Kämäräinen (Santtu Karvonen) ja Janne (Jussi Vatanen) seikkailevat vain Napapiirillä, mutta on niitä muitakin kohteita, joissa Suomessa kannattaa käydä. Kuva: Yellow Film / Mikko Rasila
Kämäräinen (Santtu Karvonen) ja Janne (Jussi Vatanen) seikkailevat vain Napapiirillä, mutta on niitä muitakin kohteita, joissa Suomessa kannattaa käydä. Kuva: Yellow Film / Mikko Rasila

Ovatko kesälomasuunnitelmasi vielä vaiheessa? Listasimme 19 Suomi-kohdetta, jotka ovat käymisen arvoisia. Oman vinkkisi voit kertoa kommenteissa!

Kotimaassa voi taas matkustaa! Näin päätti hallitus viime viikolla. Toki turvallisuusohjeita pitää noudattaa, löydät ne Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta

Sen kunniaksi, että Suomi on taas auki, listasimme 19 kohdetta, jotka ovat käymisen arvoisia.

1. Vattaja, Lohtaja/Kokkola

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Kuva: Sanoma-arkisto
Kuva: Sanoma-arkisto

Kaikki tietävät Yyterin ja Kalajoen hiekkasärkät, mutta harvempi tietää, että niiden välissä Kokkolan Lohtajalla sijaitsee lähes koskematon paratiisiranta, Vattaja. Vattajan hiekkaranta on Pohjoismaiden pisimpiä hiekkarantoja, laguuneineen se on peräti 15 kilometriä. (Yyteri esimerkiksi on 6 kilometriä.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Supermatala ranta jatkuu avomerelle silmänkantamattomiin. Alueelta löytyy luontopolkuja ja lintutorni. Vattaja on todennäköisesti jäänyt ilman suurempaa julkisuutta siitä syystä, että osa alueesta on Puolustusvoimien käytössä.

Hiekkarannalla ei myöskään ole ison mittakaavan palveluita, mutta kesällä löytyy kioski ja vessat. Vattajanniemen päässä on Ohtakarin entinen kalastajakylä. Sieltä löytyy pieni kalastusmuseo ja kesällä myös baari.

2. Hailuoto, Pohjois-Pohjanmaa

Kuva: Sanoma-arkisto / Markku Bärman
Kuva: Sanoma-arkisto / Markku Bärman

Oulun kupeessa sijaitseva Hailuoto tarjoilee upean saarielämyksen Perämerellä. Idyllinen majakka lähellä uimarantaa, viehättävät maatilamajoitukset ja paikallinen ruoka ovat parasta Hailuotoa.

Pehmeät hiekkarannat, dyynit ja niiden välissä puikkelehtivilla pitkospuilla vaeltaminen kruunaavat kokemuksen. Mutta jo puolen tunnin ilmainen lauttamatka vie täydelliseen kesätunnelmaan.

3. Koitelinkoski, Kiiminki

Vuonna 2018 Koitelinkoskelta näki tällaisia revontulia. Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen
Vuonna 2018 Koitelinkoskelta näki tällaisia revontulia. Kuva: Sanoma-arkisto / Ville Honkonen

Kun Oulusta ajelee noin 25 kilometriä Kuusamon suuntaan, pääsee Koitelinkoskelle. Se on hurmaava luonnontilassa oleva koskialue, jossa voi vaeltaa, meloa, uida ja vaikkapa paistaa makkaraa. Alueella voi todellakin nauttia pohjoisen hiljaisuudesta sekä karun kauniista luonnosta – ympäri vuoden.

4. Parikkalan patsaspuisto (Parikkala)

Kuva: Sanoma-arkisto / Kimmo Taskinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Kimmo Taskinen

Parikkalalaisen tee ite -taiteilija Veijo Rönkkösen patsaspuisto on puiston sijaan pikemminkin umpeenkasvanut puutarha, mutta miten omaperäinen ja vaikuttava! Valtatie 6:n varressa sijaitsevassa rehevässä pikkupuutarhassa on viitisensataa Rönkkösen tekemää betonipatsasta.

Patsaat ovat outoja ja useimmat niistä kummallisissa asennoissa, Rönkkösen mukaan siksi, että ne joogaavat. Osa patsaista on saanut suuhunsa käytetyt tekohampaat, joita taiteilija haali paikalliselta hammasteknikolta. Patsaspuisto ei saa julkista rahoitusta, ja puiston hoito ja patsaista huolehtiminen on pääsymaksujen ja tuotemyynnistä saatujen tuottojen varassa.

Pienestä matkamuistomökistä kannattaakin ostaa vähintään se jääkaappimagneetti.

5. Jalavan kauppa, Taivalkoski

Kuva: Sanoma-arkisto / Kai Tirkkonen
Kuva: Sanoma-arkisto / Kai Tirkkonen

Jo pihapiiri on sympaattisen näköinen, kaunis historiallinen alue. Kun kauppaan astuu sisään, tuntuu kuin aika pysähtyisi. Vastaan tulee pitkiä flanelliyöpaitoja, jatsareita, huopatossuja sekä perinnetavaroita vanhasta kassakoneesta alkuperäisiin sisustustavaroihin.

Jalavan pirtissä törmää myös leppoisaan kauppiaaseen, joka kertoo mielellään tarinoita kaupan historiasta. Lounasta ja kahvia on tarjolla, sekä tietenkin vanhan kansan suosikkeja eli Uskovaisten pastilleja.

6.–7. Vallisaari ja Pihlajasaari, Helsinki

Vallisaari avattiin yleisölle vuonna 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Rio Gandara

Helsingin saarista Suomenlinna on se kuuluisin ja suosituin, mutta pääkaupungin edustalla on useita muitakin viehättäviä saarikohteita päiväretkelle. Jo merimatkat lautoilla ovat kiva kokemus etenkin kuumana hellepäivänä. Pakkaa eväät mukaan ja lähde retkelle!

Luonnonmukaisessa tilassa vuosia viihtynyt Vallisaari sijaitsee Suomenlinnan naapurissa 20 minuutin lauttamatkan päässä Kauppatorilta. Saari oli puolustusvoimien käytössä vuoteen 2012 asti, ja yleisölle se aukesi vasta 2016. Saaressa voi kävellä joko Aleksanterin kierroksen (3 km) tai Kuninkaansaaren kierroksen (2,5 km). Maisemat ovat vehreitä ja vanhoja sotilasrakennuksia on kiinnostavaa tutkia. Saaresta löytyy kahvila, vesipisteitä ja kuivakäymälät.

Pihlajasaari sijaitsee Hernesaaren edustalla noin 3 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Sinne pääsee vesibussilla Merisatamasta ja Ruoholahdesta. Pihlajasaari on entinen huvilasaari, mutta nykyään erinomainen kohde päiväretkelle.

Pihlajasaaren luonto on monipuolinen: on kallioita, metsiköitä, lehtomaisemaa ja huippuhyvät hiekkarannat, joista pääsee uimaan. Saaren itäiseltä puolelta löytyy naturisteille tarkoitettu ranta. Saaresta voi varata myös saunan. Ravintola on, samoin useampi keittokatos ja juomavesipisteitä.

8. Ärjänsaari, Kajaani

Ärjänsaari sijaitsee Kajaanissa Oulunjärven rannalla. Ärjä on tunnettu kymmenen kilometrin rannastaan, joka on lähes kokonaan hiekkaa. Havupuiden ja hiekkatörmien seassa laiduntaa kesäisin myös lampaita.

Ärjänsaaressa voi marjastaa ja sienestää, ja ruokailu onnistuu nuotiopaikalla. Saareen järjestetään kesäisin laivakuljetuksia, mutta perille pääsee myös omalla veneellä. Talvisin saareen pääsee hiihtämällä.

9. Pekka Heikkisen leipomo, Kajaani

Ruisleivän lisäksi leipomosta saa tämän näköisiä herkkuja. Kuva: Sanoma-arkisto / Miska Puumala

Pekka Heikkinen on yli satavuotias kajaanilainen leipomo, josta saa Suomen parasta puu-uunissa tehtyä ruisleipää. Vaikka leipomossa voi kahvitella paikan päälläkin, on sieltä lyhyt matka myös Kajaaninjoen rantaan tai torille.

10. Hatanpään arboretum, Tampere

Kuva: Sanoma-arkisto

Kuvankaunis Hatanpään arboretum on puisto Tampereen Hatanpäässä, Hatanpään kartanon pihapiirissä. Tampereen ydinkeskustasta on matkaa sinne vain noin kolme kilometriä . Puisto sijoittuu Pyhäjärven rantaan, ja sinne pääsee keskustasta kätevästi kävellen tai useilla bussilinjoilla. Parkkipaikkoja löytyy myös.

Arboretum on puisto, johon on 1970-luvulla istutettu lukuisia eri kasvilajeja. Siellä voit ihailla muun muassa erilaisia puulajeja, perennoja, pensaita ja kesäkukkia. Paikan kruunaa kartanon pihapiirissä sijaitseva ruusupuutarha. Ulkoilun ja kasvien ihailun lomassa voi pysähtyä vaikka piknikille tai kahteen alueella toimivaan kesäkahvilaan.

11. Ruissalon camping-alue, Turku

Kuva: Sanoma-arkisto / Vesa-Matti Väärä

Kesäisin Turun paras yöpaikka sijaitsee Ruissalon camping-alueella. Isolle nurmikentälle saa pystytettyä oman teltan kauas muista leiriytyjistä.

Aamun valjetessa voi kävellä viereiselle hiekkarannalle ja pulahtaa virkistävälle uinnille mereen. Hellepäivinä kaupunkilaiset saapuvat alueelle aamupäivästä, joten aikainen lintu saa nauttia tyhjästä uimarannasta. Ruissalosta pääsee helposti bussilla kaupunkiin tutustumaan Turun ravintolatarjontaan ja kulttuurikohteisiin, kuten Turun linnaan.


12. Nuuksio, Espoo

Kuva: Sanoma-arkisto / Heidi Piiroinen

Espoon Nuuksiossa tuntuu siltä kuin olisi kauempanakin pääkaupungista. Alueella on eripituisia patikkareittejä, ja matkan varrella voi pysähtyä paistamaan makkaraa.

Yöpyminen kansallispuistossa on upea kokemus, ja oman teltan voi pystyttää monille kauniille telttapaikoille. Jos kaipaat enemmän toimintaa, vuokraa kajakki, sup-lauta tai fatbike-pyörä. Alueella pääsee myös löylyihin, Haukanpesän saunalla järjestetään yleisiä saunavuoroja.

13. Koli

Melkoinen kansallismaisema! Sen tekivät tunnetuksi jo Jean Sibelius ja taidemaalarit Eero Järnefelt ja Pekka Halonen.

Ukko-Kolin huipulle kapuaminen ja sieltä avautuva näkymä ei unohdu, kun sen on kerran nähnyt. Vieressä on Akka-Koli. Alla kimaltelee Pielinen, johon on ihana pulahtaa seudun rannoilta.

Kolilla voi tehdä kuitenkin muutakin. On pieni ja rauhallinen kylpylä Koli Relax Spa, on Pirunkirkon luola, jonne järjestetään luolavaellusretkiä. Kolin juurella on Paimentuvan ratsastustila, joka järjestää islanninhevosretkiä. Kolin pieni keskusta on tosi söpö, etenkin Kolin Ryynäsen kahvila.

14. Fiskarsin ruukkialue, Raasepori

Helsingistä kannattaa lähteä Fiskarsin ruukkialueelle päiväretkelle – ja kohde on käymisen arvoinen myös kauempana lomaileville. Vanhalla ruukkialueella on noin 30 yrittäjän palveluita ja usein monia näyttelyitä. Kun alkaa olla hiukopalan tarve, kahvila Pesula on yksi vaihtoehto taukopaikaksi. Ruukin vanha pesutupa on ihanan simppeli – ja siellä tarjotaan alueen parasta teetä. 

15. Vanha kaupunki, Porvoo

Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä

Porvoon vanha kaupunki on idyllinen lomakohde mihin vuodenaikaan tahansa. Kahvilat, suklaapuodit ja käsityöläisliikkeet kutsuvat pysähtymään. Yksi kaupungin parhaista brunsseista tarjoillaan Glassikko-ravintolassa, josta voi ostaa mukaan Vanhan Porvoon jäätelötehtaan jäätelöitä. Kardemummajäätelö maistuu ihan pullalle!

Voit herkutella jätskisi jokirannassa, ja hengen ruokaa saa vierailemalla Porvoon tuomiokirkossa.

16. Pikisaari, Oulu

Pikisaari, tuo pieni saari Raatin, Hietasaaren ja Oulun keskustan välissä on todellinen käsityöläissaari. Saarella on ollut myös toimintaa laivanrakennuksesta viinapolttimoon ja villatehtaaseen.

Siellä tuoksuu kesäaikaan edelleen terva, ja näytillä on usein ympäristötaidetta sekä muita taidenäyttelyitä. Muun muassa Vanhassa villatehtaassa on taiteilijoiden työtiloja, näyttelytiloja sekä muuta toimintaa. Ja ihan pelkästään vanhojen puutalojen katseleminen on hauskaa Pikisaaressa.


17. Naantali

Vanhat talot, pienet puodit, keskiaikainen kivikirkko, sympaattiset kahvilat, söpöt rantakalliot ja -bulevardit. Naantali on paljon muutakin kuin Muumimaailma.

Kaunis luonto, muun muassa Kuparivuori, on tutustumisen arvoinen myös Naantalin vanhan kaupungin liepeillä. Päiväkahvit voi nauttia viehättävän sataman aurinkoisilla terasseilla.


18. Napapiiri

Rovaniemellä vierailevan jouluihmisen must-paikka kesälläkin! Jos joulupukki, outletit ja muu kaupallinen meininki ei kiinnosta, alueella on myös hienoja retkeilymahdollisuuksia.

19. Kierikkikeskus, Yli-Ii

Tämä paikka tarjoilee sukelluksen kivikautiseen elämään. Vierailija pääsee kokemaan huimia seikkailuja Iijoen varrella ja tutustumaan elävään arkeologiaan. Kierikkikeskus sijaitsee Yli-Iissä, Oulusta noin 60 kilometrin päässä.

Jos kaipaat lisää vinkkejä, niitä löytyy muun muassa 100syytä.fi-sivustolta. Omat vinkkisi voit kertoa kommenteissa!

Harkitsetko road tripiä Suomessa? Alla olevasta jutusta löydät 38 kohdetta:

 

Erityisasiantuntija

Yyterin hiekkaranta ei ole kuusi, vaan n. neljä kilometriä pitkä. Yyterin alueella on yhteensä n. kuusi kilometriä hiekkarantaa, mukaan lukien mm. koirien hiekkaranta golfkentän vieressä.

Tuiccu Karhu

Mihin unohtui Suomen etelä - Hanko? Meillä on 30 km hienohiekkaisia rantoja, linnoitusmuseo ja paljon muuta näkemistä ja tekemistä. On kuin etelässä olisi. Rantakadun ravintolat tarjoavat kulinaarisen nautinnon ja tekemistä riittää muutenkin. Tehkää vaikka päiväretki Bengtskärin majakalle tai entiseen sotilassaareen Öröön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla