Madeira tarjoaa loistavat puitteet myös patikoinnille. Kuva: Shutterstock
Madeira tarjoaa loistavat puitteet myös patikoinnille. Kuva: Shutterstock

Rentoutushetki ylellisessä kylpylässä, puutarhakahvit kukkaloiston keskellä vai patikointia levada-poluilla? Kaikki, kiitos! 

1. Koe Funchalin juhlahumu

Madeiralla osataan juhlia, joten festareita riittää ympäri vuoden: milloin juhlistetaan kirkon pyhimyksiä, rommia, viiniä tai banaania. Huhti–toukokuussa Funchal koristellaan kukkasin lähes kuukaudeksi. Kävelykadulle taiteillaan kukkamattoja, ja koko kaupunki tuoksuu puutarhalta.

Uutenavuotena Funchalin taivaan värjää yksi maailman suurimmista ilotulitusnäytöksistä. Uusivuosi onkin kesä–elokuun ohella saaren kiireisintä sesonkia.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Bongaa Ronaldo!

Jo lentokentällä tulee selväksi, kuka on saaren kultapoika. Olet saapunut huippufutari Cristiano Ronaldon kotikentälle! Nykyisin Madridissa asuva komistus vierailee kotisaarellaan säännöllisesti. Huhujen mukaan Ronaldo yöpyy aina Madeiralla ollessaan omassa Pestana CR7-hotellissaan. Siellä siis kannattaa päivystää, jos mielessä on fanikuva. Samaisesta rakennuksesta löytyy myös Ronaldo-museo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pestana CR7-hotelli, Av. Sá Carneiro / Praça do Marpestanacr7.com

 

3. Löydä viidakkopuutarha pilvissä

Funchalin yläpuolella keikkuva kaapelihissi kuljettaa vartissa 550 metrin korkeuteen Monten pikkukylään, josta löytyy upea trooppinen puutarha. Varaudu kunnon porrastreeniin, sillä rinteeseen levittyvässä viidakkomaisessa puutarhassa riittää kiivettävää mutta onneksi myös levähdyspenkkejä ja näköalakahviloita. Kaapelihissiin kannattaa ostaa menopaluulippu (16 €). Rohkeimmat voivat tulla alas perinteisellä aatelisnaisten tavalla: kahden miehen ohjastamalla korikelkkakyydillä (25 €/hlö, 30 €/2 hlöä).

madeiracablecar.com, montepalace.com

 

4. Seikkaile levadoilla

Ai millä? Madeiralla risteilee 2 000 kilometrin verran kastelukanavia eli levadoja, jotka tarjoavat loistavat puitteet patikoinnille. Levadareittejä löytyy joka kunto- ja rohkeustasolle korkeilta vuorenrinteiltä laakerimetsän siimekseen. Madeiralla autotunnelit tulevat tutuiksi, ja myös levadoilla voi varautua lyhyisiin tunneliosuuksiin. Levadakävely onkin parhaimmillaan seikkailu, jossa voi ylittää itsensä.

Ohjattuja patikkaretkiä tekee matkanjärjestäjän lisäksi mm.madeira-adventure-kingdom.com (alk. 25 €/puolipäiväretki). Parasta patikointiaikaa on huhti–toukokuu sekä syys–lokakuu.

 

5. Hemmottele itseäsi luksushotellin spassa

Levadakävelyn kruunaa hemmotteluhetki spassa. Yksi esteettisimmistä löytyy ihanasta Vidamar-hotellista. Varaa samalla jokin hieronnoista tai hoidoista, sillä ne sisältävät spa-käynnin (muuten 30 €.)

Lillun yksin 35-asteisessa suolavedessä ja katselen ikkunasta aavalle Atlantille. Vesisuihkut pehmentävät lihasjännityksiä ennen 25 minuutin niska–selkähierontaa (35 €). Hämärässä huoneessa soi rentouttava musiikki, kun vajoan eteerisiltä öljyiltä tuoksuvan unen rajamaille.

Jos pidempi visiitti jää kutkuttamaan, neljän ja puolen tähden hotelliin voi myös jäädä yöksi. Hinta vain on vain aika suolainen, alk. 211 €/yö/2 hlöä (puolihoito). Hotellin Koi-ravintolasta saa erinomaista sushia.

Vidamar Resort Hotel Madeira, Estrada Monumental 175–177, vidamarresorts.com/resort-madeira

Funchalissa matkailijaa ilahduttaa paitsi tunnelma myös melko edullinen hintataso.
Funchalissa matkailijaa ilahduttaa paitsi tunnelma myös melko edullinen hintataso.

 

6. Tee edullisia putiikkilöytöjä

Funchalissa parhaat putiikit löytyvät Rua Dr. Fernao De Ornelas -ostoskadulta. Myös hinnat ilahduttavat suomalaista matkaajaa. Itse viihdyin pisimpään hypistelemässä espanjalaisen Natura-liikkeen hipahtavia (ja huokeita!) vaatteita, koruja ja sisustustuotteita. Ostosten jälkeen kannattaa istahtaa kävelykadun varrella perinteikkääseen The Ritz-kahvilaan lattelle ja suussa sulavalle pastéis de nata -vanukasleivokselle. Terassilla vierähtää helposti tunti ohikulkevia ihmisiä seuratessa ja livemusiikkia kuunnellessa.

The Ritz, Av. Arriaga 33, theritzmadeira.com

 

7. Sunnuntai on hyvä päivä shopata

Pikkukaupat ovat kiinni, mutta ostoskeskukset ovat auki joka päivä. Hyppää bussiin 1, 2 tai 4 ja hurauta Lidon hotellialueelle, josta löytyy viehättävä ulkoilmaostoskeidas Forum.

Forum Madeira, Estrada Monumental 390, forummadeira.com

 

8. Mykisty maisemista

Niin viehättävä kuin etelärannalla sijaitseva Funchal onkin, saaren pohjoispuoli tarjoaa täysin toisenlaisen maailman. Jos siis matkanjärjestäjä tekee opastetun saarikierrosretken, sille kannattaa ehdottomasti lähteä! (Omatoimiautoilua serpentiiniteillä en suosittele.)

Kun aurinkoinen etelärannikko palmuineen jää taakse, maisema muuttuu yhä vehreämmäksi. Madeira on yhtä jyrkkää rinnettä, ja saaren korkein huippu kohoaa 1862 metriin. Saarikierroksella saakin ihailla niin havupuita kuin satumaisen tunnelman laurisilva- eli laakerimetsää naavahuntuineen.

Kun saavumme sateiselle ja tuuliselle pohjoisrannalle, kiviseen rantaan lyövät valtavat, jäänturkoosit aallot.

Trendileivos pastéis de nata tulee Portugalista.
Trendileivos pastéis de nata tulee Portugalista.

 

9. Maista Madeira! 

Lidossa sijaitsevassa Chalet Vicente -puutarharavintolassa voi nauttia paikallisen illallisen. Kannattaa testata ainakin valkosipulilla höystettyä bolo do caco -maalaisleipää sekä espadaa eli mustahuotrakalaa passionhedelmän ja banaanien kera. Jälkkäriksi hunajakakkua makean madeiraviinin kera. Illan päätteeksi kannattaa suunnata Lidon rantakadun Scat-baariin live-jatsille ja lasilliselle pirskahtelevaa viherviiniä eli vinho verdeä tai paikallista Coral-olutta.

Chalet Vicente, Estrada Monumental 238, chaletvicente.comScat music bar & restaurant, Rua de Leichlingen

Milloin ja miten?

Pakettimatkoja Madeiralle: Aurinkomatkat, TUI, Tjäreborg ja Apollomatkat.

Finnairin suorat lennot noin 5,5h.

Lempeä ilmasto tekee Pohjois-Atlantilla sijaitsevasta saaresta loistavan matkakohteen ympäri vuoden: talven ja kesän lämpötilaero on vain kuutisen astetta. Parasta aikaa loppukevät ja alkusyksy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla