Kuvat
Robert Seger, Sanoma-arkisto, 123RF ja festivaalijärjestäjät
ET
Ruisrockissa viime kesänä pitivät hauskaa Helena Partinen, Soili Miettinen, Jaana Korkeila-Långsjö, Tita Borgman ja Ella Brocke-Hänninen.
Ruisrockissa viime kesänä pitivät hauskaa Helena Partinen, Soili Miettinen, Jaana Korkeila-Långsjö, Tita Borgman ja Ella Brocke-Hänninen.

Uskallatko valita oman lempimusiikin rinnalle jotain yllättävää: nuorisobändin tai hevikansan hytkytystä? Lea Rosbäck repäisi ja kiersi kuudet festarit. 

Ruisrock – ihmismeri hymyilee

Maan suurin festivaali järjestetään tänä kesänä 50. kerran. Tapahtuma on lyönyt oman yleisöennätyksensä jo viitenä vuonna peräkkäin ja kerää Turun Ruissaloon kolmen päivän aikana yli 100 000 kävijää. Massatapahtuma myydään loppuun jo kauan ennen sen alkua, mutta ”mummorannekkeet” ovat jaossa vasta festivaaliviikolla. Ilmainen ranneke annetaan yli 70-vuotiaille ja tänä vuonna 70 täyttäville. Se pitää hakea henkilökohtaisesti Turun keskustan Ruisrock-palvelupisteestä.

Uimaranta ja päälava ovat täydellinen yhdistelmä – varsinkin, kun Ruississa paistaa aina aurinko.
Uimaranta ja päälava ovat täydellinen yhdistelmä – varsinkin, kun Ruississa paistaa aina aurinko.

Vip-lipulla ja mummorannekkeella saa puolen tunnin vesibussikyydin suoraan festivaalialueelle Turun keskustasta. Kuljetus ruuhkautuu perjantaina ja lauantaina illansuussa ja viimeisten konserttien päättyessä. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä molempiin suuntiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruisrockissa on kiva heittäytyä juttusille nuorison kanssa. Iloisesti, näyttävästi ja erikoisesti pukeutuminen auttaa sulautumaan joukkoon – tai herättämään huomiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En yhtään muista, kuka esiintyi, yhdessäolo oli tärkeintä. Nyt tänne tullaan esiintyjien takia, sanoo seitsemänkymppinen Marja, joka oli mukana jo ensimmäisillä festareilla 1969.

Alku oli huoletonta hippiaikaa. Lyhyet hiukset ja havaijipaidat erottivat siviilipukuiset poliisit juhlijoista.

Ruisrock 5.–7.7.2019. ruisrock.fi

Tangomarkkinat – tanssi kuuluu kaikille

”Tango kuuluu kaikille, mökin muorille ja herroille.” Se kuuluu ruotsinlaivan parketilla pyörähtäjille ja lavatanssin harrastajille.

35 vuotta sitten tangon suosio oli hiipumassa. Silloin Pohjanmaa heräsi perustamaan tapahtuman, joka on Suomen suurin tanssi- ja viihdemusiikin tapahtuma. Uusi tangosukupolvi on kasvamassa, mutta Seinäjoen Tangomarkkinoiden kävijöiden keski-ikä lähentelee viittäkymmentä.

– Tanssimusiikki on kaikkea, mikä osuu jalan alle ja tanssittaa. Sama musiikki toimii viihteenä silloin kun sitä vain kuunnellaan, sanoo taannoinen tangokuningas Kyösti Mäkimattila.

Kaikki pääsevät tanssimaan Tangomarkkinoilla.
Kaikki pääsevät tanssimaan Tangomarkkinoilla.

Jos ei halua, Seinäjoella ei tarvitse tangota askeltakaan. Seinäjoki-areenan suurkonserteissa istutaan ja hurrataan seisaallaan joka vuosi valittaville uusille kuninkaallisille. Mutta osuva ja iskevä musiikki tahtoo viedä mukanaan ja kun kadulla on katettu tanssilava, tekeehän siinä mieli pyörähtää. Välittömät kuninkaalliset kiertävät yleisössä ja kännykkäkamerat räpsyvät.

Eteläpohjalainen ylpeä veri saattaa jossakin kuohahtaa, mutta tangokadulla ja -lavoilla markkinahumu on siistiä. Tuhannen karavaanarin leirissä rauhallisen yön päättää tuulilasinpyyhkijöiden väliin jaettu paikallislehti.

Tangomarkkinat 10.–14.7.2019. tangomarkkinat.fi

Oopperajuhlat – Olavinlinna lumoaa

Aino Ackté järjesti ensimmäiset Oopperajuhlat Olavinlinnassa vuonna 1912 ja sen jälkeen vielä neljästi, kunnes juhlat päättyivät taloudellisiin vaikeuksiin. Juhlat hiipuivat vuosikymmeniksi, kunnes vuonna 1967 ne laulettiin uudelleen pystyyn.

Oopperajuhlat on kasvanut viikosta kuukauden mittaiseksi tapahtumaksi. Ensi-illat täyttyvät yritysvieraista, sillä kesäinen Savonlinna on monelle suorastaan pakollinen näyttäytymispaikka. Muina iltoina oopperahifistelijät kansoittavat katsomon. Vieraat kielet sorisevat.

Olavinlinnan akustiikka on ainutlaatuinen. Musiikkia säestävät linnut, tuuli ja joskus sateenropinakin.
Olavinlinnan akustiikka on ainutlaatuinen. Musiikkia säestävät linnut, tuuli ja joskus sateenropinakin.

Ooppera ei aina ole raskasta, synkkää ja vakavaa. Tämän kesän uutuus on hassutteleva ja värikäs farssi, Kari Heiskasen ohjaama ja muotisuunnittelija Teemu Muurimäen puvustama Gioachino Rossinin Sevillan parturi. Lisäksi ohjelmistoon palaa Wolfgang Amadeus Mozartin huoleton satu Ryöstö seraljista, jonka luvataan naurattavan katsojaa. Wienin Volksopera vierailee esittämässä kevyen iloisen operetin, Johann Straussin Lepakon, ja ohjelmistoon palaa Giuseppe Verdin Rigoletto, jossa pauhaavat maailman tunnetuimmat aariat.

Savonlinnan kesän kohokohta on silti Milanon La Scalan tarjoama Rosvot, mutta vaikka esitykseen ei enää lippuja saisikaan, Olavinlinnan jyhkeät, ainutlaatuiset kiviseinät ja pihat sekä uljas, luonnollinen akustiikka tekevät kaikista esityksistä juhlan, joka kannattaa kokea ainakin kerran elämässään.

Oopperajuhlat 4.7.–3.8.2019. operafestival.fi

Pori Jazz – Korvat höröllä Kirjurinluotoon

Porin ensimmäisten kansainvälisten jazzjuhlien pääkonsertissa vuonna 1966 muutama sata vannoutunutta jazzin harrastajaa pystytti telttakyliä, veti päälle lammasnahkaturkit ja lipitti punaviiniä. Pori Jazz tarjoaa yhä yleisölleen korkeatasoisen elämyksen, mutta jazzin rinnalle on noussut myös muu musiikki: soul, blues ja latinorytmit.

Päälavan, Jokilavan ja Lokkilavan konsertit keräävät Kirjurinluotoon lähes 60 000 kävijää. Viime kesästä alkaen ilmaistapahtumien Jazzkatu on siirretty Jazzpuistoksi Kirjurinluotoon. Tällä pääsymaksuttomalla alueella konsertoi kymmeniä yhtyeitä. Suosituimmat konsertit ovat tapahtuman jälkimmäisenä viikonloppuna, mutta Porissa tapahtuu koko viikon.

 Pori Jazz on festareiden tyylikkäimmästä päästä. Tapahtumaan tullaan musiikin takia mutta myös näyttäytymään.
Pori Jazz on festareiden tyylikkäimmästä päästä. Tapahtumaan tullaan musiikin takia mutta myös näyttäytymään.

Samaan aikaan jazzien kanssa järjestetään poliittinen keskustelutapahtuma Suomi Areena, jonka välillä hiuksia nostattavat keskustelut ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Porin Jazzeille ei ole ikärajaa ja siellä käy paljon myös lapsiperheitä. Iltakonsertit ovat lapsille liian raskaita, väkeä ja melua on liikaa. Ja ehkä aikuisten on mukava joskus rentoutua ihan keskenään. Tänä kesänä Poriin tulevat Toto ja Christina Aguilera.

Pori Jzz 12.–20.7.2019. porijazz.fi

Tuska – Leppoisasti mustissa

Tuska Open Air Metal Festival kerää Helsingin Suvilahteen yli 30 000 raskaan metallimusiikin ystävää.

Hurjasti pukeutuneet, rankasti tatuoidut hevarit voivat olla pelottavan näköisiä, mutta kukkaseppeleitä solmivat hevifanaatikot ovat oikeasti leppoisia ja mukavia. Kukaan ei etuile, ja tunnelma on lämmin.

– Täällä ovat parhaiten käyttäytyvät, rauhalliset festarivieraat, sanoo yksi heistä, pappi Anni Paukkala-Toivonen.

 Oma poika opetti Lea Åmanin kuuntelemaan metallimusiikkia.
Oma poika opetti Lea Åmanin kuuntelemaan metallimusiikkia.

Kolme neljästä Tuskan kävijästä on ollut mukana ennenkin, keski-ikä on on 35. Muilla festivaaleilla metallimiehiä ei juuri näe. He ovat uskollisia omalle tyylilleen eivätkä kierrä näyttäytymässä ympäri maata.

Festivaaleilla vietetään kaikki kolme päivää, tavataan tuttuja ja kuunnellaan musiikkia. Oheispalvelut ovat hyvät ja syödä voi myös hienosti – maailman synkimmäksi mainostetussa Black Dining -festivaaliravintolassa.

Tuskassa musiikki yhdistää kävijät. Iällä ei ole väliä. Väki on solidaarista kaikkia kohtaan. 65 vuotta täyttäneet saavat ilmaisrannekkeen.

Parhaiten Tuska ravistelee ennakkoluuloisia tiukkapipoja, jotka pelkäävät kaikkea uutta.

Tuska 28.–30.6.2019. tuska.fi

Kaustinen – pieni suuri juhla

Keskipohjanmaalla 4300 asukkaan Kaustisilla elää niin vahva ja aktiivinen kansanmusiikkiperinne ja -harrastus, että siitä poikii viikon mittaiset, melkein 60 000 kävijän juhlat. Tämän kesän teemat ovat rytmi ja Savo.

Noin 25 virallisen esiintymispaikan lisäksi musiikki soi siellä täällä omaksi ja muiden iloksi. Pelimannit soittavat nurmikoilla, kaduilla tai vaikka roskakatoksissa. Soittimia riittää kammasta, huuliharpusta ja sahasta aina komeisiin torviin saakka. Ohjelmisto koostuu perinteistä, maailman kärkinimien esittämästä nykykansanmusiikista ja joukkoon ripautetusta populaarimusiikista.

Kaustisille voi tulla vaikka neljän sukupolven voimin. Musiikki ei pauhaa ja lapset ovat tervetulleita.
Kaustisille voi tulla vaikka neljän sukupolven voimin. Musiikki ei pauhaa ja lapset ovat tervetulleita.

– Meidän paidanselkämyksissä lukee TÖISÄ, työntekijät Tuija Naskali ja Aino-Leena Lumpus nauravat. Leppoisa tapahtuma pyörii vapaaehtoisvoimin, eikä heille riitä kahta ässää.

Kaustiselle voi mainiosti tulla lastenlasten kanssa. Melutaso on matala ja lapsille on oma teltta, työpajoja ja askartelua aamusta iltaan. Lapset hyppivät päälavan edessä pyöreällä lattialla, eikä se häiritse ketään. Iltanuotiojamien ja kansanperinteeseen kuuluvien eroottisten iltamien aikaan lapset ovat jo nukkumassa.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat 8.–14.7.2019. kaustinen.net

6 majoitusvinkkiä

  1. Helsinki Kävelymatkan päässä Suvilahdesta yksiöitä ja kaksioita, Seaside Downtown Apartments.
  2. Turku Ihana jugendhotelli keskustassa, Park Hotel Turku.
  3. Savonlinna Hurmaava ekologinen putiikkihotelli Olavinlinnaa vastapäätä.
  4. Kaustinen Koti- ja muuta majoitusta on laajalti tarjolla.
  5. Seinäjoki Hotellit, maatilamatkailu ja leirintäalueet keskitetysti.
  6. Pori Kotimajoitus romuromanttisessa kartanossa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla