ET

Vietä päivä peribrittiläisittäin. Käväise museossa ja antiikkimarkkinoilla, nauti edullinen pubilounas ja hyppää kerrosbussiin.

Nappaan lehtikioskista perinteikkään Time Out -tapahtumalehden ja kolmioleivän eli sandwichin. Viime mainittu peribrittiläinen keksintö on nimetty vuonna 1718 syntyneen Sandwichin jaarlin mukaan.

Maksu hoituu tietenkin punnilla. Kummastelen pientä ja sileää seteliäni.

– Ne ovat uusia ja itseasiassa muovia, sir, sanoo turbaanipäinen sikhimies tiskin takana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matka Heathrow'n lentokentältä keskustaan taittuu noin 40 minuutissa metron kolisevassa kyydissä. Ihmisten kohteliaisuus ihastuttaa. Lippuautomaatilla jokainen tuntuu olevan valmis päästämään naapurin edelleen jonossa ja hipaisukin ruuhkassa kirvoittaa excuse me -pahoittelun.

Excuse me – ruuhkassa jokainen pieni hipaisu aiheuttaa vuolasta anteeksipyytelyä.

Perillä Bakerloon aseman seinämaalauksessa päivystää Arthur Conan Doylen luoma maailmankuulu etsivä Sherlock Holmes.

Kadulla olen astua punaisen kerrosbussin eli double deckerin alle. Ne kun kulkevat meidän mielestämme väärällä puolella tietä.

Perinnepiirasta pöytään

Vauraan Mayfairin merkkiputiikkien takaa löytyy mukava paikka perinteiselle pubilounaalle.

Windmill tunnetaan palkituista piiraistaan, joista näkyvät nauttivan sekä lähitoimistojen pukumiehet että matkailijat sulassa sovussa. Brittiläisempää ruokaa saa hakea.

Otan kana-purjopiiraan, joka on tarjoilijan mukaan talon suosituin annos. Seuralainen valitsee Shepherd's pie -klassikkopiiraan, jossa on pitkään kypsytettyä jauhettua karitsaa ja kasviksia cheddarjuustoisen perunamuusikuoren alla.

Juomaksi tilaan hanarivistöstä yhden paikallisen real alen eli pastöroimattoman oluen. Tuoppi näyttää kuuluvan myös pukumiesten lounaaseen.

Tiuhaan käyvästä ovesta vetää, joten kysyn voisimmeko vaihtaa ikkunapöytään.

– Ei missään tapauksessa. Teidän täytyy istua tässä ja myös seuraavalla kerralla samassa pöydässä, tarjoilija vastaa pokerinaamalla.

Takavuosina brittien ruokakulttuuri oli vitsien kestoaihe. Puhe värittömästä, vetisestä ja mauttomasta ruuasta on kuitenkin aikoja sitten vanhentunut. Saarivaltakunnassa on nykyään helppo saada laadukkaista raaka-aineista huolellisesti valmistettua perinteisiin nojaavaa ruokaa.

Huippuravintoloiden suhteen Lontoo vetää vertoja vaikkapa Pariisille ja menee monen mielestä ohikin. Edullisten etnisten keittiöiden suhteen Lontoo ylittää kaikki Euroopan kaupungit.

Hengenravintoa museosta

Suuri osa Lontoon maailmankuuluista museoista on maksuttomia, myös valtava British Museum. Se on avattu vuonna 1753 ja sijaitsee Bloomsburyn kaupunginosassa, lyhyen kävelyn päässä Holbornin ja Tottenham Court Roadin metroasemilta.

Sisäänkäynti turvatarkastuksineen sujuu torstaisena iltapäivänä ripeästi. Viikonloppuisin on kuitenkin varauduttava jonoihin.

Ilmainen opaskartta neuvoo museon suosituimpiin tiloihin, kuten egyptiläisten muumioiden luo. Infotiskillä olevasta aikataulusta selviävät teemat 45 minuutin maksuttomille opastuskierroksille.

Suurin osa maailmankuuluista museoista on maksuttomia.

Vapaaehtoistyötä museossa tekevä, eläkkeellä oleva yliopiston kirjastonhoitaja Yvonne Gilbertson esittelee meille huoneen 41. Siellä on löytöjä Euroopan varhaiskeskiajalta, esimerkiksi Suffolkista vuonna 1939 löydetyn kalmiston esineistö.

Muita tunnettuja ilmaismuseoita ovat Natural History Museum, Science Museum ja kuvataiteen museo Tate Modern sekä monipuolinen Victoria and Albert Museum.

Puistot ja kanaalit kutsuvat

Suosittuja puistoja kävelylle tai piknikille ovat 137 hehtaarin Hyde Park ilmaistapahtumineen ja sen kyljessä sijaitseva kuninkaallinen puisto Kensington Gardens. Kävelijälle sopii myös paikoin maalaiskylämäinen Hampstead, joka sijaitsee Länsi-Lontoon Little Venicestä Camdeniin johtavan kanavan varrella.

Kanavien reunoilla on mukava kävellä asuntolaivoja katsellen.

Lontoon kanavat eivät näy pääteille, joten niiden verkosto on monelle Lontoon-kävijälle yllätys. Kanavoilla liikennöivät keväästä syksyyn vesibussit, mutta niiden rannoilla on myös kiva kävellä asuntolaivoja ihaillen.

Kävelyn voi päättää värikkääseen Camdenin kaupunginosaan, joka tunnetaan konserttipaikoistaan ja markkinoistaan. Suurimmillaan markkinat ovat lauantaisin.

Johan on markkinat

Kaupungin maineikkaimmat markkinat ovat Portobellon antiikkimarkkinat, joita mainostetaan maailman suurimmiksi. Myyjiä on parhaimmillaan tuhat ja ihmeteltävää riittää, vaikkei alan harrastaja olisikaan.

Myyntitiskit sijaitsevat muodikkaasta Notting Hillistä Ladsbroke Groveen kulkevan Portobello Roadin varrella.

Antiikkimarkkinoiden jatkona ovat uusien ja käytettyjen vaatteiden myyntikojut sekä vihannes- ja hedelmätiskit. Tarjolla on kaikkea vessapaperista porkkanoihin ja antiikkisiin kävelykeppeihin. Kadun hienot liikkeet ovat erikoistuneet vaikkapa keittokirjoihin tai karttoihin.

Tarjonnan kannalta paras päivä Portobellossa on lauantai, jolloin kaikki kojut ovat avoinna iltaseitsemään. Vähemmän ruuhkainen päivä on perjantai. Torstaisin markkinat ovat auki vain osittain ja kello kolmeentoista saakka.

Tarjonnan kannalta paras päivä on lauantai.

Ruokatori Borough Market sijaitsee London Bridgen kupeessa. Vuonna 1014 perustettu katettu torialue on lajissaan maailman vanhimpia ja mielenkiintoisimpia. Se on onnistunut pysymään lontoolaisten suosikkina.

Keskiviikosta lauantaihin tori aukeaa aamukymmeneltä ja sulkeutuu viideltä. Lauantaisin myyjät avaavat kojunsa jo aamukahdeksalta.

Tuliaisostoksiksi voi suositella englantilaisia käsin tehtyjä juustoja, laadukkaita marmeladeja ja hilloja, jotka pitää muistaa laittaa lentokoneessa ruumatavaroihin.

Oma suosikkini on teekauppa Tea2you. Isä ja tytär Ratan ja Rusha Mondal tietävät kaiken intialaisesta teestä ja tarjoavat mielellään maistiaisia. Yksi paikan suosituimmista sekoituksista on prinssi Harrylle toimitettava nimikkosekoitus Koillis-Intian Darjeeling-lajikkeista.

Kiertoajelu busseilla 9 ja 11

Lontoon julkinen liikenne tarjoaa hyvän vaihtoehdon turistikiertoajelun tungokselle, kunhan et hyppää bussiin ruuhka-aikaan aamulla tai illalla.

Omatoiminen matkailija valitsee bussin numero 9, joka lähtee taidekeskus Somerset Housen uusklassisen rakennuksen edustalta ja kulkee Kensington High Street -ostoskadulle.

Matkan varrelle osuvat esimerkiksi Trafalgarin aukio, Piccadilly-katu, Hyde Park -puisto, Royal Albert Hall -konserttisali ja Kensingtonin palatsi.

Idempää lähtevän kiertoajelun voi tehdä bussilla numero 11, joka lähtee Liverpool Street Station -asemalta.

Länteen kulkevan reitin varrelle osuvat esimerkiksi Yhdistyneen kuningaskunnan keskuspankki, pääministerin virka-asunnosta kuuluisa Downing Street -katu, Westminsterin palatsi eli parlamenttitalo, Big Ben -kellotorni ja goottikirkko Westminster Abbey.

Kannattaa nousta kakkoskerroksen etupenkeille, jotta voi nauttia parhaista näkymistä.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Edullisesti perille

Lontooseen on Helsingistä monta suoraa lentoa päivässä. Meno-paluu maksaa alkaen 120 e.

Kaupungissa etäisyydet ovat pitkiä, ja kulkeminen kaupungin laidalta toiselle vie tunteja. Ohjelma kannattaa suunnitella etukäteen ainakin löyhästi.

Osta metroasemalta Oyster-maksukortti ja lataa sille rahaa, jolla maksat bussi- ja metromatkasi. Kolmen päivän lomalle sopiva summa on 35 euroa.

Lontoossa taksi on hyvä luotettava kulkupeli lyhyillä matkoilla. Kyytipalvelu Uber on paikallisten suosima, taksia edullisempi.

Lähde kävelylle 

Tarjolla on lukuisia ilmaisia opastettuja kävelyjä eri teemoista. Osallistuja jättää kierroksen vetäjälle vapaaehtoisen juomarahan.

Kehutut 12 euron hintaiset, kahden tunnin mittaiset kävelyt tarjoaa London Walks. Varausta ei tarvita.

Hintaesimerkkejä

Iso olut maksaa 3–6 e, fish and chips -annos 8–15 e, pullo viiniä ravintolassa 30 e, kolmen ruokalajin lounas 30 e.

Englantilainen aamiainen kolmesti päivässä on vitsiniekkojen mukaan paras tapa syödä Britanniassa. Ei pidä paikkaansa. Hyviä ravintoloita on paljon.

Aamiaiseen kuuluu paistettuja munia, papuja, pekonia, makkaroita, tomaattia, herkkusieniä sekä paahtoleipää ja hilloja teen kanssa. Ketjupubit, kuten J.D.Wetherspoon, myyvät englantilaista aamupalaa noin 3,50 eurolla.

Perunalastut ovat englanniksi crisps, ranskanperunat puolestaan chips. Sipsit ovat briteille eväsruokaa, ranskanperunat isoja ja friteerattuja. Niiden päälle pirskotetaan usein mallasviinietikkaa.

Muista tämä

Pakkaa mukaan sateenvarjo. Kaupungin maine on syystä sateinen.

Vierailija

No Lontoossa ei kylläkään ole enää mitään peribrittiläistä. Siellä voi pyöriä päiviä näkemättä yhtään aitoa brittiä. Metrossa ei tiedä onko Englannissa vai Pakistanissa. Mutta se kai nyt sitten on sitä coolia.

Viihtyisämpiä pubeja löytyy vaikkapa Irlannista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla