Matkaopas
Malarialoinen elää ihmisen veressä ja tarttuu ihmisestä toiseen hyttysten välityksellä, verensiirroissa ja äidistä lapseen raskauden aikana. Kuvitus: Petri Rotsten
Malarialoinen elää ihmisen veressä ja tarttuu ihmisestä toiseen hyttysten välityksellä, verensiirroissa ja äidistä lapseen raskauden aikana. Kuvitus: Petri Rotsten

Miten malaria tarttuu? Entä mitä eroa eri lääkkeillä on? Selvitimme vastaukset seitsemään malariaan liittyvään kysymykseen.

1. Mikä malaria on?

Malaria on ihmisen veressä elävän loiseläimen aiheuttama tauti. Se tarttuu ihmisestä toiseen ja myös apinasta ihmiseen yleensä hyttysen piston kautta.

Malaria on kohtalokas yleensä alle 5-vuotiaille lapsille, raskaana oleville ja sairastuneille, jotka hakeutuvat liian myöhään hoitoon.

2. Missä malariaa esiintyy?

Suurin osa maailman malariatapauksista ja malariaan liittyvistä kuolemantapauksista todetaan trooppisessa Afrikassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinne ei pitäisi matkustaa ilman malarian estolääkitystä, sillä siellä malariaa todetaan ympäri vuoden. Tautia tavataan myös Aasiassa, Lähi-idässä sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Miten malaria tarttuu?

Malarialoinen elää ihmisen veressä ja tarttuu ihmisestä toiseen hyttysten välityksellä, verensiirroissa ja äidistä lapseen raskauden aikana.

Raskaana ollessa saatu malaria voi johtaa paitsi lapsen sairastumiseen, myös keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen. Hyttynen on vain malarian välittäjä, tauti pesii ihmisessä. Tämän vuoksi malaria-alueilla riski on suurin kaupungeissa.

Kaikki kolme tarjolla olevaa lääkettä ovat yhtä tehokkaita.

4. Miten voin välttää taudin?

Estolääkitys aloitetaan ennen matkaa ja sitä syödään matkan ajan sekä matkan jälkeen.

– Tartunnan saaneet ihmiset saattavat kertoa ottaneensa lääkitystä ohjeiden mukaan. Tarkemmin kysellessä yleensä selviää, että kuuri on jätetty kesken, kun on palattu Suomeen, vaikka ohjeissa kehotetaan syömään lääkettä vielä viikkoja matkan jälkeen, infektiotautien erikoislääkäri Heli Siikamäki toteaa.

Riskialueilla kannattaa suojautua hyttysiltä. Peittävät vaatteet, hyvä ilmastointi ja hyttysverkko ehkäisevät myös muita hyttysvälitteisiä tauteja, kuten denguekuumetta ja japaninaivotulehdusta.

Hyttyskarkote kannattaa levittää paljaalle pinnalle heti auringon laskiessa, ja ulkona ollessa sitä kannattaa lisätä pitkin iltaa. Sitruunaruohoa tai muita luonnonmukaisia keinoja ei ole todettu tehokkaiksi malariahyttysiä vastaan.

5. Minkälaisia estolääkkeitä on tarjolla?

Estolääkitys valitaan sen mukaan, mikä kullekin matkailijalle sopii parhaiten. Kaikki kolme tarjolla olevaa lääkettä ovat yhtä tehokkaita. Joskus valittavaan lääkitykseen vaikuttaa se, miten eri lääkkeet purevat juuri maassa tunnettuun malarialoiseen.

Noin 40 euron hintainen Lariam-kuuri aloitetaan viikkoa ennen matkaa. Lääke otetaan kerran viikossa. Sitä ei suositella ihmisille, jotka kärsivät psyykkisistä ongelmista tai epilepsiasta, sillä lääke saattaa aiheuttaa mielialavaihteluita, unettomuutta ja painajaisia.

Malarone on lääkkeistä kallein, kuuri maksaa noin 50 euroa. Kuuri aloitetaan vain päivää ennen matkaa ja jatkuu viikon matkan jälkeen.

Lääkkeistä edullisin on doksisykliini, joka on antibiootti. Kuurin saa viidellä eurolla. Joillekin käyttäjilleen se voi aiheuttaa taipumuksen palaa auringossa.

Sekä Lariamia että doksisykliiniä syödään kuukausi matkan jälkeen. Lääkkeet saa vain reseptillä, ja niiden yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa.

Malarian voi saada estolääkkeistä huolimatta. Hyttysen pistoilta suojautuminen ilta-aikaan on aina tärkeä osa malarian ehkäisyä.

Oireet saattavat aluksi muistuttaa flunssaa tai vatsatautia.

6. Mistä tiedän sairastavani malariaa?

Jos et ole sairastanut malariaa aikaisemmin, tauti puhkeaa usein hyvin rajuna. Malarian ensimmäinen oire on korkea kuume, johon liittyy horkkamaisia vilunväristyksiä. Vakavassa malariassa kuume sahaa edestakaisin. Myös ripuli, päänsärky ja kuiva yskä ovat tyypillisiä oireita.

– Oireet saattavat aluksi muistuttaa flunssaa tai vatsatautia. On tärkeää ilmoittaa lääkärille heti, että on käynyt malaria-alueella, jotta näytteet osataan ottaa ajoissa eikä hoitoon pääseminen pitkity.

7. Miten sairastunutta hoidetaan?

Ajoissa hoitoon hakeutunut parantuu usein jo alle viikossa.

Vakavaa malariaa hoidetaan suonensisäisesti annettavalla lääkkeellä, lievempää suun kautta otettavalla lääkekuurilla. Joskus lieviä tapauksia lääkitään esimerkiksi Lariamilla tai Malaronella, mutta yleensä ajatellaan, että tautia ei kannata hoitaa lääkkeellä, jonka se on jo päihittänyt.

Kaikki malarialoiset eivät poistu elimistöstä ensimmäisellä hoitokerralla, vaan tauti saattaa jäädä piilevinä parasiitteina ihmisen maksaan. Kohdemaissa maksaparasiitteja ei yleensä erikseen hoideta, sillä tauti uusiutuu malaria-alueilla muutenkin nopeasti. Suomessa maksaparasiitit hoidetaan toisella lääkekuurilla.

Kuolemantapauksia on Suomessa ollut viime vuosikymmeninä vain muutama. Kaikissa niissä on ollut kyse ihmisestä, joka on hakeutunut hoitoon liian myöhään.

Lähde: Infektiotautien erikoislääkäri Heli Siikamäki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla