Lofoottien maisemat näyttävät kuvissa uskomattomilta – livenä ne ovat vielä hienompia. Kuva: Shutterstock

Kaartuen kapeneva Lofoottien saaristo tarjoaa nähtävää jokaisessa vuonon jontkassa. Tukevat kengät jalkaan, nyt mennään!

Turkoosina hohtava valtameri, joka lainehtii vuoroveden säätelemänä valkoisille hiekkarannoille. Alppimaiset vuorenhuiput, jotka syöksyvät suoraan veteen. Piskuiset, turskalta tuoksuvat kalastajakylät. Syvällä vuonojen syvyyksissä uiskentelevat miekkavalaat ja kaskelotit. Taivaanrannasta voi spotata liitävän merikotkan.

Luoteis-Norjan rannikolla sijaitsevan Lofoottien saariston ehdoton vetonaula on monipuolinen luonto.

Parhaiten luonnosta pääsee nauttimaan tekemällä lyhyitä päiväretkiä kävellen ympäri saaristoa. Varusteeksi retkille riittävät tukevat kengät, eväät ja sateenkestävät vaatteet. Kesäreissulla voi tarvita niin shortseja kuin lämpökerrastoa.

Koska kohteet ovat ympäri saaristoa, parhaiten pärjää omalla autolla. Mutkikkailla teillä kannattaa olla tarkkana. Asuntovaunujen lisäksi liikkeellä on paljon lampaita.

Bää! Kuva: Milla Kukkonen
Bää! Kuva: Milla Kukkonen

Miten ja milloin?

Autolla: Tornion ja Kiirunan tai Kilpisjärven kautta.

Lentäen: Harstad-Narvikin lentokentälle on yhteys Helsingistä.

Paras retkeilukausi on touko–syyskuussa – mutta kyllä Pohjois-Norjassa kelpaa vierailla talvellakin.

Meri-ilmaston ansiosta Lofoottien talvet ovat leutoja. Kuva: Shutterstock
Meri-ilmaston ansiosta Lofoottien talvet ovat leutoja. Kuva: Shutterstock

Nouse korkeuksiin

Huh, tuonne pilvien peittämälle huipulleko olisi tarkoitus hilautua? Lofoottien vuoret saattavat aluksi huimata, mutta monet niistä pystyy valloittamaan ihan jalkaisin. Nousu polkuja pitkin puuskututtaa, mutta kiipeilykokemusta tai -varusteita ei tarvitse.

Yksi suosituimmista nousuista on Flakstadøyan Ryten (543 m). Muutaman kilometrin patikan jälkeen hiki valuu, mutta maisema Kvalvikan hohtavaan laguuniin palkitsee.

Patikka Himmeltindanin (964 m) huipulle vaatii piirun verran enemmän aikaa ja perslihaksia.

Arktisten aaltojen viemää

Jäämeri on kesälläkin kylmä, mutta viileys ei hetkauta märkäpukuihin sonnustautunutta porukkaa. Lofootit on yksi Pohjoismaiden hehkutetuimmista surffauspaikoista.

Suosituin surffiranta on Unstad, jolla voi osallistua lainelautailun alkeiskurssille.

Kuva: nordnorge.com / Kristin Folsland
Kuva: nordnorge.com / Kristin Folsland

Lofootteja ympäröivät syvät merialueet, joissa ui kaskelotteja ja miekkavalaita. Kirkkaalla säällä valaan pärskäyttämän suihkun voi hyvällä tuurilla nähdä maista asti.

Jos haluat bongata satavarmasti valaan, suuntaa valassafarille.

Pala pohjoista kulttuuria

Vuosituhat takaperin Lofootteja asuttivat viikingit. Niiden historialla mehustellaan yhä ympäri saariston. Viikinki-intoilijan ykköskohde on Å-kylässä sijaitsevassa Lofotr-viikinkimuseo, joka on ulkomuodoltaan kuin ylösalaisin käännetty viikinkivene.

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ulkoilmassa viikinkien historiaan vie Hosøyassa sijaitseva muinaismuistomerkki. Rauta-aikaisen kivipaasiröykkiön alla lepää viikinkejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Herkuttele turskanposkella

Ravintolatarjonta ei saaristossa päätä huimaa, mutta epävirallisesta pääkaupungista Svolværista löytyy kivoja ruokapaikkoja. Kannattaa valita ainakin kerran mausteista turskapataa bacalaoa.

Herkuimman version saa perinneruuan mukaan nimetystä Bacalao-ravintolasta. Naapurissa sijaitsevan Anker Bryggen rapsakka, uppopaistettu turskanposki vie kielen mennessään.

Ulkona syöminen on Norjassa kallista: pääruoka-annos maksaa helposti 30 euroa, olut 10 euroa.

Yövy kuin kalastaja

Niitä on kaikkialla: merenrantaan paalujen päälle rakennettuja punaisia rorbu-mökkejä. Eli siis näitä somia torppia: 

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Perinteinen kalastajan mökki on Lofoottien tunnelmallisin, joskin vaatimaton majoitusmuoto. Seinän läpi kuulee meren aallot ja lokkien kirkunan. Aamulla ikkunasta voi katsella, kuinka kalastajaporukka starttaa veneensä kohti päivän pyyntiä.

Retkeilijät yöpyvät usein teltoissa leirintäalueilla, jotka ovat Lofooteilla laadukkaita ja edullisia.

2 x tunnelmallinen kalastajakylä

Henningsvær. Kapoisen tien päässä odottaa ihastuttava yllätys. Henningsvaerin kylä on täynnä elämää, hauskoja puoteja ja kahviloita. Henningsvær Lysstøperi & Cafe -kahvilasta saa tajunnaräjäyttävää kanelipullaa.

Nusfjord. Oho, astuinko juuri sadan vuoden taa? Nusfjord on yksi Lofoottien parhaiten säilyneistä kalastajakylistä. Se on suosittu nähtävyys, ja kylän historian säilyttämiseksi sinne on pieni pääsymaksu. Matkamuistomyymälän kahvilan tuhti lohileipä käy päivällisestä.

2 x uskomaton biitsi

Kvalvika. Uskomaton, kätketty laguuni. Päästäkseen perille pitää kulkea parin kilometrin matka vuorten ympäröimän solan läpi. Perillä odottaa turkoosi meri, joka pärskii voimalla kallioihin.

Kvalvika. Kuva: Shutterstock
Kvalvika. Kuva: Shutterstock

Haukland. Yksi parhaista paikoista nauttia auringonlaskusta! Rannan kupeessa kohoavan vuoren takana piilottelee Uttakleiv-ranta, joka on sekin visiitin arvoinen.

Haukland. Kuva: nordnorge.com / Baard Loeken
Haukland. Kuva: nordnorge.com / Baard Loeken

Retkeilijän muistilista

Miten suojata herkkää luontoa kiihtyvältä turismilta? Sitä mietitään Norjassakin kiivaasti. Onneksi jokainen reissaaja voi huolehtia luonnosta omilla teoillaan. Muista nämä:

  1. Älä jätä jälkiä. Älä rakenna vaikkapa kivikasoja. Kerää suklaapatukoiden kääreet ja mehutetrat mukaasi.
  2. Kunniota retkeilyalueita. Lofooteilla saa telttailla jokamiehenoikeudella, kunhan ei pystytä telttaa ihan asukkaiden naapuriin. Viralliset retkeilyalueet ovat kuitenkin loistovalinta vastuulliselle luonto-Leenalle.
  3. Tallaa samaa rataa muiden kanssa. Uudet sivupolut vaurioittavat herkkää kasvillisuutta.
Me Naiset