Me Naiset
|
Ville Hyötylä
Turvatarkastuksissa käytettävät tarjottimet ovat tehokkaita virustenlevittäijä. Kuva: Shutterstock
Turvatarkastuksissa käytettävät tarjottimet ovat tehokkaita virustenlevittäijä. Kuva: Shutterstock

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL varoittaa lentokenttien turvatarkastusten muovilaatikoista. Niistä löytyy enemmän viruksia kuin WC:n pinnoilta.

Nuhakuume heti lentokentältä? Kiitos ei!

Sairastumisen yllättäessä lomareissu on helposti pilalla. Suurempiakin riskejä on olemassa, sillä lentomatkustajat voivat helposti levittää vakaviakin pandemioita.

Suomalais-englantilainen tutkimus onkin selvittänyt, millainen merkitys lentokentillä on vakavien infektioiden leviämisessä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

THL:n mukaan lentokenttien turvatarkastuksissa käytettävät, käsimatkatavaroille tarkoitetut muovitarjottimet ovat pahimpia bakteeripesäkkeitä. Eniten niistä löydettiin nuhakuumetta aiheuttavaa rinovirusta sekä influenssa A -virusta. Tutkimuksen mukaan näitä viruksia ei löytynyt edes WC:n pinnoilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kosketusta turvatarkastuksen tarjottimiin on lähes mahdoton välttää, mutta olisiko viruksilta suojautumiseen mitään keinoa?

Tietyt kumihanskat ovat sallittuja

Finavian viestinnän mukaan antibakteerisuus huomioidaan turvatarkastuksessa ja sen kehityksessä. Asiakaskosketuspinnat puhdistetaan päivittäin, ja tarjottimet käytetään pesussa säännöllisen kierron mukaan.

Finaviasta vinkataan, että turvatarkastuksissa on mahdollista käyttää marketeistakin saatavia kumihansikkaita. Niille on kuitenkin ehtoja.

” Suosittelemme pitämään mukana rajoitusten mukaista, alle 100-millistä käsidesipulloa.”

– Läpinäkyvät kumihanskat ovat sallittuja, kunhan niistä voidaan todeta, ettei alla ole mitään. Tarvittaessa turvatarkastaja voi kuitenkin pyytää poistamaan hanskat, Finavian viestinnästä kerrotaan.

Hengitysteitään puolestaan voi suojata hengitysmaskilla, joita etenkin aasialaisturistit suosivat. Turvatarkastajalla on kuitenkin tilanteen vaatiessa oikeus raottaa myös tätä suojainta.

Finavian viestinnän mukaan yksi vippaskonsti on kuitenkin muita etevämpi.

– Suosittelemme pitämään mukana rajoitusten mukaista, alle 100-millistä käsidesipulloa. Se on tehokas keino hygieniasta huolehtimiseen, Finaviasta todetaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla