Iltalautan kannelta kelpaa katsella auringonlaskua. Nämä nuoret tytöt ovat matkalla Tinokselle lomailemaan. Kuva: Milka Alanen
Iltalautan kannelta kelpaa katsella auringonlaskua. Nämä nuoret tytöt ovat matkalla Tinokselle lomailemaan. Kuva: Milka Alanen

Kreikan saaret tulevat parhaiten tutuksi, kun uskaltautuu saarelle, jolla ei ole lentokenttää. Esimerkiksi Kykladeilla saarelta toiselle voi siirtyä helposti laivalla sen mukaan tekeekö mieli bilettää vai rentoutua piilossa koko maailmalta.

Aina puhutaan, että saarihyppely Kreikassa on helppoa ja hauskaa. Mutta ei kai sinne nyt tuosta vain voi turisti lähteä seikkailemaan, jos ei tunne lainkaan paikkoja?

– Kyllä voi. Ja kyllä kannattaa, valokuvaaja Milka Alanen rohkaisee.

Milka on reissannut viidentoista vuoden ajan Kreikassa, sillä hänen perheensä toinen koti on Tinoksen saarella Egeanmerellä, muutaman tunnin merimatkan päässä Kreikan mantereelta.

Näin se toimii:

1) Uskaltaudu saarelle, jolla ei ole lentokenttää

Hanki ajoissa edulliset lennot Ateenaan. Ateenan lentokentältä pääsee bussilla puolessa tunnissa Rafinan satamakaupunkiin tai puolessatoista tunnissa Pireukseen.

– Jos mahdollista, kannattaa valita laiva, joka lähtee pienestä ja idyllisestä Rafinasta eikä Pireuksesta, joka on suuri ja uuvuttava satama. Rafinassa voi myös yöpyä, jos laiva kohteeseen lähtee vasta seuraavana aamuna, Milka kertoo.

2) Merimatka on meditatiivinen siirtymä

Laivalippuja ei tarvitse varata etukäteen, sillä laivat kulkevat saarten väliä kuin bussit. Esimerkiksi Tinokselle lähtee kesäaikaan viitisen vuoroa päivässä. Laivatyypistä riippuen matka Tinokselle kestää 2,5–4 tuntia. Alle 7-vuotiaat matkustavat välin ilmaiseksi, lastenlippu maksaa noin kympin, aikuisten parikymppiä.

– Me valitsemme aina suuren ja hitaan laivan, sillä merimatka on meditatiivinen siirtymä. Istun laivan takakannella juomassa jääkahvia ja katselemassa näkyisikö delfiinejä, Milka sanoo.

3) Hätähousulle majoitus järjestyy satamassakin

Kreikan saarten satamissa laivoja vastaanottamassa on aina hotellintarjoajia, joten majoitus löytyy yleensä ex tempore -matkailijallekin. Mutta jos haluat tietynlaista majoitusta, etsi hotelli esimerkiksi TripAdvisorin avulla.

Ainoa poikkeus on 15. elokuuta, jolloin Tinoksen saari täyttyy pyhiinvaeltajista, eikä sieltä takuulla löydy ainoatakaan vapaata vuodetta.

4) Päätä haluatko bailata vai hiljentyä vai kenties molempia?

Kreikkaan kuuluu noin 2 000 saarta, joten jokaiselle löytyy jotakin. Milkan kotisaari Tinos kuuluu Kykladien saariryhmään ja sen naapurisaaret poikkeavat luonteeltaan toisistaan paljon.

Tinoksen samanniminen pääkaupunki on pieni ja suloinen satamakaupunki. Saaren nähtävyys on ihmeitä tekevä ikoni Neitsyt Marian kirkossa, jonne ortodoksit tekevät pyhiinvaelluksia ja ottavat muistoksi mukaansa parantavaa vettä.

Vuoristoisen saaren asukkaat asuvat pienissä kylissä, joista melkein jokaisesta löytyy kirkko, aukio, ja pieni kahvila tai taverna. Saaren poukamista löytyy rantoja, jotka ovat kuin suoraan Kreikan matkailumainoksesta.

Tinoksella voi harrastaa sukeltamista, vuokrata fillarin tai vaeltaa: juuri julkaistut patikointikartat opastavat saaren ikivanhoille poluille ja oliivilehtoihin.Milkan mies Pavlos Koudounis pitää Tinoksen saarella Malamatenia-tavernaa, jossa saa syödä mahantäydeltä kreikkalaisia herkkuja. Kuva: Milka Alanen

Naapurisaari Mikonos taas on bailupaikka, missä kovinkaan bilehile ei jaksa kokonaista viikkoa. Se on kuuluisa gay- ja transpaikoistaan, mutta on suosittu myös heteroiden keskuudessa. Paradise Beachillä (jossa bailaavat kaikki) ja Super Paradise Beachillä (joka on ainoastaan homomiehille) tiskijukkien ja vähäpukeisten esitanssijoiden tahdittamat juhlat alkavat jo iltapäivästä ja jatkuvat ympäri vuorokauden.

Mikonos on jetset-paikka, jossa voi törmätä keneen tahansa maailmantähteen, Paris Hiltonin on nähty nojailevan ravintolan ovenpieleen ja Cheekin tiedetään lomailleen saarella.

– Kykladeilla kannattaa viettää yhdistelmälomaa. Aloita vaikkapa kolmen päivän Tinoksen lomalla, käy sitten bilettämässä viereisellä Mikonoksella ja palaa taas lepäämään Tinokselle, Milka vinkkaa.

Jos haluat täysin omaan rauhaasi, ota lautta syrjäiselle Amorgosille. Siroksella taas sijaitsee saarten hallinnollinen keskus, hieno vanha Ermopolin kaupunki.Päivä Tinoksen satamassa on päättymässä. Kuva: Milka Alanen

Lue lisää:

Kumman valitset: someloma vai loma somesta?

Karuja kohtaloita, kauniita kuvia – tältä Kreikan ahdinko näyttää