Matkaopas
Piirros Petri Rotsten
Piirros Petri Rotsten

Luteet, torakat ja muut tuholaiset ovat ikäviä tuliaisia reissusta. Näillä vinkeillä vältyt salamatkustajilta.

Suomessa on tällä hetkellä kolme yleistyvää, ulkomailta tuotua tuholaislajia: luteet, torakat ja pikkuruiset faaraomuurahaiset.

Seinälude

Pahin kutsumaton vieras kotona on lude eli lutikka. Se imee ihmisestä verta öisin ja piileskelee päivät joko sängyn rakenteissa tai seinänraoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puremajäljet ilmestyvät yleensä selkään ja reisiin. Naaras munii 500 munaa elämänsä aikana, 3–4 munaa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lude munii 3–4 munaa päivässä.

Jos luteita ei myrkytetä, ne saattavat lisääntyessään alkaa liikkua myös päivisin. Lajia on vaikeaa hävittää kotoa.

Saksantorakka

Suomessa oli vielä 30 vuotta sitten oma saksantorakkakanta. Nykyään omaa torakka­kantaa ei ole, mutta russakoita tuodaan tuliaisina ulkomailta.

Naaraat kantavat perässään munakoteloa, jonka ne laskevat seinänrakoon. Vastasyntyneitä torakoita erehdytään usein luulemaan pieniksi hämähäkeiksi.

Torakat leviävät hetkessä kerrostaloasunnosta toiseen.

Faaraomuurahainen

Muutaman millin mittaiselle faaraomuurahaiselle kelpaa ravinnoksi kaikki makea ja proteiinipitoinen. Se ahmii ruuat kaapista ja vauvan kakkavaipat roskiksesta.

Faaraomuurahaisen saa laukkuunsa todennäköisimmin Välimeren ja Afrikan alueelta.

Muutaman työläismuurahaisen kuljettaminen kotiin ei ole haitallista, mutta suurikokoinen kuningatar aloittaa lisääntymisen nopeasti.

Faaraomuurahaiset ovat vaihtelevan ruokavalionsa vuoksi terveydelle vaarallisia. Ne syövät myös eläinten ulosteita.

Niiden hävittäminen on vaikeaa, sillä kuningattaria syntyy pesään useita ja ne jakavat pesänsä.

Maailmalla yleisiä

Luteet ja saksantorakat on tuotu takaisin Suomeen viimeisten kymmenen vuoden aikana. Molemmat lajit ovat maailmalla jo niin yleisiä, ettei niillä katsota olevan enää lähtömaata.

Usein torakat ja luteet tarttuvat mukaan paikoista, joissa on tavallista huonompi hygieniataso, mutta niitä voi olla myös tasokkaissa hotelleissa.

Torakat ja luteet viihtyvät tasokkaissakin hotelleissa.

Koiperhosia tuodaan maailmalta tekstiileissä. Mausteiden ja kuivaelintarvikkeiden mukana tulee koiperhosiin kuuluvia koisaperhosia ja tupakkakuoriaisia.

Tavaroiden ja vaatteiden mukana voi kotiin tulla myös täitä.

Uusin, karvainen salamatkustaja

Jotkin lajit, kuten lämpimissä maissa viihtyvä madagaskarintorakka, eivät kykene jatkamaan elämäänsä Suomen olosuhteissa, eivätkä siksi ole vaarallisia.

Uusimpana salamatkustajana tuloaan tekee suurikokoinen sokeritoukka, joka viihtyy tavallista sokeritoukkaa kuivemmissa olosuhteissa. Se on suomalaista sokeritoukkaa huomattavasti suurempi ja karvaisempi.

Mitä teen, jos huomaan maja­paikassani luteita?

  • Tarkista hotellihuoneeseen saapuessasi sängynalus, päädyt ja patja lutikoiden ja pienten verijälkien varalta.
  • Jos löydät pieniä, kuin kuulakärkikynällä tökittyjä pisteitä, kyseessä ovat todennäköisesti lutikoiden ulosteet.
  • Jos jälkiä näkyy, ilmoita asiasta välittömästi henkilökunnalle. Vastuullinen hotelli laittaa huoneen karanteeniin.
  • Älä aseta matkalaukkuasi sängylle tai sängyn alle, sillä lutikat piileskelevät mielellään sängyn alla.
  • Jos huoneessa on matkalaukkuteline, sitä kannattaa käyttää.
  • Suomalainen Valpas Hotels -ketju tarjoaa hotelleille sänkyrakenteita, joita pitkin luteet eivät pääse kiipeämään hotellisänkyyn. Valpashotelleja on jo seitsemässä eri maassa.

Miten estän ötököiden leviämisen kotiini?

Jotkin tuholaistorjuntayritykset tarjoavat Suomeen palaaville matkailijoille mahdollisuuden tuoda matkatavarat huipputehokkaaseen pakastukseen heti matkan jälkeen.

Myös tavaroiden saunotus auttaa. Poista matkalaukusta kaikki sellaiset tavarat ja nesteet, jotka eivät kestä kuumuutta. Kun laukku on ollut tunnin kuumassa saunassa suljettuna, avaa sitä vähän. Jos avaat laukun liian aikaisin, tuholaiset yrittävät karkuun. Kahden tunnin kuluttua kaikki elävät hyönteiset ja munat laukussa ovat kuolleet.

Saunota tai pakasta matkatavarat.

Vaatteet kannattaa pestä 60 asteessa tai laittaa kuumaan kuivausrumpuun. Ruokatuotteet taas kannattaa pakastaa.

Ötökät levisivät asuntooni, miten pääsen niistä eroon?

Hyvän tuholaistorjunnan avaintekijät ovat

  • pakastus
  • kuumennus
  • ammattilaisten apu
  • nopeus.

Perinteisellä hyönteismyrkyllä tapat vain ne hyönteiset, joihin onnistut osumaan. Lutikat kehittävät helposti vastustuskyvyn myrkyille.

Jos näet asunnossasi levottomuutta herättävän hyönteisen, ota siitä valokuva ja lähetä tuholaisfirmalle. Näin saat nopeasti tiedon siitä, onko kyseessä haitallinen tuholainen ja tarjouksen sen hävittämisestä.

Mitä tuholaistorjunta maksaa?

Myrkytyspalvelu omakotitalolle maksaa käsittelykerroista riippuen 300–1 000 euroa. Hinta riippuu siitä, ovatko tuholaiset jo ehtineet munia kotiin.

Jos munia ja muita kehitysvaiheita löytyy useita, myrkytyskertoja vaaditaan vähintään kolme, yleensä varmuuden vuoksi neljä.

Viimeisen myrkytyskerran tai alkuhavaintojen varmistamiseksi voidaan käyttää myös lutikkakoiraa, joka on koulutettu ilmoittamaan luteista.

Kuka korvaa?

Vaikka ulkomailta tuodut tuholaiset ovat yleistyvä ongelma, vakuutusyhtiöt korvaavat vain harvoin matkalta tuotuja tuholaisvahinkoja.

Jotkut hotellit korvaavat vahingot vastineeksi siitä, ettei asiakas tuo asiaa julkisuuteen.

Jos matkustaja hakee oikeusteitse korvauksia, hänen velvollisuutensa on näyttää toteen esimerkiksi todistajien ja valokuvien avulla, että tuholaistartunta on tullut juuri hotellista.

Vakuutus korvaa vain harvoin.

Jos tuholaiset leviävät taloyhtiön muihin tiloihin, maksajaksi joutuu useimmiten taloyhtiö, sillä tuholaisten lähdettä voi olla vaikea jäljittää.

Moni taloyhtiö korvaa ludevahingot, jotta ongelmista ilmoitettaisiin mahdollisimman pian eikä esimerkiksi roskakatokseen jätettäisi merkitsemättömiä, luteita sisältäviä tavaroita.

Lähteet: Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala, ValpasHotelsin toimitusjohtaja Martim Gois

Tämä on Matkaopas-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää Matkaoppaan juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/matkaopas.

Seitsemän kertaa viidessä vuodessa

On arvioitu, että seuraavien viiden vuoden aikana keskikokoinen hotelli kohtaa luteita seitsemän kertaa. Ongelma on siis hyvin yleinen.

Vierailija

annukka89 kirjoitti:
Ihmihset käyvät kaukomailla lentokoneilla ja muilla vaikka ilmastonmuutos on tuhoamassa maapallon aivan näinä hetkinä. Minusta ihan oikein että saavat luteita! Kyllä ympäristotietoinen ihminen liikkuu jalan ai polkupyörällä. Eurooppaankin ehtii polkaista lomalla noin viikossa ja saman verran menee tulla takaisin. Aivan turha väittää että kiireen takia pitää mennä lentokoneella,

Ihana ajatus tuosta matkailusta, kumpa se voisi toteutua :). Mutta luteita voi saada myös käytetyn tavaran kierrättämisestä. Kirppikseltä ostetuista tavaroista ei valitettavasti tiedä mistä ne ovat kotoisin tai mitä niiden mukana saa.

annukka89

Ihmiset käyvät kaukomailla lentokoneilla ja muilla vaikka ilmastonmuutos on tuhoamassa maapallon aivan näinä hetkinä. Minusta ihan oikein että saavat luteita! Kyllä ympäristotietoinen ihminen liikkuu jalan ai polkupyörällä. Eurooppaankin ehtii polkaista lomalla noin viikossa ja saman verran menee tulla takaisin. Aivan turha väittää että kiireen takia pitää mennä lentokoneella,

Sisältö jatkuu mainoksen alla