Kuvat
Tuukka Toivonen
Hurmaava Retrouvé-putiikki haluaa olla vastalääke pikamuodille.
Hurmaava Retrouvé-putiikki haluaa olla vastalääke pikamuodille.

Lontoon Brick Lane on laadukkaan kierrätysmuodin mekka. Lähde päiväretkelle tutun miljoonakaupungin vihreämmälle laidalle!

Ilmassa leijuva tuoksu on viettelevä sekoitus katukojujen padoissa muhivaa currya, karamellisoituja manteleita sekä raakasuklaan ja artesaanikahvin rikkaita aromeja. Katu on sakeanaan ihmisiä kaikista mahdollisista etnisistä taustoista, ja kaikilla näyttää olevan hauskaa. Turistit ottavat Instagram-kuvia psykedeelisten katumaalauksien edustalla. Ympäristö on reteän rosoinen, vaikka vain parin korttelin päässä häämöttävät Cityn kiiltävät pilvenpiirtäjät.

Kaiken tämän luovan kaoottisuuden ja turistivilinän ohessa silmään osuu toistuvasti yksi avainsana: vintage. Brick Lane Vintage. Search & Destroy Vintage. Onimos Vintage Clothing. Brick Lane Vintage Market.

Tervetuloa energiaa pulppuavalle Brick Lanelle, Lontoon East Endin sydämeen! 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Brick Lane tunnetaan ympäri maailmaa vintageharrastajien pyhiinvaelluskohteena. Vuosikerta-aarteiden perässä yhä useampi suomalainenkin löytää tiensä Itä-Lontooseen. Mutta mistä aloittaa – ja ennen kaikkea kuinka löytää ne todelliset helmet hälinän keskeltä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Cityn tornit eivät ole kuin kulman takana, mutta silti tunnelma Brick Lanen ympäristössä on aivan toinen. 

Saisiko olla kukkamekko vai lateksibuutsit?

Nautinnollisen vintagepäivän voi aloittaa esimerkiksi Brick Lanelta, jatkaa siitä Dalstoniin ja sieltä idyllistä Regents-kanaalin vartta pitkin trendikkäälle London Fieldsin alueelle.

Heti Brick Lanen sydämestä löytyy uusi, elämäniloa pursuava vintageputiikki Cream (Brick Lane 158). Se tarjoaa räiskyviä värejä ja tarkalla silmällä valittuja designer-vaatteita sekä naisille että miehille.

Liikkeen erikoisuus ovat tuunatut, japanilaisvaikutteiset denimtuotteet.

Kadun toiselta puolella sijaitsee legendaarinen Rokit (101 Brick Lane), jonka ensimmäinen liike avattiin 1980-luvulla Camdeniin. Liikkeen valtavasta valikoimasta löydät mitä ikinä menneiltä vuosikymmeniltä halajatkin; skaala ulottuu aina 30-luvun ysäriin ja armeijakuoseista kesämekkoihin. Rokitin huolitellut retronäyteikkunat 60-luvun televisioineen ovat jo nähtävyyksiä itsessään.

Minuutin kävelyn päässä Rokitin ja Creamin eteläpuolella sijaitsee noin neljänkymmenen liikkeen tunnelmallinen Brick Lane Vintage Market (85 Brick Lane), joka on osa vanhan Truman-panimon alakertaa. Runsaan, mutta sekalaisen tarjonnan joukosta erottuvat ultratrendikkäät puodit Kin ja Blue Moon, joista jälkimmäisestä voit hankkia vaikkapa päheät lateksibuutsit.

Vaikka Brick Lane -vierailu kannattaa minä viikonpäivänä tahansa, sunnuntai on alueen virallinen markkinapäivä. Silloin kadut kirjaimellisesti pursuavat ihmisiä, ruokakojuja ja katuesiintyjiä. Noin kahdensadan myyjän Sunday Upmarket (91 Brick Lane) on silloin alueen ehdoton ykköspaikka, haitpa sitten muotia, käsityötaidetta tai herkkuja. Samalla voit päästä rupattelemaan paikallisten käsityöläisten ja kauppiaiden kanssa.

Blue Moonista löydät maiharit joka värissä. 

Hippiä ja hipsteriä

Kun shoppailu ja Brick Lanen turistimassat alkavat uuvuttaa, puikahda pakoon hälinää Nomadic Community Gardensin suojiin. Allens Gardens -puiston pohjoispuolella sijaitseva hippihenkinen piilopaikka tarjoaa värikästä katutaidetta, ja sieltä löytyy myös kahvila ja baari. Iltaisin DJ houkuttelee paikalle bilettäjiä.

Pikku tauon jälkeen on hyvä jatkaa matkaa pohjoiseen, kuuden minuutin overground-junamatkan päässä sijaitsevaan Dalstoniin, jota rakastavat myös hipsterit ja taiteilijat.

Tunnelmallinen ja vehreä Dalston Eastern Curve Garden -puisto on ideaali paikka teepaussille. Sen jälkeen jaksaa suunnata Kingsland Roadin charity shopien eli hyväntekeväisyyskauppojen kautta ylistettyyn vintagetaivaaseen nimeltä Storm in a Teacup (366 Kingsland Road). Siellä on esillä länsimaisten huippumerkkien ohella huolella valikoituja japanilaisia brändejä, kuten Comme des Garconsia, Yohji Yamamotoa ja Issey Miyakea.

Storm in a Teacup -putiikista tavoittaa parissa minuutissa Regents-kanaalin, Itä-Lontoon idyllisen aarteen, jossa asuu vesilintujen ohella lontoolaisia jokiveneisiin rakennetuissa kodeissa.

Pikku kävelylenkki pitkin kanaalinvartta London Fieldsin pääkadulle Broadway Market Streetille kestää kymmenisen minuuttia. Sieltä löytyykin seikkailun varsinainen jalokivi.

Hurmaava Retrouvé (23 Broadway Market) luottaa korkeatasoiseen ja kestävään muotiin. Sen vintagevaatteet on valikoitu huolella aina uimapuvuista ja baskereista kimonoihin ja hääpukuihin.

Kaikesta huokuu rakkaus laatuvaatteita kohtaan. Liikkeen myyjä, myös sirkustaiteilijana esiintyvä Jessica kertoo, että Retrouvé haluaa olla vastalääke pikamuodille ja tarjota apua ilmastoahdistukseen, jota moni brittikin nykyään potee. Retrouvén vaatteet eivät ole aina edullisia, mutta ne kestävätkin sitten vuosikymmeniä.

Cream tarjoaa vain vintagevaatteiden kermaa. 

Pubiin, of course

Päivää Lontoossa ei tietenkään voi viettää ilman fish and chips -annosta ja ehkä piipahdusta pubiin.

Päivän päätteeksi jalkojaan voi lepuuttaa Broadway Market Streetin tunnelmallisessa Dove-pubissa (24–28 Broadway Market St) ja maistella paikallisen London Fields -panimon oluita ja talon vegaanisia fisuja ja raneja.

Mikäli vintagen nälkä ei ole vieläkään sammunut, matkaa voi vielä jatkaa virkeän London Fieldsin puiston läpi kohti Hackney Central -asemaa, jonka kupeesta löytyy omalaatuinen Paper Dress Vintage (352 a Mare Street). Iltamyöhään asti auki oleva putiikki tarjoaa myös cocktaileja ja järjestää konsertteja ja open mic -iltoja. 

Vanhan Truman-panimon alakerrasta löytyy nelisenkymmentä vintageputiikkia. 
Sisältö jatkuu mainoksen alla