Kuvat
Vastavalo/ Mikko Karjalainen, Bus Burger, Sanna Liimatainen, Jaakko Blomberg
Matkaopas
Pihtsusköngäs sijaitsee Haltin vaellusreitin varrella.
Pihtsusköngäs sijaitsee Haltin vaellusreitin varrella.

Jos se kelpaa maailman nirsoimmille matkailijoille, miksei meillekin! Tutki nämä: Pasila, Hollola, Kirkkonummi ja Pihtsusköngäs.

Kesäyö hohtaa valoa Kuusamossa. Mies kulkee jokivartta toiveikkaana. Kilometrit kertyvät, mieleen hiipii epäilys. Espoolainen Jussi Laine päättää katsoa vielä yhden Putaanojan mutkan.

Näky lumoaa hänet. Vesimassat syöksyvät valkeana vaahtona alas rotkomaista kalliojyrkännettä. Jussi Laine antaa kameransa laulaa, ja kuvat ennen lähes tuntemattomasta Putaankönkäästä päätyvät Laineen perustamalle verkkosivustolle.

– Putaanköngäs on yhä yksi kauneimmista koskaan näkemistäni putouksista, Jussi Laine sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän on kuvannut sivustolleen 62 Suomen luonnontilaista putousta, kuten Kiutaköngäs ja Jyrävä, mutta myös monia salattuja erämaiden helmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Putaanköngäs on Suomen kauneimpia, Pihtsusköngäs komeimpia vesiputouksia.”

Utsjoella Laine sai kokea löytöretkeilijän riemua. Karttaan merkitsemätön Basijohka-joen putous ryöppyää portaittain 35 metrin matkan.

Uusin julkistus sivustolla on Posiolta. Laine risti löytönsä Riisijoen könkääksi. Se on meillä harvinainen, täydellisen pystysuora putousklassikko. Samanlainen suurempi putous löytyy Käsivarren Lapista ja on monen vaeltajan tuntema.

– Kävin Pihtsuskönkäällä ohjatulla vaelluksella vuonna 2011. Kymmenien kilometrien patikointi telttayöpymisineen oli vaativimpia tekemiäni, mutta se kannatti. Leveä ja runsasvetinen Pihtsusköngäs on ehkä Suomen komein putous.

suomenvesiputoukset.fi

 

 

Päivällinen jenkkibussin takapenkillä kiinnostaa lapsia.
Päivällinen jenkkibussin takapenkillä kiinnostaa lapsia.

Hollolan Bus Burger -ravintola

Kolme kirkkaankeltaista koulubussia on pysäyttävä näky maantien laidassa. Niiden välisen huoltamorakennuksen katolla loistavat kirkkaat valomainokset.

Ravintolan sisustus on vau-tyyliä. Tuolit ja valaisimet hehkuvat kirkkaanpunaisina ja lattia on shakkiruutukuvioinen. Vasta sisällä huomaan, että yhden linja-auton perä tulee läpi talon seinästä.

Lahden ja Heinolan välille rakennettu moottoritie kaatoi vanhan vitostien varrelta monta yritystä, kun liikenne yhtäkkiä väheni. Ismo Siitonen ja Eeva Laajoki perustivat vanhaan huoltoasemarakennukseen ravintolan, jonka esikuvana ovat amerikkalaiset dinerit.

Vaikka ravintola sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Lahden keskustasta, asiakkaita riitti heti niin paljon, että bisnestä oli pakko laajentaa. Lisäsiiveksi löytyi aito amerikkalainen koulubussi suoraan Louisianan osavaltiosta New Orleansista.

Parin vuoden jälkeen pihaan hankittiin toinen, hiukan pienempi linjuri, joka toimii kesäisin jäätelökioskina. Kolmannen onnikan voi vuokrata vaikka omalle pihalle juhlatilaksi.

Ruokalistalla ovat pääosassa hampurilaiset, mutta tarjolla on myös salaatteja ja burritoja. Hampurilainen on niin muhkea, että bataattiranskalaiset voi jakaa kaverin kanssa. Punaisella sohvalla istuessaan voi hetken aikaa kuvitella olevansa Amerikassa.

Bus Burger -ravintolat Savontie 409, Lahti, ja Erämiehentie 1, Hollola. busburger.fi

 

Saunalautta on ollut toiminnassa reilun vuoden.
Saunalautta on ollut toiminnassa reilun vuoden.

Kirkkonummen saunalautta

Aurinko paistaa, ja kymmenet lokit pitävät meteliä kallioluodolla. Käki kukkuu vastarannalla. Kyhmyjoutsenpari hoivaa pesäänsä muutaman kymmenen metrin päässä. Tiira tekee saalistussyöksyjä peilityyneen mereen, ja kaislikossa loiskahtaa kala. Muuten luonnonrauha on rikkumaton.

Ei uskoisi, että olemme 35 kilometrin päässä Helsingin rautatieasemalta. Laituriin kiinnitetty saunalautta on Jukka ja Eeva Palokankaan luomus. Jukka on sen suunnitellut ja osin rakentanut, Eeva vuokraa sitä ympäri vuoden.

Noin 30 neliön kokoisella lautalla on oleskelutila, keittiönurkkaus, sauna, pukuhuone ja wc. Kylmä vesi juoksee, ja sauna lämpiää klapeilla. Kaksi ihmistä mahtuu lomailemaan mökissä vaikkapa romanttisesti. Lasiseinät luovat avaran tunnelman.

Pian selviää, mistä lautta on saanut nimensä. Rannalle ilmestyy harmaahaikara, joka astelee ylväästi meistä välittämättä.

Saunamajoitus Haikara, Medvastintie 285, Kirkkonummi. Yö kahdelle 186 e. airbnb.fi

 

Graffitikierroksen kiehtovimpia töitä on taiteilija ChemiSin kolmiulotteiselta vaikuttava teos.
Graffitikierroksen kiehtovimpia töitä on taiteilija ChemiSin kolmiulotteiselta vaikuttava teos.

Pasilan katutaidekierros

Kirjava kala lipuu vihreässä vedessä hissin yläpuolella. Nurkan takana pieni siili nakuttaa läppäriä. Mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu?

Itä-Pasila on suomalaisen betoniarkkitehtuurin uljaimpia ilmestyksiä. 1970-luvulla vanhalle varastoalueelle nousi kaupunginosa, jonka suunnittelu oli edistyksellistä.

Ajatus oli kaunis, toteutus ei. Parkkihallien suut ja kävelykannelle kulkevat portaikot ovat synkkiä ja varjoisia, kerrostalojen seinät harmaita.

Sen takia Helsinki Urban Art -yhdistys alkoi pari vuotta sitten hankkia Pasilaan katutaideteoksia. Niistä suurimmat ovat koko talon kokoisia, pienimmät lähes huomaamattomia. Kaikkiaan töitä on viitisenkymmentä.

Teosten löytämistä helpottaa mobiilikartta, jolle työt on merkitty. Se kannattaa ladata, sillä alue on sokkeloinen. Yhdistys järjestää alueella myös maksullisia opastettuja kierroksia.

helsinkiurbanart.com/pasilan-­katutaidekaupunginosa

Tämä on Matkaopas-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää Matkaoppaan juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/matkaopas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla