Kodin Kuvalehti
Yksin matkustavalla on vapaus valita.
Yksin matkustavalla on vapaus valita.

Lomaa jäljellä, muttei ketään kenen kanssa lähteä matkalle? Mikset lähtisi yksin? Lue Kodin Kuvalehden vinkit yksin matkustavalle!

Yksin matkustaminen on antoisa ja mielenkiintoinen kokemus, jossa tutustut uusiin kulttuureihin ja ihmisiin – ja ennen kaikkea itseesi. Pakkaa reppuusi seikkailumieltä ja nämä vinkit.

1. Tee omannäköinen matka.

Kotiin ei kannata jäädä nuhjaamaan vain sen vuoksi, ettei löydä seuraa matkalle. Ajattele: voit kerrankin valita matkakohteen ja reissusuunnitelmat aivan oman mielesi mukaan. Mitä olet aina halunnut tehdä tai nähdä? Pakkaa jo laukkusi!

2. Hyödynnä kaverit tai kaverin kaverit matkaoppaina.

Olisiko juuri nyt oikea aika lähteä tapaamaan työkomennuksen vuoksi ulkomaille muuttanutta ystävää? Tai ehkä joku ystävistäsi tuntee matkakohteestasi jonkun, joka mielellään näyttää sinulle paikkoja tai jakaa ainakin parhaat paikalliset vinkit kanssasi. Paikallisten vinkeillä löydät todennäköisesti paikkoihin, joihin toiset turistit eivät eksy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Yövy paikallisten luona tai treffaa heitä muuten.

Jos yksin jääminen jännittää, hanki matkakohteesta uusia ystäviä. Esimerkiksi sohvasurffauksen kautta saatat löytää mukavan majapaikan, illallisseuraa tai puolison. Sohvasurffaajia on kaiken ikäisiä ja monet ottavat matkaajan mielellään mukaan menoihinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Ota kirja mukaan.

Jos junassa tai ravintolassa yksin istuminen tuntuu tylsältä ja pitkästyttävältä, voit aina kaivaa laukustasi kirjan kaveriksi.

5. Lähde opastetuille retkille ja kierroksille.

Jos kaipaat seuraa, muttet jaksa alkaa itse jututtaa paikallisia tai toisia matkaajia, osallistu opastetuille kierroksille tai päiväreissuille. Porukassa reissaaminen tuo mukavaa vaihtelua itsenäisiin matkapäiviin.

6. Pyydä ihmisiä ottamaan sinusta kuvia.

Joo, kai siihen voi käyttää selfie-keppiäkin nykyään. Jos et kuitenkaan omista sellaista, pyydä muita ottamaan sinusta kuvia kamerallasi tai puhelimellasi. Tärkeintä on, ettet jätä lomakuvia ottamatta siksi, ettei kaverisi ollut niitä ottamassa. Nähtävyyskohteissa kannattaa katsella ympärilleen: Saatat hyvinkin pian huomata toisen yksin matkaavan, jolle tarjota vastavuoroisesti kuvausapua.

7. Kirjoita matkapäiväkirjaa tai pidä blogia.

Yksin reissaava ei voi muistella matkojaan yhdessä matkakumppanin kanssa jälkeenpäin, joten kirjaa reissun kohokohdat ja päivän aikana syntyneet oivallukset ylös matkapäiväkirjaan. Sen kirjoittaminen on myös oivaa puuhaa, kun istut yksin kahviloissa tai ravintoloissa. Astetta sosiaalisempi versio on pitää matkalta blogia, jonka kautta kotiväkikin voi seurata reissun edistymistä ja elää mukana matkan kohokohdissa.

8. Opettele paikallista kieltä.

Mikä loistava tilaisuus matka onkaan hankkia se small talk -tasoinen portugalin taito, jota et koskaan uskonut kaipaavasi! Yksin reissaavan on helpompi jäädä juttusille torikauppiaan, baarimikon tai paikallisjunan vieruskaverin kanssa. Yksin matkustavia lähestytään herkemmin kuin pariskuntia tai suurempia porukoita – niin hyvässä kuin pahassa. Opettele myös torjumaan epätoivotut lähestymiset paikallisella kielellä.

9. Tutkaile mielenkiintosi kohteita.

Mitä teet, kun saat ihan itse päättää? Ole kerrankin röyhkeän itsekäs ja tee vain sitä, mitä tahdot. Jaksatko jonottaa Colosseumille tai tuhlata kauniin kesäpäivän Louvressa? Kukaan ei pakota, jos et tahdo.

10. Nauti!

Voit tehdä ihan mitä haluat. Reissun jälkeen saattaa hieman hymyilyttää: uskalsin ja pärjäsin – ihan itse.

Jutun kirjoittaja on toimittaja Noora Jussila, joka on matkustanut paljon yksin Euroopassa, Aasiassa ja Lähi-idässä.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla