Terveisiä Kiotosta! Kaupunki on kauneimmillaan sakuran aikaan. Kuva: Mirva Saukkolan kotialbumi
Terveisiä Kiotosta! Kaupunki on kauneimmillaan sakuran aikaan. Kuva: Mirva Saukkolan kotialbumi

Toimittaja Mirva Saukkola on tehnyt tänäkin vuonna jo toistakymmentä ulkomaanmatkaa. Parhaat reissuvinkit saa paikallisilta. 

Se Istanbulin-hotelli jätti unohtumattoman jäljen. Tuttavat olivat suositelleet Mirva Saukkolalle ”kivaa hotellia, jossa on mukavat parvekkeet ja kivat maisemat”.

Perillä kohteessa Mirvaa ja hänen miestään odotti pohjakerroksen murju, jossa ei ollut parveketta.

– Näkymänä oli tunkio. Huoneessa ei ollut kuin yksi valokatkaisija, joten kävelin pimeässä päin seinää, Mirva nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hotellista on tullut Mirvan ja hänen miehensä yhteinen vitsi: jos majapaikka ei matkoilla vastaa ihan odotuksia, aina lohduttaa, että onhan tämä sentään parempi kuin se loukko Istanbulissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mirva on himomatkailija. Koluttujen maiden määrää hän ei osaa edes laskea, mutta hän on vieraillut ainakin kaikissa Euroopan maissa ja nähnyt paljon myös Aasiaa ja Pohjois-Amerikkaa. 

”En koskaan mene Starbucksiin, vaan käyn paikallisissa pikkupaikoissa."

Mirva on myös asunut ulkomailla, puolisen vuotta sekä New Yorkissa että Pariisissa. Lisäksi hän asui opiskellessaan kolmisen vuotta Keski-Englannissa.

– Nykyään reissaan suunnilleen joka toinen kuukausi. Vaikka kyseessä olisi työmatka, venytän sitä ainakin viikonlopun yli, että ehdin nähdä paikkaa myös muuten.

– Tänä vuonna olen ollut Italiassa, Ranskassa, Espanjassa, Karibialla ja Kuubassa, kahdesti sekä Köpiksessä että Tukholmassa ja useamman kerran Tallinnassa, Mirva laskeskelee.

Suu auki, suomalainen!

Kun Mirva matkustaa, hänelle tärkeintä on tutustua kohdemaan omaan kulttuuriin.

– Imen kokemuksia kaikin aistein: syön, juon, katselen ihmisiä. En koskaan mene Starbucksiin, vaan käyn paikallisissa pikkupaikoissa.

Mirva tutustuu kohteeseen hyvin jo kotona. Esimerkiksi Japanissa kannattaa muistaa, ettei laita jalkaan risaa sukkaa, sillä kenkiä pitää riisua usein. Israelissa taas ei kannata odottaa aamupalalla munakasta, jos on sapatti; silloin on tulenteko kielletty.

Paikan päällä Mirva kiertää kaikki museot, sillä taide ja historia kertovat myös maan nykyisyydestä.

Parasta on kuitenkin tutustua paikallisiin. Kerran Kiotossa Mirva tutustui lasillisella tokiolaiseen korusuunnittelijaan.Kun koruista kiinnostunut Mirva sitten seuraavan kerran meni Tokioon, hän etsi miehen liikkeen.

– Ystävystyin Masaakin kanssa, ja viestittelemme yhä säännöllisesti.

Mirvasta suun avaamista ei kannata jännittää. Vaikka suomalaiset ovat jäyhiä, maailmalla ollaan usein vain innoissaan, jos turisti haluaa jutella.

– Kuubassa minulle juteltiin ummet ja lammet espanjaksi, kun näytin kiinnostuneelta. Kuuntelin sujuvasti, vaikka ymmärsin vain osan.

Paikallisilta saa myös vinkkejä, joita ei löydy turistioppaista.

– Roomassa kysyin hotellin portieerilta ravintolasuosituksia. Campo De’ Fiorin vierestä löytyi ihana sisäpiharavintola, jollaista en olisi ikinä itse keksinyt. Ravintolassa ei puhuttu sanaakaan englantia, ja lasku kirjoitettiin vanhanaikaisesti käsin paperille. Se oli paikallisuutta parhaimmillaan.

Etsi aina paikallista

Mirvan tärkein vinkki kuuluu, että matkalle lähtiessä kannattaa lukea paljon arvosteluja, mutta vain sellaisia, jotka vastaavat omaa elämäntyyliä.

Mirva käyttää paljon TripAdvisoria, mutta kannattaa muistaa, etteivät numeroarviot kerro välttämättä totuutta. Numeroiden takaa löytyvät kommentit kannattaa aina lukea, sillä sama hotelli näyttäytyy eri matkaajille eri tavoin.

– Jos matkustan kahdestaan mieheni kanssa ja etsin rauhaa ja hiljaisuutta, en tee mitään tiedolla, että lapsille on syöttötuolit ja leikkinurkkaus.

Arvioita antavat etupäässä muut turistit, jolloin niitä annetaan eniten turistirysistä. Jos aitous kiinnostaa, kannattaa katsastaa myös vähemmän arvosteluja saaneet paikat.

– Esimerkiksi Sisilian Taormina on todella kaunis kaupunki, mutta Catania on aidompi – ja halvempi. Paikallisten suosikkiravintolat taas löytyvät paikassa kuin paikassa yleensä vasta muutaman kilometrin päästä ydinkeskustasta, Mirva kertoo. 

Myös tähtiluokitukset kannattaa Mirvasta unohtaa, sillä moni pieni, mutta tunnelmallinen hotelli on jättäytynyt niiden ulkopuolelle.

– Mallorcan Sóllerissa majoituimme upeassa bed and breakfastissa, jonka omistaja oli burnoutin saanut entinen pankkiiri. Joka aamu hän kysyi, mitä tänään haluaisimme aamiaiseksi.

”Saint Bartsin saari on kuin palanen Ranskan Rivieraa keskellä Karibiaa. Ranskan sorina ja huippumuotitalojen myymälät fuskaavat uskomaan, että oltaisiinkin Saint-Tropezissa.”
”Saint Bartsin saari on kuin palanen Ranskan Rivieraa keskellä Karibiaa. Ranskan sorina ja huippumuotitalojen myymälät fuskaavat uskomaan, että oltaisiinkin Saint-Tropezissa.”

Tänne Mirva palaa aina 

  1. Italiassa minua viehättää kaikki: elämänasenne, kieli ja kauneus, jota on kaikkialla – arkkitehtuurissa, taiteessa ja ihmisten yllä. Menee mihin tahansa pikkukyläänkin, niin siellä on vähintään kirkko, jossa on upeat kattomaalaukset. Rakastan myös italialaista muotia.
  2. Ranska on rakas jo entisenä asuinmaana, mutta myös ranskalaisen muodin ja estetiikantajun vuoksi. Ollessani Ellen päätoimittaja ravasin Pariisissa jatkuvasti. Pariisilaiset ovat arrogantteja, mutta esimerkiksi Normandiassa ei ole tietoakaan koppavuudesta.
  3. New Yorkissa kiehtoo kulttuurien sulautuminen. Olen asunut Brooklynin Williamsburgissa, joka on tunnettu hipstereistään, mutta myös vahvasta italialaisyhteisöstä. Ihan vain lähtemälle kävelylle voi tuntea vaihtavansa maata. Italian jälkeen kieli vaihtuu puolaksi, ja kaikki lehdetkin ovat yhtäkkiä puolaisia. Toiseen suuntaan lähtemällä pääseekin ortodoksijuutalaisen yhteisön keskelle. 

Parhaat edulliset elämykset

  1. Kioton kylpylät. Onsen eli japanilainen kylpylä on reppureissaajallekin sopiva elämys. Hintaan kuuluu käyttökosmetiikka kuten Kanebon ja Shiseidon voiteita. Tatuointien kanssa kylpylään ei pääse: ne liitetään Japanissa rikollisuuteen.
  2. Oopperajuhlat Italiassa. Olin viimeksi kesällä katsomassa Rigolettoa Italian Taorminassa. Lipun oopperajuhlille saa muutamalla kympillä, sillä Italiassa ooppera on kansanhuvia, jonne pukeudutaankin ihan arkisesti.
  3. New yorkin vintageliikkeet. Mott Street Nolitassa on vintage-taivas! Viimeksi löysin YSL:n 70-luvun oopperatakin, josta maksoin parisataa. Se on pala taidehistoriaa. 

3 x jännittävä shoppailukohde

  1. Hongkong. Mong Kokin jademarkkinat ovat kiehtovat! Peltihallissa kaupataan kaikkea jadesta tehtyä rannerenkaista Buddha-patsaisiin. Hongkongissa on myös loistavat luksusliikevalikoimat, mutta matkoilta ostan useimmiten vain jotain paikallista. Jos haluan Chanelia, menen Pariisiin.
  2. Marrakeshin souk. Markkinoilta voi löytää laadukkaita käsitöitä ja nähdä omin silmin, kuinka niitä valmistetaan. Myynnissä on paljon nahkatuotteita ja silkkiä. Väkeä voi olla kyllä niin paljon, että ahdistaa.
  3. Pariisi. Porte de Vanves’n antiikkimarkkinat ovat mahtavat. Asiakkaina on enimmäkseen paikallisia. Marais’n Village Sant-Paulin kuukausittaiset antiikkimarkkinat ovat toinen suosikkini.

Mirva Saukkola

48-vuotias toimittaja, kirjailija, filosofian tohtori.

Tuore kirja Once in a lifetime kertoo ikimuistoisista matkakokemuksista.

Asuu Helsingissä miehensä kanssa.

Väsynyt julkisiin kivityksiin

Matkustamisen hiilijalanjälki voi olla raskas, mutta millainen on sinun hiilijalanjälkesi, "Mirva the hiilijalanjälki" -kommentoija? Syötkö lihaa, ajatko autolla, lämmitätkö kesämökkiä? Maailma ei pelastu netissä tölväilemällä, vaan omilla valinnoillasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla