Kuvat
Sanoma-arkisto ja Getty Images
 Kiinnostavatko saamelaismusiikki ja -kulttuuri? Suuntaa elokuussa Inariin Ijahis Idja -musiikkifestareille.
Kiinnostavatko saamelaismusiikki ja -kulttuuri? Suuntaa elokuussa Inariin Ijahis Idja -musiikkifestareille.

Kamat autoon ja tien päälle. Kotimaassa on loputtomasti uutta nähtävää. Kokosimme yhteen mielenkiintoisimmat kohteet.

Suomi mainittu!

The Guardian -lehti nosti tuoreessa artikkelissaan Suomen Euroopan kymmenen parhaan järvi- ja jokilomailupaikan listalle. Jutussa hehkutettiin erityisesti Päijänteen aluetta. Ei liene uutinen, että suomalainen luonto, erikoiset matkailukohteiteemme ja pohjoisen uniikki eksotiikka kiinnostavat ulkomailla.

Myös me suomalaiset alamme vihdoin ymmärtää maamme valtavan matkailupotentiaalin. Kaukomatka ei ole enää ainoa vaihtoehto irtiottoon arjesta, vaan yhä useampi jää loimailemaan Suomeen. Muun muassa aktiivisista matkailijanaisista koostuvassa Seikkailijattaret-ryhmässä on jo pitkään hekumoitu kotimaan matkailulla. Tänä kesänä erityisen suosituksi on noussut Suomen kiertäminen autolla, siis kotimainen road trip.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pyysimme kokeneita reissunaisia paljastamaan omat Suomi-suosikkinsa road trippiensä varrelta. Vinkkejä kertyi valtava määrä. Seuloimme niistä mielenkiintoisimmat tähän juttuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos siis suunnittelet road trippiä (tai muuta kotimaan matkaa) tälle kesälle, olkoon tämä aarrekarttasi. Näitä Suomi-helmiä et halua missata!

Itä-Suomi

1. Punkaharju kansallismaisema, josta esiin nostettiin majoituspikat Hotelli Punkaharju, Punkaharju Resort, B&B Hepokatti, Hotelli Kruunupuisto sekä Tynkkylän Lomaniemi. Loistavina ruokapaikkoina mainittiin vohveleistaan tunnettu Inkerikahvila ja Cafe Rantakivi.

2. Joensuu ja tapahtumapuutarha Botania. Puutarhasta löytyy yli 2 000 kasvia ympäri maailmaa ja maailman pohjoisin trooppinen perhospuisto. Puistossa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia.

3. Kolin kansallispuisto kylpylä Koli Relax spa sekä majoituspaikat Paimentupa ja Kolin keidas saivat osakseen erityistä suitsutusta.

Kolin kansallismaisemia kelpaa ihastella.
Kolin kansallismaisemia kelpaa ihastella.

4. Ilomantsin alue, jossa erityistä huomiota keräsi huikea Hermannin viinitila ja viinitorni, josta näkee Venäjälle saakka. Mielenkiintoisina kohteina mainittiin myös Möhkön ruukkikylä, karjalaisia perinteitä vaaliva Parppeinvaaran runokylä ja Petkeljärven kansallispuisto. Parppeinpirtin nykykarjalaista pitoateriaa oli vakuuttanut herkkusuut.

5. Lieksassa Ruunaan retkeilyalue ja upeat kosket. Koskenlasku siellä pitää kokea.

6. Kotka ja sympaattinen Santalahden leirintäalue.

7. Lappeenrantaan kannattaa suunnata jo pelkästään Saimaan upeiden järvimaisemisen takia, mutta myös Suomen vanhin ortodoksikirkko ja joka kesä samaan paikkaan rakennettava Hiekkalinna pitää nähdä. Herkuttelijoille suositellaan Lappeenrannan torin "vetyjä" ja "atomeja" sekä satamassa sijaitsevaa Lehmus Roastery -kahvilaa ja paahtimoa.

8. Parikkalan patsaspuisto viehättää outoudessaan. Suosituksia sai myös patsaspuiston lähellä sijaitseva Iloisen Pässin Maalaispuoti, jonka ruoka keräsi kehuja.

Pohjois-Suomi

1. Rovaniemi tuntuu olevan uusi kulinaristien mekka. Suosituksia keräsivät ainakin ravintolat ja kahvilat Choco Deli, Cafe 21, Arctic Restaurant, Nili, Himo, Roka Street Bistro ja Roka Kitchen & Winebar, Kauppayhtiön Pure Pizza ja Pure Burger, Wingston ja Hostel Cafe Koti.

2. Kuusamo ja Iisakki Village. Kylä on modernisoitu jäljitelmä vanhasta Paanajärven Rajalan pihapiiristä. Erityisen maininnan sai tunnelmallinen Kesäaitta.

3. Kemin saaristossa sijaitsevaa Perämeren kansallispuistoa kutsuttiin löytämättömäksi aarteeksi. Palanen Lappia keskellä merta. Kansallispuistoon pääsee nykyisin kätevästi taksiveneellä. Myös lähellä sijaitsevan Keminmaan vanha kirkko, eli Pyhän Mikaelin kirkko keräsi kiinnostusta. 1500-luvulla rakennetusta kirkosta löytyy muun muassa muumioitunut kirkkoherra.

Selkä-Sarven saari Kemin edustalla on yksi Perämeren kansallispuiston suosituimmista kohteista.
Selkä-Sarven saari Kemin edustalla on yksi Perämeren kansallispuiston suosituimmista kohteista.

4. Oulusta nostettiin esiin Koitelin yli kolmen kilometrin pituinen, lähes luonnontilaan jätetty koskialue. Myös Hailuoto ja Nallikarin ranta keräsivät ylistystä. Ruokapuolelta nostettiin esiin Suomen kauneimmaksi kahvilaksi tituleerattu Koivurannan kahvila ja Sokeri-Jussin kievari, jossa pääsee maistamaan rössypottua, oululaista perinneruokaa.

5. Inarissa pääsee tutustumaan saamelaiskulttuuriin. Suosituksia saivat saamelaismuseo Siida ja elokuussa järjestettävät Ijahis Idja -musiikkifestarit.

6. Enontekiön alueelta nostettiin esiin sympaattinen pikkukylä Hetta ja kokeneemmille patikoijillesopiva Pöyrisjärven erämaa.

Länsi-Suomi

1. Klassinen Saariston rengastie on monen mielestä maineensa veroinen. Turun alueen saaristossa risteilevä reitti on pituudeltaan noin 200 kilometriä, ja matkan voi taittaa joko autolla tai pyörällä.

2. Kalajoen Hiekkasärkät pitävät pintansa edelleen. Upeiden hiekkarantojen ja alueen lukuisten palveluiden lisäksi esiin nostettiin valtava puinen perinnealus Kaljaasi Ansio, jolla pääsee nauttimaan ikimuistoisesta purjehdusmatkasta. Myös lähistöllä sijaitseva Ulkokallan majakkasaari keräsi kehuja.

3. Korppoossa sijaitsevan Hotelli Nestorin ruokaa kehuttiin maailman parhaaksi.

4. Kemiönsaari, josta nostettiin esiin ylellinen Söderlångvikin kartano ympäristöineen, Sagalundin kulttuuriperintöön keskittyvä museo ja Kasnäsin saaristokylpylä.

Söderlångvikin kartanossa on esillä osa mesenaatti Amos Andersonin taidekokoelmasta.
Söderlångvikin kartanossa on esillä osa mesenaatti Amos Andersonin taidekokoelmasta.

5. Raahessa ihastuttivat saaristo, vanha kaupunki ja sekä ruokaa että majoitusta tarjoava Langin kauppahuone.

6. Naantalista nostettiin esiin Rakkaudenpolku, kahvilakierros ja vanhan kaupungin värikkäät puutalot.

Keski-Suomi

1. Lempäälästä nostettiin esiin herkuistaan kuuluisa Kahvila Siiri sekä Vaihmalan hovi, josta on mahdollista saada upea sauna- ja spa-osasto käyttöön edullisesti.

2. Mikkelin alueella ihastuttivat taide- ja käsityökauppa Kenkävero ja Tertin kartano. 

3. Asikkalan alue keräsi kehuja Vääksyn kanavan alueen takia. Erityisesti esiin nostettiin alueen ranskalainen kyläkauppa.

4. Padasjoella sijaisee taidemaalari Enni Idin kotimökki, jossa toimii värikkään taiteilijan elämästä kertova museo.

5. Keski-Suomen leirintähelmeksi nousi multialainen Sinervän Leirintä, joka sijaitsee kauniin Sinervä-järven rannalla.

6. Jämsäläisessä 1800-luvulla rakennetussa Witikkalan kartanossa on kahvilan lisäksi ihana lahjapuoti.

7. Jaalassa sijaitseva Verlan tehdasmuseo on UNESCO:n maailmanperintökohde. Verlan ruukkimiljöössä pääsee tutustumaan laajasti paperiteollisuuden historiaan.

Verlan punatiiliset tehdasrakennukset ovat näkemisen arvoisia.
Verlan punatiiliset tehdasrakennukset ovat näkemisen arvoisia.

8. Juvan Teahouse of Wehmais mainostaa itseään Suomen ainoana englantilaisena teehuoneena. Se sattuu monen roadtripin varrelle, ja on loistava pysähdyspaikka.

9. Laukaassa sijaitseva Hitonhauta on 800 metriä pitkä ja 30-40 metriä leveä rotkolaakso. Legendat kertovat Hitto-nimisestä mennikäisestä, joka on säikytellyt rotkoon uskaltautuneita. Hiton kivettyneet kasvot näkyvät rotkon seinämässä.

10. Rantasalmen Järvisydän tarjoaa kävijälle ikimuistoisia kokemuksia. Erityisesti esiin nostettiin kallion sisään louhittu kylpylä ja House Boat, joka tarjoaa majoitusta Saimaan laineilla.

11. Lopella sijaitsevaa Iso Melkutin -järveä kehuttiin niin kirkasvetiseksi, että se vetää vertoja Lapin erämaajärville. Lähistöltä, Tervakoskelta löytyy idyllinen kahvila Tallicafe.


Etelä-Suomi

1. Hangon Tulliniemi, kaunis luonnonsuojelualue ja manner-Suomen eteläisin piste

2. Tuusulanjärven seutu, josta löytyy sekä luontoa, kulttuuria että historiaa. Esiin nostettiin erityisesti alueella toimiva Lottamuseo.

3. Fiskarissa sijaitseva Fiskarsin ruukkialue on matkailijoiden suosiossa, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen. Ruukki on perustettu vuonna 1649 ja toimii nykyisin suomalaisen taiteen ja muotoilun keskuksena.

4. Lohjan erikoisuus on "elämystavarataloksi" itseään mainostava Kasvihuoneilmiö. Sopivasti omituinen tavaratalo, josta löytyy mitä erikoisempia sisustusesineitä ja muita mielenkiintoisia tavaroita.

Tavaratalo Kasvihuoneilmiöstä löytyy jos jonkinlaista tavaraa.
Tavaratalo Kasvihuoneilmiöstä löytyy jos jonkinlaista tavaraa.

5. Salossa sijaitseva Mathidedalin ruukkikylä Teijon kansallispuiston kupeessa. Alueelta löytyy kaikkea ravintoloista museoihin ja jopa alpakoihin.

6. Porvoon lähistöltä löytyy viehättävä Haikon kartano, jonka juuret ajoittuvat 1300-luvulle. Kartanohotellissa toimii nykyisin myös kylpylä.

7. Ruotsinpyhtäällä sijaitseva Strömforsin ruukkialue tarjoaa käsityöläiskulttuuria ja uniikkeja majoitusvaihtoehtoja.

Puuttuiko oma suosikkisi? Kommentoi jutun alle ja jaa helmi muiden kanssa!

Teltassanukkuja

Nr 6- leirintäalue jolla ruohokenttä oli arvokkaampi kuin vieraat. Sinne ei päästy vaikka olisi tilaa ollut.Telttailu on kai leirintäalueille riesaa? Enpä suosittelisi tätä paikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla