Me Naiset
|
Viivi Aaltovesi
”Yksin lomaileminen vaatii rohkeutta. Minäkin pähkäilin asiaa monta vuotta”, Sami Kuronen kertoo. Kuva New Yorkista: Sami Kurosen kotialbumi
”Yksin lomaileminen vaatii rohkeutta. Minäkin pähkäilin asiaa monta vuotta”, Sami Kuronen kertoo. Kuva New Yorkista: Sami Kurosen kotialbumi

Viimeinen kuulutus määmatkalle! 

Yksin reissaaminen on hyvä idea, olitpa sitten sinkku tai suhteessa. Mutta mihin suunnata sooloseikkailulle? Tutut määmatkailijat neuvovat. 

Häämatkan sijaan määmatkalle

Kirjailija-bloggaaja ja määmatka-termin äiti Henriikka Rönkkönen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Vuosia sitten ajattelin, että olisi ihanaa päästä häämatkalle, mutta ei ollut miestä. Keksin, että hitsi, minähän lähden yksin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen arka ja vähän pelokas matkailija. Lennolla mietin kuolemaa ja perillä jännitän, löydänkö takaisin hotellille, jos poistun sieltä.

Yhdellä määmatkoistani lensin Bangkokiin, josta matkustin bussilla, lautalla ja taksilla Koh Changin saarelle. Se oli todella jännittävää. Oli sadekausi, tosi vähän porukkaa ja hinnat halvemmat. Sain oman rannan, ja aurinkokin pilkahteli esiin.

”Määmatkalla kannattaa välttää paineiden ottamista.”

Hyvä määmatka on omannäköinen. Tykkään nukkua, syödä ja kirjoittaa. Ideaalilomani on sellainen, että tuon oman arkeni vieraaseen paikkaan. Määmatkalla kannattaa välttää paineiden ottamista. Mitään nähtävyyksiä ei ole pakko nähdä.

Ainut huono puoli määmatkailussa on se, että yksin joutuu maksamaan enemmän esimerkiksi hotelleista ja taksimatkoista.

Kolmen Aasian-määmatkan jälkeen kaipasin aktiivilomaa. Lähdin Islantiin täysin aikataulutetulle reissulle, johon kuului viisi tuntia ratsastusta joka päivä. Näin valaita, upeita maisemia ja revontulia.”

Aikaa omille ajatuksille

Yrittäjä Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen

"Lomailin ensimmäistä kertaa yksin keväällä, Barcelonassa. Pelkään lentämistä, mutta sinne oli sopivan lyhyt neljän tunnin lento.

En tehnyt matkalle mitään suunnitelmia, googlasin vain vähän ravintoloita. Perillä hyppäsin hop on, hop off -bussiin, kävin ajelemassa vaijerigondolilla sekä katsomassa flamencoa.

Jos mieheni Sampo Kaulanen olisi ollut mukana, olisimme kävelleet tyyliin sata kilometriä päivässä ja flamenco-esityksessä hän olisi todennäköisesti vain huokaillut.

”Parasta matkassani olikin yksin oleminen.”

Rakastan espanjalaista ruokaa ja tykkään muutenkin Espanjasta. Barcelonan-reissun makein juttu oli ravintola, jossa pääsin itse paistamaan ruokani hiiligrillillä.

Toivon, että ihmiset kokeilisivat enemmän yksin matkustamista. Itsekseen liikkuessa tapaa paikallisia, ja he antavat uusia vinkkejä.

Rakastan olla yksin. Parasta matkassani olikin yksin oleminen, aika omien ajatusten kanssa. Äitini pelkäsi, ettei yksin matkustaminen ole turvallista, ja minut ryöstetään. Mutta minuthan voidaan kääntää vaikka Tampereen keskustassa!

Seuraavaksi lähden jonnekin, jossa on mahdollisuus spa-hoitoihin. Barcelonassakin pidin yhden spa-päivän. Kreikka tai jokin paratiisisaari kiinnostaisi.”

Matkanjohtajana minä itse

Juontaja Sami Kuronen

”Yksin lomaileminen vaatii rohkeutta. Minäkin pähkäilin asiaa monta vuotta. Nyt parin kokemuksen jälkeen luotan, että pärjään ja viihdyn itsekseni.

Mielestäni sooloreissujen kohteeksi sopivat paremmin kaupungit kuin rantakohteet. Isot kaupungit tarjoavat paljon nähtävää, eikä niissä tule tylsää ilman seuraakaan.

Vuosi sitten olin New Yorkissa viikon yksin. Joka päivä aamiaisen jälkeen laitoin hyvät kengät jalkaan ja kävelin ympäriinsä, noin 20 kilometriä päivässä. Eksyin pienille kujille, poikkesin tunnelmallisiin kahviloihin ja shoppailin.

”Kehotan kaikkia ottamaan ja lähtemään!”

Yksin matkustamisessa on parasta, ettei tarvitse neuvotella. Jos tekee mieli lasillista viiniä, ei muuta kuin kuppilaan. Ei tarvitse tehdä kompromisseja. Kehotan kaikkia ottamaan ja lähtemään!

Illallisilla olen kyllä kaivannut juttuseuraa. Yksin kynttilänvalossa pihviä leikatessa on tullut mieleen, että monista asioista saa paljon enemmän irti, jos ne voi jakaa jonkun kanssa. Toisaalta, kun avaa suunsa vaikka baaritiskillä, voi löytää itsensä mielenkiintoisista keskusteluista. Kerran Barcelonassa päädyin juttelemaan tunnin jalkapallosta amerikkalaisen isän ja pojan kanssa.”

Keväällä taas

Aivan ihanaa reissata yksin:) saa tehdä mitä haluaa ja milloin haluaa tai olla tekemättä mitään. Funtsailla vaan ja antaa pääkopan tuulettua. Reissun jälkeen virtaa ku pikku elukassa akut ladattuina. Päästävä ainakin pari kertaa vuodessa ilman perhettä määmatkalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla