Me Naiset
|
Päivi Arvonen
Auringonlasku on huikaisevan kaunis El Gounan pikkukaupungissa, jonne voi tehdä päiväretken Hurghadasta. Kuva: Shutterstock
Auringonlasku on huikaisevan kaunis El Gounan pikkukaupungissa, jonne voi tehdä päiväretken Hurghadasta. Kuva: Shutterstock

Egypti oli muutaman vuoden paitsiossa levottomuuksien vuoksi, mutta vanha suosikkikohde Hurghada houkuttelee taas turisteja tutulla reseptillä.

1. Lämpöä piisaa talvellakin

Egyptissä aurinkoa ja lämpöä on tarjolla talvellakin, eikä lentomatka ole liian pitkä, joten kohteen suosio on helppo ymmärtää. 

Matkanjärjestäjät lopettivat Egyptin-matkat kuitenkin vuoden 2011 kansannousun jälkeen, vaikka levottomuudet keskittyivät lähinnä pääkaupunkiin Kairoon. Nyt Egypti on palannut jälleen matkatoimistojen valikoimiin. Suomen Egyptin-suurlähetystön mukaan turvallisuustilanne rantalomakohteissa on pysynyt vakaana, eikä maassa ole tehty viime vuosina ulkomaalaisiin tai turisteihin kohdistuneita terrori-iskuja. 

Egyptin lomakohteet ovat ilmapiiriltään rentoja ja kansainvälisiä, ja matkailijoihin suhtaudutaan ystävällisesti, avuliaasti ja uteliaasti. Lomaresorttien ulkopuolella liikkuessa paikalliskulttuuri voi vielä olla konservatiivista, mutta kaikki sujuu hyvin, kun muistaa kunnioittaa sitä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kuin sukeltaisi satukirjaan

Punainenmeri tunnetaan yhtenä maailman parhaista sukelluskohteista. Kaikissa sateenkaaren väreissä loistava vedenalainen maailma koralleineen ja erikoisine kaloineen on kuin satukirjasta. Kalat tulevat hyvin lähelle niin snorklaajaa kuin sukeltajaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Värikäs vedenalainen maailma on kenen tahansa tavoitettavissa: snorklaus ei vaadi aiempaa kokemusta, ja varusteita saa vuokrattua edullisesti. Parhaat snorklauspaikat löytyvät meriretkiltä, joita järjestävät kaikki hotellit.

Lasipohja- tai sukellusveneen kyydissä vedenalaista maailmaa pääsee ihailemaan myös kastelematta itseään. Hurghadan akvaariossa (Hurghada Grand Aquarium) voi lisämaksusta sukeltaa haiden kanssa. Akvaarion beduiinitelttaa muistuttavassa kahvilassa tarjoillaan aitoa egyptiläistä teetä ja kahvia sekä beduiininaisten tekemiä käsitöitä. 

Kannattaa muistaa, että yläosaton auringonpalvonta on Egyptissä kiellettyä. Myös avonaiset kaula-aukot ja niukat asut saattavat herättää kiusallista huomiota, joten ainakin olkapäät ja polvet olisi hyvä peittää rannan ulkopuolella.

Egyptissä on monen mielestä maailman parhaat snorklausvedet. Kuva: Shutterstock
Egyptissä on monen mielestä maailman parhaat snorklausvedet. Kuva: Shutterstock

3. Tuhannen ja yhden yön meininkiä

Egyptiläiset ovat iltaihmisiä, ja ravintoloissa viihdytään lastenkin kanssa myöhään iltayöhön etenkin viikonloppuisin. Hurghadan yöelämä on silti hyvin rauhallista. Vilkkainta on viiden kilometrin mittaisella kävelykadulla El Mamshalla, joka on täynnä kahviloita, ravintoloita, baareja ja kauppoja.

Monet hotellit järjestävät asiakkailleen omaa iltaohjelmaa, joka voi olla vaikkapa vatsatanssia, fakiirin temppuja tai akrobatiaa sisältävä liveshow. Tuhannen ja yhden yön tunnelmaan vie mahtipontinen Arabian nights -spektaakkeli, jossa on musiikkia, hevosia ja valoefektejä. 

Alkoholin nauttiminen on sallittua, mutta humalassa liikkuminen voi olla jopa turvallisuusriski etenkin naisille. Hotellialueiden ulkopuolella liikuttaessa on kuitenkin syytä muistaa, että paikallinen kulttuuri on vielä perin konservatiivista. Naisten on hyvä tietää, että egyptiläinen mies tulkitsee katseen silmiin hymyn kera kiinnostukseksi.

4. Ei liikaa muinaismuistoja – mutta niitäkin löytyy, jos niin haluaa

Hurghada on ensisijaisesti auringonpalvojien kohde. Egyptin historiallisista kohteista se tarjoaa ainoastaan pienoismallit Mini Park Egyptissä.

Nähdäkseen muinaismuistoja faaraoiden ajalta täytyy lähteä retkelle 300 kilometrin päähän Luksoriin, joka on temppelien ja historiallisten monumenttien aarreaitta. Luksorin ja Karnakin temppelien ääni- ja valoshow’t ovat ikimuistoisia elämyksiä.

Parhaan kattauksen Egyptin muinaismuistoista näkee kolmen tai neljän päivän mittaisella Niilin-risteilyllä. 

Kuninkaiden laaksossa sijaitseva Tutankhamonin hauta löytyy Niilin länsirannalta, muinaisen Theban kaupunkin alueelta. Hallitsijoiden vaimojen hautoja pääsee katsomaan Kuningattarien laaksossa. Retkiä Luksoriin voi ostaa kaikista hotelleista. Erilaisia retkiä kaupitellaan myös kadulla, mutta varminta on ostaa ne aina hotellin tai matkatoimiston kautta.

Parhaan kattauksen Egyptin muinaismuistoista näkee kolmen tai neljän päivän mittaisella Niilin-risteilyllä Luksorin ja Assuanin välillä. Matkan hintaan sisältyy täysihoito sekä kierrokset muinaismuistokohteissa muun muassa Edfun, Kom Ombon ja Philaen temppeleissä. Assuanin ilmapiiri on verkkaisempi kuin muualla Egyptissä. Assuania sanotaankin Egyptin portiksi Afrikkaan.

Egyptin kuuluisimmat nähtävyydet kuten Gizan pyramidit ja Khan El Khalilin basaari sijaitsevat 500 kilometrin päässä Kairossa. Pääkaupungin hektisyys ja kaoottinen liikenne eivät ehkä ole lomakokemuksina niitä rentouttavimpia.

5. Ostosten tekeminen on jo kokemus itsessään

Tinkiminen on arabikulttuurissa osa sosiaalista kanssakäymistä. Tinkimiseen ei ole olemassa vedenpitäviä sääntöjä. Kauppiaan ensimmäisessä hintapyynnössä on joka tapauksessa ilmaa ainakin kolmasosa, joskus puolet tai vielä enemmän. Kannattaa tarjota summa, jonka on valmis maksamaan ja myös ostaa tuote, jos kauppias hintaan suostuu.

Hurghadan lukemattomissa kaupoissa on myynnissä lähinnä matkamuistoja, rantuotteita, huiveja, koriste-esineitä, mausteita sekä laukkuja ja kenkiä. Jos tinkiminen ei innosta, basaarityylistä kaupankäyntiä kiinteillä hinnoilla voi harrastaa Senzo Mall -ostoskeskuksen Al Mazzar -osastolla.

6. Tutustu myös kivaan naapuriin!

Parinkymmenen kilometrin päästä Hurghadasta sijaitsee myös El Gounan lomakaupunki, josta alun perin piti tulla Egyptin rikkaimpiin kuuluvan Sawiriksen suvun lomaparatiisi. El Gounan siistiin pikkukaupunkiin voi tehdä päiväretken, jonka aikana ehtii kiertää keskustan pikkukaupat ja ihailla auringonlaskua rantabaarista.

Hurghada on kasvanut 50 vuodessa pienestä kalastajakylästä laajalle levittäytyneeksi kaupungiksi ja suosituksi rantalomakohteeksi.

Aurinko paistaa talvellakin noin 9 tuntia. Kuva: Shutterstock
Aurinko paistaa talvellakin noin 9 tuntia. Kuva: Shutterstock

7. Ravintoloita joka lähtöön

Ravintoloita löytyy Hurghadassa joka makuun. Alkoholi voi olla kallista, mutta muutoin ruuan suhteen hintataso on maltillinen, jopa edullinen. 

Ravintoloissa kannattaa muitaa, että juomaraha on monelle pienipalkkaiselle egyptiläiselle elintärkeä lisäansio. Tipata kuuluu 5–10 prosenttia laskun loppusummasta – ja aina käteisellä. Luottokortti käy yleisesti hyvin maksuvälineenä kaikkialla paitsi ihan pikkukaupoissa.

Egyptissä asuva, suomalainen Monica Saarisalo suosittelee:

  1. El Bahar. ”Kalaravintolassa on erinomainen palvelu ja mukava tunnelma. Kannattaa kokeilla ainakin katkarapuja voi-tilli-kastikkeessa.”
  2. Thai Garden ja Mafia Pizzeria. ”Ravintolat sijaitsevat ihan vierekkäin, ja niissä voi tilata samaan pöytään molempien listoilta. Mafian pizzat ovat Hurghadan parhaita, ja Thai Gardenin ruoka aitoa ja tulista thaimaalaista.”
  3. Mahmaya Beach Club. ”Tyylikkäällä klubilla järjestetään kerran kuussa rantajuhlat. Testaa El Gounassa valmistettuja valko-, puna- ja roseeviinejä.”

Miten ja milloin?

Hurghadaan järjestetään Suomesta valmismatkoja suorilla lennoilla.

Talvellakin päivän ylin keski-lämpötila on yli 20–22 astetta, mutta yöt voivat olla viileitä.

Aurinko paistaa noin 9 tuntia päivässä. Aurinko laskee talvella noin kello 17.

Nainen +50

11 kertaa Egyptissä käyneenä en saa kyllikseni. 3 kk on ollut pisin aika Siinain idyllisessä Dahabissa. Ruoka on hyvää, ilmasto sitä parasta ja ihmiset yleensä erittäin ystävällisiä. Vaikka pitää aina muistaa että niin se kaiku vastaa miten sinne huutaa. 😊

Sisältö jatkuu mainoksen alla