Miten se nyt menikään? Kuva: Sanoma-arkisto / Heini Sivonen
Miten se nyt menikään? Kuva: Sanoma-arkisto / Heini Sivonen

Miten se nyt menikään... Muistatko, mitä lentokoneeseen saa viedä?

Ei mennyt kaikki ihan putkeen Münchenin lentokentällä viime sunnuntaina. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka nelikymppinen nainen pääsi nesteiden kanssa läpi turvatarkastuksesta. Lopulta virhe johti melkoiseen hässäkkään. Poliisi joutui tyhjentämään koko terminaalin, ja yli 300 lentoa peruttiin. Tapaus johti myös kolmen ihmisen potkuihin.

Eikö nainen tiennyt, että nesteitä ei saa viedä koneeseen? Ja oliko turvatarkastuksessa päiväuniaika? Tarina ei kerro, mutta ehkä on hyvä kerrata, mitä sinne koneen matkustamoon saa ja ei saa viedä? Eihän se aina ihan yksinkertaista ole. Testaa, miten hyvin sinä tunnet säännöt!

 

Loviisa hurmaa värikkäillä taloillaan ja idyllisillä pikkukaduillaan. Kokosimme kaupungin ihastuttavimmat kesäkohteet.

1. Sibeliuksen Jannen Loviisa

Hämeenlinnalainen Janne Sibelius vietti nuoruusajan kesänsä isoäitinsä luona Loviisassa. Tuolloin hän löysi setävainaansa ranskankielisiä käyntikortteja, joissa Johan oli käännetty Jeaniksi. Tästä myös Janne omaksui itselleen uuden taiteilijanimen. Sibeliuksenpuistoa koristaa säveltäjän patsas. 

➜ Chiewitzinkatu 2

2. Legendaarisia herkkuja puutaloalueella

Loviisan puutaloalueella on useita kahviloita, joista yksi on vanhassa tallissa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila. Kahviherkut nautitaan ulkosalla, sillä sisällä on tilaa vain yhdelle seurueelle. 

➜ Mariankatu 2 C, Tuhannentuskankahvila.fi

Café Vaherkylä tarjoaa asiakkailleen muun muassa porkkanakakkua, jolla on legendan maine paikallisten keskuudessa. Niin hyvää se on!

➜ Aleksanterinkatu 2, vaherkyla.fi 

3. Värikäs Bongan linna

Lyhyen matkan päässä Loviisan vanhoista puutalokortteleista sijaitsee Bongan linna, jonka omistaa kesällä 70 vuotta täyttävä kuvataitelijataiteilija Riitta Nelimarkka. Kesäviikonloppuisin linna on avoinna vierailijoille. 

➜ La Forza del colore ja pikkuisen dadaa -näyttely kesä–elokuussa. Linnakuja, bonga.fi 

4. Koko perheen linnoitusseikkailu

Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholman merilinnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus. Koko perheelle sopivalle linnoitukselle pääsee reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Saarella järjestetään opastettuja kierroksia ja lapsilla on mahdollisuus päästä ratkaisemaan linnoituksen unohdettua mysteeriä. Saarelta löytyy myös ravintola.

➜ Liput kannattaa ostaa etukäteen! Reittiliikenteen aikataulut: visitsvartholm.fi/

5. Kulttuuria ja kahvia ruukkialueella

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin ruukkialue sijaitsee kosken rannalla, noin 15 kilometrin päässä Loviisasta. Vanhoissa ruukkirakennuksissa on käsityökauppoja ja pari kahvilaa. Alueella järjestetään kesällä tapahtumia, ja kulttuurista voi nauttia vaikka kesäteatterissa. 

Ruukin alueella on myös pieni, valkoinen puukirkko, jonka alttaritaulu on kuuluisan taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama.

➜ stromforsinruukki.com

6. Rentoa lomailua kodikkaassa villassa

Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Loviisan keskustasta sijaitsee kodikas, mutta tyylikäs Villa Baumgartner. Huoneistoissa on täysin varusteltu keittiö ja oma kylpyhuone. Uimarannalle on vain vartin kävelymatka. Ruokakauppa ja lasten leikkipuisto sijaitsevat villasta vain muutaman sadan metrin päässä

➜ Puistokatu 3, villabaumgartner.fi

Maarianhamina on suloinen 11 000 asukkaan kaupunki, joka tunnetaan puutaloista, merestä ja vehreydestä. 

UPEA POMMERN

Maarianhaminan upein ja lähes pakollinen nähtävyys on länsisatamassa sijaitseva museolaiva Pommern. Se on maailman viimeinen alkuperäisessä kunnossaan oleva nelimastoinen rahtipurjelaiva, jossa myös lapset viihtyvät. Laivan kunnostus rajoittaa aukioloaikoja. 

➜  www.sjofartsmuseum.ax.

Kuva Vastavalo/ Jouni Nurmilo
Kuva Vastavalo/ Jouni Nurmilo

PERFEKTA PANNKAKOR!

Jos Ahvenanmaasta pitäisi tietää vain yksi asia, se olisi ehdottomasti pannukakku! Tätä kardemummalla maustettua herkkua saa kaikkialta kaupungista, mutta huhujen mukaan parhaat pannarit tarjoaa Bagarstugan. Tarjolla myös muita herkkuja

➜ Ekonomiegatan 2. 

Kobba Klintarin luotsiaseman kesäkahvilan vertaista ei ole toista. Sinne tehdään kesäisin veneretkiä Maarianhaminasta. 

➜ Venekuljetukset alkavat Korrvikin kalasatamasta 22.6. www.kobbaklintarsvanner.ax 

Kuva Vastavalo/ Minna Suhonen
Kuva Vastavalo/ Minna Suhonen

PARATIISI LUONNON KESKELLÄ

Havsvidden on todellinen rauhan keidas kaupungin ulkopuolella. Noin 45 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminasta sijaitsee kallioille rakennettu, kuvankaunis hotelli, jonka huoneista on upeat näkymät merelle. Täältä löytyy majoitusta myös isommille porukoille. Havsviddenissa on myös erinomainen ravintola.

➜ www.havsvidden.com

LISUKKEENA AURINGONLASKU

Se alkuperäinen Pub Niska itäsataman Merikorttelissa tarjoilee Ahvenanmaan tyylisesti plåtbröd-nimellä kulkevaa pizzaa maukkailla täytteillä. Sopii myös lapsiperheille.

➜ Sjöpromenaden www.pubniska.gastrogate.com

Pub Albinissa pääsee pizzan lisäksi pääsee nauttimaan myös upeista maisemista. Pubi on lyömätön paikka auringonlaskun ihailuun kaupungin länsisatamassa. 

➜ Sjöpromenaden 

TÄYDELLINEN RETKIPÄIVÄ SAARELLA

Maarianhaminasta noin 20 kilometrin päässä sijaitsee saaren ainoa, vuonna 2004 perustettu Stallhagenin pienpanimo. Sen viereisessä Pub Stallhagenissa on tarjolla ruokaa ja panimon tuotteita. 

➜ www.stallhagen.com 

Jos jatkat matkaa noin 10 kilometriä, pääset Kastelholman linnalle.

Nauti illallinen Kastelholman linnan kupeessa. Kävelymatkan päässä on Ahvenanmaan tähtikokin  Michael Björklundin  Smakbyn-ravintola.

➜ www.smakbyn.ax

Panimomestari Mats Ekholm. Kuva Stallhagen
Panimomestari Mats Ekholm. Kuva Stallhagen