Kuvat
sanoma-arkisto, kohteet
Mustion Linnan puisto Raaseporissa tarjoaa kartanoromantiikkaa.
Mustion Linnan puisto Raaseporissa tarjoaa kartanoromantiikkaa.

Tänä kesänä puutarhamatkaillaan kotimaassa. Kaipaatko kukkivaa kartanoidylliä vai retkeä koko kansan puistoon?

Oletko istunut New Yorkin reissulla Central Parkissa? Käytkö Helsingissä tutkimassa Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ruusuja? Olet puutarhamatkailija. Puutarhamatkailu on matkailua, joka kohdistuu puistoihin ja puutarhoihin.

Suomalaiset puutarhamatkaajat suuntaavat usein ulkomaille, kuten Englannin vehreisiin maisemiin, sillä meillä ei ollut varaa hienoihin barokkipuutarhoihin, kuten useissa muissa Euroopan maissa. Kotimaisen puutarhakulttuurin historia on lyhyt, toteaakin Juha Kivimäki Puutarhataiteen Seurasta.

Mutta meilläkin on esimerkiksi hienoja kartanopuistoja. Ja pohjoismaissa hautausmaat ovat puistomaisia kohteita. Suomessa on paljon viehättäviä hautausmaita, kuten Porin metsähautausmaa tai Helsingin Hietaniemen hautausmaa. Kivimäki vinkkaa kuitenkin tutustumaan oman lähiseudun puutarhoihin. Voit yllättyä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Avoimet puutarhat -virtuaalikohteita 5.-31.7. www.avoimetpuutarhat.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kartanoromantiikkaa

Mustion Linna nousi Raaseporiin 1700-luvulla. Nykyään sen puisto kiemurtelevine polkuineen on romanttinen retkikohde – vai miltä kuulostavat puistosta löytyvät lummepolku ja rakkaudensilta? Pieteetillä kunnostetussa puistossa kasvaa kaunista vanhaa kasvillisuutta.

www.mustionlinna.fi. Puistoon vapaa pääsy. (Sivun pääkuvassa.)

Aspegrenin puutarha Pietarsaaressa henkii historiaa.
Aspegrenin puutarha Pietarsaaressa henkii historiaa.

Historian havinaa

1700-luvulla Pietarsaareen rakennetun Rosenlundin pappilan valtava, vanhaan malliin entisöity Aspegrenin puutarha henkii historiaa. Mieleen jäävät jämptit sorakäytävät ja viljelykorttelit, vanhan ajan kukat sekä lääke- ja maustekasvit. Puutarhan keskellä nousee söpö huvimaja, joka on rakennettu vanhojen piirustusten mukaan. Pappilan ravintolassa on hyvä lounas.

www.rosenlund.fi. Puutarhaan vapaa pääsy.

Katariinan meripuistossa Kotkassa voi launastaa ja meditoida.
Katariinan meripuistossa Kotkassa voi launastaa ja meditoida.

Merellistä tunnelmaa

Pari vuosikymmentä sitten paikalla tökötti karu öljysatama. Nyt Katariinan meripuisto Kotkassa on palkittu iso kansanpuisto, jonka kallioilla, nurmilla ja poluilla viihtyy koko perhe. Lounaan voi valmistaa puiston grillissä ja kattaa nätille graniittipöydälle. Jos mieli on levoton, käy kävelymeditaatiolla kivillä reunustetussa labyrintissä. Matkaa keskipisteeseen ja takaisin on kilometrin verran.

www.kotka.fi → asuminen ja ympäristö → puistot ja viheralueet

 Oulun Hupisaarten purosta voi bongailla taimenia.
Oulun Hupisaarten purosta voi bongailla taimenia.

Saarelta saarelle

Hurmaavat Hupisaaret löytyvät Oulun keskustan kupeesta, Oulujoen suistosta. Useista pienistä saarista ja puistoista koostuva kaupunkipuisto on kiva kävelyretkikohde. Rehevissä maisemissa edetään pitkin kävelyteitä ja pieniä valkoisia puusiltoja. Käy ainakin Kiikkusaarella, mistä löydät riippuvaoksaisten rautatieomenapuiden muodostaman kujan. Paratiisisaarella kasvaa huhujen mukaan Oulun vanhin koristeomenapuu.

www.ouka.fi → asuminen ja ympäristö → ympäristö ja luonto

Kirjurinluodon puistossa saa aimoannoksen viherterapiaa.
Kirjurinluodon puistossa saa aimoannoksen viherterapiaa.

Viherterapiaa kaupungissa

Kirjurinluodon puisto tarjoaa viherterapiaa Porin keskustan kyljessä. Tänne tullaan ulkoilemaan ja piknikille. Muista uimapuku, sillä Kokemäenjoen rannalla on kiva hiekkapohjainen uimaranta. Kirjurilla voi tehdä eri pituisia kävelykierroksia.

Testaa lyhyt Polsanluodon lenkki, jossa pääset keskelle luontoa osin pitkospuita pitkin. Lenkiltä löytyvä kapulalossi liikkuu lihasvoimalla.

www.visitpori.fi/kirjurinluoto

Strömsössä on juuri niin söpöä kuin tv-ohjelma antaa ymmärtää.
Strömsössä on juuri niin söpöä kuin tv-ohjelma antaa ymmärtää.

Kuin Strömsössä

Televisiosta tuttu Strömsön punainen huvila ei ole liian hyvä ollakseen totta – se löytyy Vaasan Västervikistä. Talon pihaa saa kiertää vapaasti. Sieltä löytyy tee itse -ihmisen inspiraatioksi ohjelmassa askarreltuja asioita ja kekseliäitä istutuksia.

Strömsöntie, noin 10 kilometriä Vaasan keskustasta.

Tertin kartano pihapiiri kiteyttää, mitä idylli tarkoittaa.
Tertin kartano pihapiiri kiteyttää, mitä idylli tarkoittaa.

 Kenkäveron pappilassa voi nähdä myös lampaita.
Kenkäveron pappilassa voi nähdä myös lampaita.

2 X kartanoidylli

Kaksi vaaleanpunaista kartanoa yhdellä iskulla? Se onnistuu Mikkelissä, missä Kenkäveron pappilamiljöön ja Tertin kartanon idylliset piha-alueet huokuvat maalaisromantiikkaa.

Kenkäveron charmi syntyy kukkivista pioneista, tuoksuvista yrteistä, rapsuteltavista lampaista ja oman leipomon perunarieskasta. Pihalta löydät satoja erilaisia kasveja kukista rohdoskasveihin ja hyötypuutarhan antimiin.

Myös Tertin kartanon tiluksilla vihannekset kypsyvät ja yrttitarha tuoksuu. Puutarhaan voi tutustua paitsi itse, myös vuokrattavan äänioppaan kanssa (5 e). Saat kuulokkeiden ja kartan lisäksi avaimen, jolla pääset vanhan navetan raunioihin rakennettuun rönsyilevään Salaiseen puutarhaan.

www.kenkavero.fi, tertinkartano.fi. Puutarhoihin vapaa pääsy.

 Monet Mustilan arboretumin istutuksista ovat jo sata vuotta vanhoja.
Monet Mustilan arboretumin istutuksista ovat jo sata vuotta vanhoja.

Metsän siimeksessä

Olo on kuin satumetsässä. Elimäellä sijaitsevan Mustilan arboretumin ensimmäiset istutukset tehtiin yli sata vuotta sitten. Nyt yli sadan hehtaarin puulajipuistossa on tilaa samoilla rauhassa. Puisto on jaettu eri teemoihin: Amerikasta löydät Pohjois-Amerikan lehtipuita, Japanista japanilaisia puita, Etelärinteeltä vaahteroita... Jos puuhulluus iskee, puistokahvilasta voi ostaa pikkutaimia mukaan.

www.mustila.fi. Aikuiset 8 €, koululaiset 5 €, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi.

LolaVasko

Monet asiat ovat nyt mahdollisia, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä liikaa. Haluatko työskennellä kotona ja pitää hauskaa? Kokeile urheiluvedonlyöntiä mrbet casino on hyvin tuottoisaa nyt, ja on helppo ymmärtää alkaa ansaita. Tämä on melko kätevä ja vakaa järjestelmä. Tämän pitäisi sopia sinulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla