkillä ilman turvavöitä. Kumpaakaan näkymää en vaihtaisi, takapenkin kyllä.

Tunisiassa voi viettää perinteisen rantaloman sillä erotuksella, että täällä tavallisellakin tallaajalla on varaa asustella viiden tähden hotellissa. Huoneen voi saada jopa alle satasella yö. Myös golfaajia hemmotellaan hyvillä kentillä ja hinnoilla.

Suosittu turistikaupunki Sousse ja Monastir ovat omiaan niille, jotka kaipaavat vilskettä. Hammamet on pienempi ja pittoreskimpi, mutta kaupungista toiseen löytyy aina vanha medina, jossa voi maistella paikallista meininkiä. Djerban saaren kauneutta kehuvat kaikki.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos Suomessa pitää kokea sauna, sisu ja metsä, Tunisiassa vastaavan pyhän kolminaisuuden muodostavat ammam, merivedestä tehonsa ammentava thalasso-terapia ja hiekka-aavikko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos ei halua lähteä Saharaan asti, käynti Tähtien sodan kuvauspaikoilla Onk Jemelissä antaa tuntumaa. Kun juoksee paljain jaloin hiekassa kohti auringonlaskua ja edessä siintää kymmenen kamelia, kolme aavikkokoiraa ja loputtomiin hiekkaa, tuntee olevansa hetken oman elämänsä tähti.

Yö Saharassa luo toisenlaiset mittasuhteet. Illalla taivaanranta kylpee oranssinpunaisen sävyissä, kunnes vaihtuu sysimustaksi yöksi. Pilvien väistyessä avautuu öinen tähtitaivas, joka tuntuu olevan kirkkaampi ja lähempänä maata kuin missään muualla.

Kun sitten yö viilenee, ja ihminen kaivautuu peittojen alle yksin teltassaan hiekkaerämaan keskellä, sitä tuntee olevansa aika pieni.

Hammamet on Tunisian vanhimpia turistikohteita. 

Kangastuksia ja kummajaisia

Saharan suurin suolajärvi Chott el Djerid kimaltelee kuin sen pinnalla olisi tuhansittain pikkutimantteja. Kun viiletämme suolajärveä halkovaa tietä, näen ensimmäisen kangastukseni: pensaita keskellä suolajärveä. Siellä ei todellakaan voi kasvaa mitään – se on vain valon taittumisen aiheuttama huijaus.

Ilmaisu ”kuin keidas erämaassa” tulee todeksi ja tuo myös yllätyksen. Vuoristokeitaista en ollut kuullutkaan ennen kuin matkaan Algerian rajan tuntumaan, Chebikaan. Ensin kilometritolkulla hiekkaa Atlasvuoriston maisemissa. Sitten yhtäkkiä keskellä kiviaavikkoa pulppuaakin vettä ja kasvaa palmuja. Kastan varpaat turkoosinvihreään lammikkoon. Absurdia.

Näissä maisemissa pitää myös kivuta kamelin selkään. Asennoidun elokuvalliseen aavikkoseikkailuun – tässä leffassa pitää vain tähytä oikeaan suuntaan, kaunismuotoisille dyyneille. Todellisuudessahan kameliani talutetaan ja selkäni takana näkyy paikallinen kylä. 

Medinoiden kapeat kujat tarjoavat kaikkea suloisista levähdyspaikoista ja käsintehdyistä koruista muovisiin feikkimerkkilaukkuihin. 

Kun lepo ei riitä

Jos Tunisian 1 200 kilometriä hiekkarantaa ei riitä lomatekemiseksi, älä huoli. On joogaa, vesijumppaa, vatsatanssi- ja sushikursseja. Voit surffata meressä ja hiekalla, ajaa vesiskootterilla, kokeilla varjoliitoa tai sukellusta. Monilla golfkentillä saa pelata ilman green feetä.

Hannibal Parkiin Port El Kantaouissa on ympätty ooppera, eläintarha, vesipuisto ja yökerho. Jos shoppailu houkuttaa, Mall of Sousse ja Tunisia Mall Tunis palvelevat.

3 x hemmotteluhoito tunisialaisittain 

  1. Hoitokierros hammamissa. Kymmeneksi minuutiksi höyryyn ja siitä lavetille kuorintaan. Pesijättärellä on rivakat otteet. Kuin lapsuuden saunassa! Sitten seisoma-asentoon. Hoitaja hieroo meren ”yrteistä” tehdyn voiteen koko vartalolle. Takaisin höyryyn istumaan – ja loppusuihku. Rentouttava tehostartti hydrohoidoille!2uikkareissa hydrohoitoon
  2. Hydrohoito. Pidän kaiteista kiinni. ”Jalat haralleen”, sanoo hoitaja ja suihkuttaa vesiletkulla pyörivin liikkein: ensin pohkeet, sitten reidet. Kyllä tuntuu! Sama pakaroiden yläosaan ja selkään, sitten on vatsan vuoro. Tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa – ja iho valehtelematta kuin uusi.
  3. Thalassoterapia. Tunisian ylpeys thalassoterapia yhdistää hieronnan ja meriveden terveysvaikutukset. Kroppa puhdistuu ja stressi poistuu! Moni matkustaa Tunisiaan ihan vain tämän hoidon perässä.

Ilahduttavia ravintolalaskuja

Paikalliset rakastavat hedelmiä. Raavaat miehetkin syövät niitä aamupalalla ja jälkiruuiksi. Granaattiomena auttaa löysään vatsaan, taateli päivässä taas pitää lääkärin loitolla, sanovat paikalliset.

Itse otan ilon kaloista ja merenelävistä. Ja joka kerta teen saman virheen: maistelen meze-alkupaloja niin innolla, ettei pääruoalle jää juuri tilaa. Laaturavintoloiden lasku ilahduttaa ja kaupungilla lounaan saa parilla eurolla. Maista ainakin paikallista lettua, brikiä, jossa on persiljaa, sipulia, kapriksia, pikkuperunoita, juustoa ja usein tonnikalaa.

Mausteiden tuoksu huumaa! Ne ovat myös hyvä tuliainen. 

Perinteistä ja feikkiä sekaisin

Medinoiden kapeille kujille pujahtaessa aukeaa vuoroin aarre- tai romuaittoja. Upeita mattoja, kauniita kaakeleita ja keramiikkaa. Koruliikkeitä, joista tulevat aviomiehet käyvät ostamassa käädyt morsiamelleen. Feikkimuotia ja -kenkiä sekä välkkyvää rihkamaa.

Ruokatoria voisi ihmetellä tuntitolkulla. Arabian ja ranskan sekoitus soi. Turisteille suodaan englannin sananen aina kun osataan, mutta aika monta kysymysmerkkiä ruhonosista, kalalajeista tai mausteista jäi ilmaan.

Voi kuinka mielelläni suosittelisinkaan Soussen medinassa levähdyspaikaksi pittoreskia Le Petit Caféta, mutta en osaa neuvoa sinne tietä. Luulenpa, että ilman paikallisopasta olisin kadottanut historiallisten muurien sisällä niin itseni kuin kaverinikin.

Kiireellä ja nälkäisenä tänne ei kannata lähteä, sillä väkimäärä ja tinkimiskulttuuri saattavat vetää hermon kireälle. Se, ettei saa rauhassa katsella, meinaa aiheuttaa saman lopputuloksen. Parissa paikassa myyjä jaksaa odotella. Teen myös kaupat. Ja kiitän rauhassa katsomisesta.

Muistatko Englantilaisen potilaan?

Kristin Scott Thomasin ja Ralph Fiennesin tähdittämä leffa on osittain kuvattu Tunisiassa kalliomuodostelman Onk Jemalin eli Kamelin kaulan lähistöllä. Pääkaupunki Tunis on elokuvan Kairo. Star Wars -fanit puolestaan käyvät elokuvan filmauspaikoilla Onk Jemalin lisäksi Matmatan luolakodeissa. 

Star Wars -fanit eivät jätä Onk Jemalia välistä! 

Miten ja milloin?

Lento Tunisiaan kestää alle neljä tuntia. Suoria lentoja ja pakettimatkoja Suomesta järjestää Detur. Hyvä matkustusajankohta on helmi-toukokuu ja syyskuusta marraskuun alkupuolelle. Golfaajat nauttivat myös talvikuukausista, sillä lämpöä on päivisin yli 20 astettEntisen siirtomaaisännän Ranskan kentiltä lentää useampi kone päivässä jollekin maan viidestä kansainvälisestä lentokentästä.

Tunisia on moderni muslimimaa, ja naiset käyttävät pitkiä mekkoja tai housuja. Nuorten katumuoti on hyvin länsimaista. Osalla on päähuivi. Soussessa paikallisoppaamme sanoo, että päälle voi aivan hyvin pukea sortsit tai hameen – ja nainen voi kulkea yksin. Medinan kauppakujille tuntuu kuitenkin mukavammalta puikahtaa pidemmässä koltussa ja kaverin kanssa.

Turismi on alkanut toipua 2015 tapahtuneesta terrori-iskusta. Suomen ulkoministeriö kehottaa erityiseen varovaisuuteen. Suurin riski on liikenne.

Tiina EzZahra

Asunut täällä jonkin aikaa.
Nainen voi kävellä yksin keskellä päivää turistipaikoissa, muttei kuitenkaan Medinan kujilla. Yöllä en suosittele kulkemaan edes naispuolisen kaverin kanssa, oikeastaan missään.
Pankkikortti käy harvassa paikassa, yhteysongelmia usein. Käsilaukku piiloon vaatteiden alle ja tarkkana, ettei tule huijatuksi hintojen kanssa. Turistien tori ja koju- hinnat jopa kymmenkertaiset paikallisten maksamiin hintoihin verrattuna.
Jos haluaa nauttia alkoholia, pitää varautua siihen, että drinkkien alkoholipitoisuus on hyvin pieni. Humalaista naista ei katsota hyvällä.
Köyhä muslimimaa.
Hygienian taso hyvin heikko. Sairaanhoitopalveluja välttäisin käyttämästä viimeiseen asti.
Algerian raja alueen vuoristoaluelle ei suositella ( Jendouban ja Kasserinen välinen alue) mentäväksi. Sissiryhmittymät taistelevat alueella.
Maassa voimassa sotatilalaki toistaiseksi. Sotatilalaki antaa raskaasti aseistetuille poliiseille laajat voimankäyttö oikeudet.
Tervetuloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla